Slovenská ekonomika s ďalším úspechom. Konkurencieschopnosť krajiny výrazne vzrástla

HABERL
17. júna 2016

Slovensko si na medzinárodnom ekonomickom poli pripísalo na konto ďalší úspech. Aj keď v tomto prípade nejde o žiadne víťazstvo v súťaži, získanie investora či prekonanie štatistického rekordu, z pohľadu vyhliadok na zlepšovanie ekonomického prostredia sa jedná o pozitívum, ktoré nám môže pomôcť vo viacerých oblastiach obchodu a financií. Spomínaný úspech môžu mnohí považovať za bezvýznamný, no vzhľadom na medziročné zlepšenie […]

Slovensko si na medzinárodnom ekonomickom poli pripísalo na konto ďalší úspech. Aj keď v tomto prípade nejde o žiadne víťazstvo v súťaži, získanie investora či prekonanie štatistického rekordu, z pohľadu vyhliadok na zlepšovanie ekonomického prostredia sa jedná o pozitívum, ktoré nám môže pomôcť vo viacerých oblastiach obchodu a financií.

Spomínaný úspech môžu mnohí považovať za bezvýznamný, no vzhľadom na medziročné zlepšenie našej ekonomiky sa stáva celkom cenným. Presne tak to zhodnotili aj odborníci, ktorí sa podieľali na príprave novej Svetovej ročenky konkurencieschopnosti ekonomík. Podľa jej aktuálnych výsledkov je obchodný a finančný potenciál Slovenska podstatne lepší ako minulý rok a výsledky štúdie nás zaradili k najsilnejším skokanom v rebríčku.

Aktuálna ročenka nám prináša dobré správy

Podľa aktuálnych výsledkov novej ročenky, ktorá bola aj tento rok zverejnená švajčiarskym Inštitútom pre rozvoj manažmentu, sa Slovensko môže tešiť dosť dobrým správam. Po roku sme sa dokázali prebojovať na celkovú 40.miesto, čo nám prinieslo výrazný rast. Zlepšenie výsledne pozície tak potvrdzuje, že naša ekonomika je na tom opäť o niečo lepšie a priestor na obchodovanie so zahraničím ďalej narastá.

Skok o šesť pozícií je jedným z rekordov

V porovnaní s minulým rokom sme sa zlepšili až o 6 miest, čo je podľa autorov ročenky jeden z najlepších posunov v celom rebríčku. Tento výrazný skok nám síce nezaručil historicky tú najlepšiu pozíciu, nakoľko v roku 2007 sme boli na peknej 30.priečke, no celkovo ide o jeden z rekordných skokov. Aj vďaka tomu sme opäť schopnejší konkurovať iným krajinám ešte efektívnejšie ako doteraz, čo by sa mohlo odraziť na ďalších pozitívnych výsledkoch.

Na zlepšení sa podpísal hospodársky vývoj

Hlavným dôvodom nášho rastu bol údajne hospodársky vývoj, ktorý celkovo zlepšil našu konkurencieschopnosť. Vďaka väčšej transparentnosti verejných financií, politickej stabilite a znižovaniu nezamestnanosti sa nám podarilo zaznamenať slušné výsledky a to z nás robí úspešného skokana v rebríčku. Zlepšiť však treba podnikateľské prostredie, ktorého súčasný stav je miestami alarmujúci a výraznou mierou brzdí napredovanie ekonomického rozvoja.

Učiť sa môžeme od susedov

Aktuálne vydanie Svetovej ročenky konkurencieschopnosti ekonomík je pre nás dosť dobrou správou. Doháňať však máme stále čo, pretože 40. miesto nám na medzinárodnom trhu ešte nezaručí dostatočný rešpekt. Aj preto by sme sa mali inšpirovať od susedov, medzi ktorými sa na popredných miestach ocitlo napríklad Rakúsko. Slušný výsledok zaznamenalo aj Česko na 27.mieste, no zle nedopadlo ani Poľsko s 33.priečkou. Maďari skončili za nami a obsadili 46. miesto, na ktorom sme boli vlani my.

Tradičného lídra z USA strieda Hongkong

Ešte lepším príkladom pre naše ekonomické a podnikateľské elity môžu byť lídri z horných pozícií rebríčka. Doposiaľ bola na vrchole USA, no tento rok ju strieda dravý Hongkong a Švajčiarsko, ktoré posiela Američanov až na bronzové umiestnenie. Práve v týchto štátoch sú podmienky pre obchod najlepšie a ich konkurencieschopnosť udáva smer globálneho trhu, čo môže byť dobrým príkladom aj pre nás.

Zdroje : info.sk, webnoviny.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.