Slávna new yorská burza čoskoro oslávi 200 rokov

HABERL
24. októbra 2016

História investičného sveta je plná významných udalostí, ktoré výrazne ovplyvnili jeho vývoj. Medzi najdôležitejšie míľniky patrí aj zakladanie búrz, s ktorým sa začínalo už v minulých storočiach. Dnes sa pozrieme na jednu z prvých a zároveň najväčšiu z nich,  ktorú v marci budúceho roku čakajú oslavy 200.výročia vzniku.  New York Stock Exchange (NYSE), ako sa oficiálne najznámejšia burza cenných papierov […]

História investičného sveta je plná významných udalostí, ktoré výrazne ovplyvnili jeho vývoj. Medzi najdôležitejšie míľniky patrí aj zakladanie búrz, s ktorým sa začínalo už v minulých storočiach. Dnes sa pozrieme na jednu z prvých a zároveň najväčšiu z nich,  ktorú v marci budúceho roku čakajú oslavy 200.výročia vzniku. 

New York Stock Exchange (NYSE), ako sa oficiálne najznámejšia burza cenných papierov nazýva, bude čoskoro oslavovať veľké jubileum. V marci totiž uplynie presne 200 rokov od oficiálneho dátumu založenia najväčšej burzy, ktorá funguje dodnes. Zrak verejnosti tak bude smerovať na Wall Street nielen kvôli investovaniu, ale hlavne kvôli oslavám príbehu, ktorý za NYSE stojí.

200-ročné jubileum alebo až 225.výročie vzniku?

Za oficiálny vznik new yorskej burzy sa považuje dátum 8.marec 1817, odkedy sa na Wall Street začalo verejne obchodovať s cennými papiermi. Po burze vo Philadelphii sa tak stala druhou najstaršou v krajine, vtedy ešte pod názvom New York Stock & Exchange Board. Ten sa zmenil na terajší NYSE v roku 1863, aby si následne získavala vedúcu pozíciu v krajine.

Nie všetci investori a historici považujú spomínaný dátum za správny termín vzniku, nakoľko burza začala pôsobiť už 25 rokov predtým. Písal sa 17.máj 1972, keď sa skupina finančníkov z Manhattanu zišla práve na Wall Street a uzavrela tam tzv. Buttonwoodskú dohodu o výmene cenných papierov. Nič to však nemení na oficiálnom termíne, za ktorý sa považuje 8.marec 1817.

Zaujímavosti o burze na Wall Street

          prvými obchodovateľnými titulmi boli akcie bánk a poisťovní

          patrí k posledným burzám, kde sa obchoduje v jednej „aukčnej“ miestnosti

          do roku 2006 fungovala ako neziskovka tvorená len členmi, tých bolo 1366

          v tom istom roku sa spojila s európskou burzovou alianciou Euronext 

          posledných 10 rokov vystupuje pod štatútom verejne obchodovateľnej firmy

          najvýznamnejším indexom spadajúcim pod vplyv burzy je známy Dow Jones

Silu burzy preverili viaceré krízové udalosti

Nezažiť počas 200-ročného fungovania aspoň pár kritických okamihov by bolo pre najväčšiu burzu sveta nemožné. Vďaka tomu však dokázala, že je schopná ustáť prekážky a naďalej stáť na vrchole finančného sveta. Obzvlášť sa to potvrdilo pri veľkých finančných krízach, ktoré  potopili viacero slabších búrz, no Wall Street prežila všetky.

Prehľad kritických udalostí v histórií burzy :

          požiar v roku 1835 zničil pôvodné sídlo, burza sa musela sťahovať

          čierny piatok 1929, prepad na burze bol začiatkom svetovej krízy

          čierny pondelok 1987, index Dow Jones stratil za deň cez 500 bodov

          útok z 11.septembra 2011, na burze sa pár dní neobchodovalo

Médiá už začali špekulovať nad prvými prognózami spojenými s tým, ako sa bude burze pri príležitosti osláv veľkého jubilea dariť. Aktuálne dianie na finančných trhoch je poznamenané neistotou a ťažko povedať vopred, čo sa počas výročia udeje. NYSE však teraz vykazuje dosť dobré výsledky a aj Dow Jones, najväčší z indexov, je v celkom dobrej kondícií, čo by malo byť pozitívnym predpokladom do ďalších mesiacov.

Zdroje : nyse.com, nyxdata.com, firedragon-site.cf

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.