Šokujúce investičné predpovede pre rok 2016

HABERL
23. januára 2016

Nedávno sme vstúpili do nového roka, v ktorom nás čakajú rôzne výzvy. Investičné trhy budú opäť prinášať jednu zaujímavú udalosť za druhou a našou úlohou bude pozorne sledovať toto dianie. Najprv sa však oboznámime s niektorými predpoveďami, na ktoré poukazuje väčšina renomovaných odborníkov, aj keď v tomto prípade sa jedná  o pár šokujúcich senzácií, ktorých pravdepodobnosť naplnenia je dosť slabá. […]

Nedávno sme vstúpili do nového roka, v ktorom nás čakajú rôzne výzvy. Investičné trhy budú opäť prinášať jednu zaujímavú udalosť za druhou a našou úlohou bude pozorne sledovať toto dianie. Najprv sa však oboznámime s niektorými predpoveďami, na ktoré poukazuje väčšina renomovaných odborníkov, aj keď v tomto prípade sa jedná  o pár šokujúcich senzácií, ktorých pravdepodobnosť naplnenia je dosť slabá.

So zaujímavými predpoveďami poukazujúcimi na blížiaci sa vývoj vo finančnom svete sa stretávame každý rok. Ani vstup do nového roku 2016 nebol výnimkou a viaceré spoločnosti prinášajú svoje vízie pre aktuálnych dvanásť mesiacov. My sme vybrali tie najšokujúcejšie, ktorých naplnenie by na trhoch spôsobili poriadny šok. V žiadnom prípade nám nejde o vyvolávanie obáv alebo falošných nádejí. Skôr sa snažíme poukázať na existujúce možnosti, ktoré sa za istých okolností predsa len môžu splniť.

Striebro by malo zaznamenať extra silný rast

Rekordné pády cien komodít oslabili mnohých investorov a tí hľadajú v novom roku nejakú nádej na zlepšenie situácie. Jednou z možností bude investovať do striebra, ktorému mnohí predpovedajú veľmi dobrý rok. Súvisieť to má najmä s rozšírením výroby solárnych panelov, pri ktorej sa používa striebro a dopyt po nich bude vzhľadom na pribúdajúce emisie väčší.

Cena ropa vzrastie na 100 dolárov za barel

Túto víziu odpíšu mnohí analytici, pretože ich názory sa zhodujú v ďalšom oslabovaní ropy. S vývojom ceny čierneho zlata si však nikdy nemôžeme byť istí, pretože stačí jedna alebo dve nečakané udalosti vo svete a dianie môže rýchlo otočiť kurz. Presne to „hrozí“ aj pri rope, čo dáva krachujúcim ropným spoločnostiam nádej na záchranu.

Zvýšenie úrokových sadzieb sa nedotkne Európy

Podľa niektorých odborníkov je naivné očakávať, že zdražovanie hypoték v USA neovplyvní európske trhy. No predsa sa nájdu úvahy o tom, že ECB dokáže tento rok udržať úroky na podobnej úrovni, na akej uzatvárali predošlý rok. Isté zvýšenie síce príde, no nemusí byť tak radikálne ako sa očakáva v zámorí.

Akciové trhy ovládnu nové typy firiem

Jedna z najmenej pravdepodobných predpovedí pre nový rok je ovládnutie akciových trhov firmami z netradičných odvetví. Aj keď spoločnosti zamerané na medicínske výskumy alebo vesmírne technológie budú úspešné, len ťažko dokážu počas tohto roka zdolať energetické,  finančné alebo dopravné spoločnosti.

Alternatívne investície stúpnu o miliardy

V prípade obrovského vzostupu alternatívnych investícií netreba hovoriť o žiadnom veľkom prekvapení. Investori totiž vsádzajú na umelecké diela, staré veterány alebo šperky stále viac a vzhľadom na bezpečnosť týchto investícií budú objem prostriedkov ešte viac zvyšovať. Nezabúdajme ani na reality, ktoré sú v niektorých krajinách vyhľadávané viac ako akcie či dlhopisy a stávajú sa stredobodom záujmu.

Luxusný tovar v Európe bude ohrozený

V jednotlivých európskych krajinách pribúda politikov, ktorí sa snažia o znižovanie rozdielov medzi bohatými a chudobnými. Výsledkom toho sú opatrenia, ktoré prinášajú daň za luxusné nehnuteľnosti, progresívne zdaňovanie príjmov, milionársku daň či rôzne iné metódy vedúce k oslabovaniu predaja luxusných produktov.

Reálnosť naplnenia spomínaných predpovedí je dosť otázna, pretože v januári sa len ťažko odhaduje ako sa bude vyvíjať situácia na trhoch počas celého roka. Viac nám samozrejme napovedia nadchádzajúce udalosti, na základe ktorých uvidíme, či boli tieto predpovede iba pokusom o vyvolávanie senzácií. Niektoré vzbudzujú obavy, iné zas prinášajú nádej, no práve v tomto je sila vplyvu psychológie na investorov. Aj preto vám chceme pripomenúť, že tieto vízie tu sú na to, aby sa pri krízových scenároch nepodceňovali riziká a v prípade dobrých správ prinášali ešte viac optimizmu posilňujúceho trhy.

 

Zdroje : investicne.sk, financnytrh.com, telegraph.co.uk FOTO:messagetoeagle.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.