Spoločnostiam s najvyššou hodnotou kraľujú technologické firmy

HABERL
20. februára 2016

Moderné technológie zohrávajú vo svete už niekoľko rokov kľúčovú úlohu a záujem o rôzne počítačové a mobilné zariadenia stále stúpa. S ním sa takisto zvyšuje aj renomé spoločností, ktoré sa výrobe a predaju týchto vymožeností venujú a hodnota ich firiem rastie solídnym tempom. Nie náhodou sa lídri v tejto oblasti stali najcennejšími firmami na trhu a bez problémov zdolávajú širokú konkurenciu. Časy […]

Moderné technológie zohrávajú vo svete už niekoľko rokov kľúčovú úlohu a záujem o rôzne počítačové a mobilné zariadenia stále stúpa. S ním sa takisto zvyšuje aj renomé spoločností, ktoré sa výrobe a predaju týchto vymožeností venujú a hodnota ich firiem rastie solídnym tempom. Nie náhodou sa lídri v tejto oblasti stali najcennejšími firmami na trhu a bez problémov zdolávajú širokú konkurenciu.

Časy dominancie realitných, ropných a dopravných spoločností síce neskončili a nadnárodné korporácie zamerané na tieto sféry obchodu ovládajú značný podiel na globálnom trhu, no do popredia sa už dávnejšie dostali firmy orientované na počítačové technológie a IT. Niektorým z nich sa dokonca podarilo zvyšovať hodnotu natoľko, že sa prepracovali na vrchol rebríčka firiem s najvyššou hodnotou a vymieňajú si v ňom líderské pozície.

Zlatá éra technologických gigantov

21.storočie na trhoch s akciami firim zatiaľ jednoznačne patrí technologickým spoločnostiam z USA. Tie si získali svoje stabilné miesto medzi elitou najlepších práve inováciou v oblasti počítačov a mobilných zariadení, čo ich dokonca spravilo najcennejšími na trhu. Ich hodnota sa pohybuje rádovo v niekoľkých miliardách dolárov, čo potvrdzuje zlatú éru týchto firiem.

Prvým lídrom bol Google

Prvou IT spoločnosťou, ktorá na investičných trhoch zažiarila, bola Google. Tá sa dokázala presadiť medzi pestrou konkurenciou finančných, energetických a dopravných spoločností, ktoré majú u investorov dlhodobo veľkú dôveru. Google však vymyslel správnu stratégiu, na základe ktorej prišiel úspech. Krátko na to nastalo raketové zvýšenie hodnoty firmy a čoskoro sa predstavitelia firmy tešili zo zisku najvyššej hodnoty na akciovom trhu.

Suveréna strieda Apple

S expanziou moderných technológií rástla konkurencia v celom IT sektore a Googlu začal na päty šliapať Apple. Ten využíval úplne inú stratégiu, ktorou sa presadzoval na trhu a netrvalo dlho, kým bol ďalším informačným gigantom. V roku 2010 dokonca zosadil Google z pozície najcennejšej firmy a vystriedal tak suveréna na prvom mieste.

Google sa vracia pod značkou Alphabet

Apple sa na vrchole zdržal zopár rokov, no postupne o svoju pozíciu prišiel. Priaznivci IT sa však nemusia obávať, pretože na vedúcu pozíciu sa vrátil Google, presnejšie jeho materská spoločnosť Alphabet. Tá je opäť považovaná za najcennejšiu firmu a Apple tak ostal visieť za svojim hlavným konkurentom, ktorý si uchmatol späť stratený titul.

Dobré časy budú pokračovať

Niekoľkoročné víťazstvá počítačových gigantov Google a Apple dokazujú, že IT sektor je na vrchole a investori ho považujú za zlatú baňu. Aj keď niektorí analytici sa vyjadrili, že dobré časy sa týmto spoločnostiam končia, v najbližšom čase sa nič také nestane. Obe firmy pracujú na viacerých novinkách, ktoré ich posúvajú vpred a to im dáva možnosť ďalej súperiť s inými

konkurenčnými hráčmi. Medzi nimi sú samozrejme ďalšie spoločnosti zamerané na techniku, čo len zvyšuje silu tohto odvetvia na trhu.

Zdroje : investicne.sk, aktuality.sk, financnytrh.com, startupers.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.