Škótska whisky ako investícia – za koľko sa predávajú najdrahšie fľaše?

HABERL
14. júna 2020

Dopyt po alternatívnych investíciách rastie už niekoľko rokov. K najvyhľadávanejším investičným príležitostiam tohto druhu patrí aj drahý značkový alkohol. Niektoré fľaše sú totiž pre investorov zlatou baňou.

skotska whisky ako investicia

Dopyt po alternatívnych investíciách rastie už niekoľko rokov. K najvyhľadávanejším investičným príležitostiam tohto druhu patrí aj drahý značkový alkohol. Niektoré fľaše sú totiž pre investorov zlatou baňou. Platí to najmä o najvzácnejších druhoch škótskej whisky.

Práve škótska whisky je dlhoročným lídrom v oblasti investovania do alkoholu. Svoju pozíciu si v posledných mesiacoch ešte viac posilnila. Na aukciách totiž prebehlo viacero rekordných obchodov. Rastúca cena whisky by však mohla už čoskoro priniesť ďalšie miliónové predaje a potvrdiť tak svoje miesto medzi top alternatívnymi investíciami.

Niektoré z najdrahšie vydražených fliaš:

The Macallan Fine & Rare 1926 – 1,9 mil. USD

Rebríček najdrahších fliaš škótskej whisky sa naposledy prepisoval v októbri minulého roka. Na jednej z newyorských aukcií sa totiž 750-ml fľaša 60-ročnej whisky z pálenice Macallan predala za neuveriteľných 1,9 mil. USD. Za astronomickou cenou je najmä fakt, že alkohol zrel v legendárnom dubovom sude, z ktorého údajne vychádza tá najlepšia whisky na svete.

The Macallan Fine & Rare 1926 – 1,2 mil. USD

Zo slávnej pálenice vyšlo viacero extra drahých fliaš, ktoré boli naplnené whisky zrejúcou v tomto legendárnom sude. Z rovnakej kolekcie 60-ročnej whisky je aj fľaša, ktorá sa v roku 2018 vydražila na londýnskej burze za 1,2 mil. USD. Vtedy išlo o historicky prvý predaj jedinej fľaše tohto druhu alkoholu za viac ako 1 mil. USD.

The Macallan „M“ – 628 205 USD

Značka Macallan viedla rebríček najdrahších fliaš škótskej whisky aj v období, kedy sa dražili „len“ za niekoľko desiatok tisíc dolárov. Napríklad v roku 2015 stála najdrahšia fľaša 628 205 USD. Išlo o lahodný zlatistý alkohol s ovocným podtónom z čias 2. svetovej vojny. Jeho cenu ale nezdvihla iba historická hodnota whisky. Pričinil sa o to aj vzhľad fľaše, ktorá je jedným z top diel sklárskych výtvarníkov z ateliéru Lelique.

Rast hodnoty od krízy o vyše 500 %

Uvedené rekordné predaje sú výsledkom rýchleho zhodnocovania tohto druhu alkoholu. Jeho hodnota sa šplhá nahor už niekoľko rokov. Tempo rastu sa začalo značne zrýchľovať po kríze z roku 2008. Odvtedy sa škótska whisky zhodnocuje niekoľkonásobne rýchlejšie ako väčšina alternatívnych investícií. Podľa štúdie spoločnosti Knight Frank jej cena za 10 rokov od krízy poskočila až o 582 %.

Koronakríza škótskej whisky praje

Trend rýchlejšieho zhodnocovania škótskej whisky v čase kríz sa potvrdzuje aj v súčasnosti. V jeho prospech aktuálne hrá situácia okolo pandémie spôsobenej koronavírusom. Investori totiž svoje aktíva viac diverzifikujú a jedným z cieľov ich investícií je práve kvalitná whisky. S rastúcim dopytom po nej automaticky stúpa aj cena jednotlivých fliaš. Tie lacnejšie môžu zdražieť až dvojnásobne. V prípade najvzácnejších limitovaných edícií zas možno očakávať niekoľko predajov za viac ako 1 mil. USD.

Ako investovať do škótskej whisky:

Na aukcii – Kúpa vzácnej fľaše priamo na aukcii je najtradičnejším spôsobom investovania. Na väčšine aukcií sa však dražia najvzácnejšie kúsky alebo rovno celé kolekcie. Nájsť fľašu za menej ako pár tisíc dolárov sa tak podarí iba výnimočne.

On-line – Aukciu sa dá v dnešnej dobe absolvovať aj on-line z pohodlia domova. V takomto prípade má investor k dispozícii pomerne pestrejšiu ponuku. Vybrať si tak môže z mnohých lacnejších kúskov za stovky dolárov.

Vo fondoch – Investovať do whisky sa dá aj formou podielových fondov. Tie obsahujú pár stoviek až tisíc fliaš rôznych druhov a značiek. Mínusom tohto spôsobu obchodovania sú však vysoké vstupné investície. Niektorí manažéri sú ochotní spravovať iba portfólia vo výške od 250 000 alebo až od 500 000 USD.

Tip pri investovaní – Investiční poradcovia odporúčajú kupovať vždy 2 fľaše. Jedna poslúži ako zberateľský kúsok s možnosťou ďalšieho zhodnotenia, druhá sa dá využiť na degustáciu.

Čo sledovať pri investícii do whisky:

– doklad o pôvode škótskej whisky
– kvalitu značky a renomé pálenice
– druh suda, v ktorom whisky zrela
– zberateľskú hodnotu danej whisky
– koľko fliaš danej whisky jestvuje

Ako pri väčšine alternatívnych investícií, aj v tomto prípade je pri zhodnocovaní kľúčový čas. Na rozdiel od akcií, opcií a komodít si na zhodnotenie treba počkať. Cena zvykne rásť úmerne s tým, ako sa zvyšuje vek alkoholu. Mnohí investori predávajú fľaše aj po 15 alebo 20 rokoch. V takomto dlhodobom časovom horizonte sa dá na jedinej fľaši zarobiť desiatky tisíc dolárov.

Zdroje: www.knightfrank.com, www.forbes.com, www.townandcountrymag.com, www.luxhabitat.ae

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.