Slovensko má 38.najlepšie podnikateľské prostredie

HABERL
21. augusta 2017

Podnikateľský sektor u nás často avizuje potrebu viacerých reforiem, ktoré by firmám zlepšili podmienky. Napriek nedostatkom, ktoré ako malá, mladá a stále sa rozvíjajúca krajina máme, sa dokážeme držať blízko európskeho priemeru. Tento rok sa nám totiž v rebríčku krajín s najlepším podnikateľským prostredím podarilo obsadiť 38.miesto. Podmienky pre našich podnikateľov sa malými krôčikmi posúvajú na vyššiu úroveň. Potvrdila […]

Podnikateľský sektor u nás často avizuje potrebu viacerých reforiem, ktoré by firmám zlepšili podmienky. Napriek nedostatkom, ktoré ako malá, mladá a stále sa rozvíjajúca krajina máme, sa dokážeme držať blízko európskeho priemeru. Tento rok sa nám totiž v rebríčku krajín s najlepším podnikateľským prostredím podarilo obsadiť 38.miesto.

Podmienky pre našich podnikateľov sa malými krôčikmi posúvajú na vyššiu úroveň. Potvrdila to aj Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), ktorá nedávno zverejnila aktuálny Superindex PAS hodnotiaci podnikateľské prostredie v jednotlivých krajinách. Na základe výsledkov sa potom tvorí rebríček, v ktorom sme však paradoxne napriek miernemu rastu indexu skončili na 38.mieste, čo je horšie ako vlani.

Medziročný pokles o tri priečky

Odborníci neboli príliš ďaleko od pravdy, keď predpovedali, že naše podnikateľské prostredie sa mierne zlepší, no v medzinárodných rebríčkoch nám to veľmi nepomôže. Svedčia o tom aj výsledky Superindexu PAS, ktorý nás zaradil na spomínané 38.miesto. To sa môže zdať ako slušná pozícia, no opak je pravdou. V porovnaní s predošlými štatistikami sme totiž klesli o 3 pozície a predbehli nás aj konkurenti z Rumunska či Macedónska.

S výnimkou Maďarska za susedmi zaostávame

Darmo sme poskočili v hodnoteniach Svetového ekonomického fóra a Svetovej banky, index spracovaný PAS nás v sledovaní kvality podnikateľského prostredia opäť zaradil k najhorším krajinám v regióne. Pred nami skončili Česi, Poliaci aj Rakúšania, pričom všetci si o pár miest polepšili. Horšie ako nám sa darilo len Maďarsku, ktoré zaznamenalo značný pád a umiestnilo sa až na konečnom 48.mieste.

Krajiny s najväčším posunom v rebríčku nahor:

Krajina

Pozícia v roku 2016

Pozícia v roku 2017

Zmena indexu

Mozambik

93.

68. (+ 25 miest)

+ 15,01

Kazachstan

48.

42. (+ 6 miest)

+ 2,15

Švédsko

10.

5.   (+ 5 miest)

————

Krajiny s najväčším medziročným prepadom:

Krajina

Pozícia v roku 2016

Pozícia v roku 2017

Zmena indexu

Saudská Arábia

36.

51. (- 15 miest)

– 2,57

Srí Lanka

69

77. (- 8 miest)

– 1,35

Čile

26.

32. (- 6 miest)

– 1,59

Brazília

75.

81. (- 6 miest)

– 1,50

Rajom pre podnikateľov sú Singapur a Hongkong

Krajiny s najlepšími podmienkami pre podnikateľov sa nemuseli drať na vrchol rebríčka. Už pár rokov ho totiž stabilne ovládajú a ukazujú svetu ako pracovať na kvalitnom a ústretovom podnikateľskom prostredí. Niekoľkoročným lídrom je Singapur, ktorý má na konte celkovo 8 víťazstiev a v popredí top trojky sa po jeho boku stále držia Hongkong a Nový Zéland.  

Faktory, ktoré vplývajú na tvorbu Superindexu PAS:

– Index ekonomickej slobody

– Index globálnej konkurencieschopnosti

– Tzv. Doing Business

– Index vnímania korupcie

Umiestniť sa na 38.mieste z celkového počtu stovky sledovaných krajín nie je žiadna hanba, obzvlášť ak sme neuspeli ani v polovici hodnotených kritérií. Horšie je, že naši podnikatelia si nemôžu užívať aspoň také dobré podmienky ako Česi alebo Poliaci. Napriek tomu sme stále lepším priemerom a do budúcnosti máme otvorené dvere aj medzi najlepšou tridsiatkou.

Zdroje: alianciapas.sk, byznys.lidovky.cz

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.