Sporenie vs. Investovanie – Aký je medzi nimi rozdiel a čo sa viac oplatí?

HABERL
12. októbra 2021

Sporenie a investovanie predstavujú dôležité koncepty potrebné pre vybudovanie zdravého finančného základu. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Sporenie vs. Investovanie

Aj keď obidve stratégie vám môžu pomôcť dosiahnuť pohodlnejšiu finančnú budúcnosť, všetci by mali poznať aké sú medzi nimi rozdiely, ale aj to, kedy je lepšie šetriť a kedy investovať.

Čo sa viac oplatí, sporiť alebo investovať?

Najväčším rozdielom medzi týmito konceptmi je miera podstupovaného rizika. Sporenie sa zvyčajne spája s nižšími výnosmi, no je prakticky bez rizika. Naproti tomu investovanie vám umožní získať vyšší výnos, no rovnako aj podstúpiť riziko.

Sporenie je systémom odkladania peňazí, ktoré možno budete potrebovať v budúcnosti. V prípade sporenia sa viete k hotovosti dostať relatívne rýchlo a hneď ju aj použiť. Sporenie však možno využiť aj pri dosahovaní dlhodobých cieľov, najmä keď si chcete byť istí, že peniaze budete mať k dispozícii vo vhodnom čase.

Peniaze určené na sporenie sa väčšinou vkladajú na nízko-rizikový bankový účet. Tí, ktorí chcú maximalizovať svoje zisky, by si mali vybrať sporiace účty s najvyšším ročným percentuálnym výnosom (teda v prípade, že dokážu splniť požiadavky týkajúce sa minimálneho zostatku).

Investovanie je sporeniu podobné v tom, že si odkladáte peniaze do budúcnosti. No pri investovaní sa snažíte dosiahnuť vyšší výnos výmenou za podstúpenie vyššieho rizika. Medzi typické investície patria akcie, dlhopisy, podielové fondy alebo ETF (fondy obchodované na burze). Na ich nákup a predaj budete potrebovať využiť služby investičného makléra a maklérsky účet.

Ak chcete investovať, potrebujete si to naplánovať tak, aby ste tie finančné prostriedky nepotrebovali najmenej 3 až 5 rokov. Investície môžu byť v priebehu krátkodobých časových období veľmi volatilné a môžete o ne prísť. Je preto dôležité, aby ste investovali iba peniaze, ktoré nebudete okamžite potrebovať.

Aké sú výhody a nevýhody sporenia?

Hlavnou výhodou sporiacich účtov je ich dostupnosť. Sporiace účty sa mimoriadne ľahko otvárajú a peniaze z nich môžete vyberať a vkladať kedykoľvek. Mnoho inštitúcií vám dovolí si prepojiť svoj sporiaci účet a bežný účet. Vďaka tomu budete môcť rýchlo prevádzať finančné prostriedky z jedného účtu na druhý.

Ide o likvidné aktívum. Sporiace účty sa obchodujú v hotovosti, čo znamená, že si nemusíte robiť starosti s predajom investícií, alebo s inými komplikovanými krokmi, aby ste získali prístup k svojim peniazom.

Všetko má svoje výhody aj nevýhody, a to platí aj o sporiacich účtoch. Väčšina sporiacich účtov má požiadavky na minimálny zostatok, alebo mesačné poplatky za správu. Ak zostatok na vašom sporiacom účte klesne pod požiadavku minimálneho zostatku, banka vám vyúčtuje poplatky negujúce vaše získané úroky.

Úrokové sadzby vzťahujúce sa na sporiace účty sú porovnateľné s inými druhmi účtov alebo investícií, akými sú napríklad účty na peňažnom trhu alebo vkladové certifikáty.

Ich dostupnosť sa radí medzi výhody, no zároveň je aj veľkou nevýhodou. Ak zistíte, že máte voľný prístup k vašim odloženým finančným prostriedkom, bude to pre vás veľkým pokušením, čo môže sťažiť dlhodobé sporenie.

Úrokové sadzby sú variabilné, čo znamená, že finančné inštitúcie si ich môžu ľubovoľne nastavovať a meniť.

Aké sú výhody a nevýhody investovania?

Investovanie sa spája s množstvom výhod. Na investičnom trhu existuje veľké množstvo výberu, preto je pravdepodobné, že každý investor si nájde niečo, čo bude vyhovovať jeho preferenciám a tolerancii voči riziku.

Keď rastie ekonomika, rastú aj zisky spoločností. Je to preto, že ekonomický rast vytvára pracovné miesta, ktoré vytvárajú príjem. Čím tučnejšia výplata, tým väčšia podpora spotrebiteľského dopytu, ktorá prináša vyššie príjmy spoločnostiam. Ekonomický rast pomáha expanzii spoločností, čo zvyšuje príjmy spoločností a v konečnom dôsledku navyšuje aj príjmy investorov.

Investovanie predstavuje najlepší spôsob, ako si udržať náskok pred infláciou. Podľa historických dát, akciový trh v priemere dosahoval ročný výnos na úrovni 10%. To je oveľa viac ako je priemerná ročná miera inflácie. To však znamená, že by ste mali investovať len v dlhodobom časovom horizonte.

Investovanie na akciovom trhu je mimoriadne jednoduché. Prostredníctvom makléra alebo finančného experta viete rýchlo nakúpiť všetko, čo chcete. Niektoré spoločnosti ponúkajú dokonca online možnosti investovania, a to bez platenia sprostredkovateľskej provízie.

Pri investovaní môžete zarobiť hneď dvoma spôsobmi. Väčšina investorov má v úmysle nakupovať za nízke ceny a následne, keď trh stúpne, chcú vo veľkom predávať. Investujú do rýchlo rastúcich spoločností, ktorých hodnota rastie. Tieto spoločnosti sú atraktívne pre denných obchodníkov, ale aj pre dlhodobých investorov, v rámci stratégie “kúp-a-drž“.

Prvá skupina obchodníkov dúfa, že využije krátkodobé trendy, zatiaľ čo druhá chce ťažiť z dlhodobého rastu spoločností. Obidve skupiny však veria, že ich skúsenosti s výberom akcií im pomôžu s prekonaním trhu. Ďalšia skupina investorov však uprednostňuje pravidelný tok príjmu, a tak investuje do spoločností, ktoré vyplácajú dividendy. Tieto spoločnosti však rastú pomalším tempom.

Pri investovaní existuje riziko, že prídete o časť, alebo celú svoju investíciu. Ak sa spoločnosti darí horšie, investori začnú predávať svoje podiely a cena spoločnosti klesne. Keď predáte, následne môžete prísť o časť svojej počiatočnej investície. Ak si nemôžete dovoliť prísť o svoju počiatočnú investíciu, investujte napríklad do konzervatívnejších dlhopisov.

Investovanie je mnohokrát emocionálnou horskou dráhou. Ceny na investičnom trhu rýchlo klesajú a následne rastú. Jednotlivci majú tendenciu nakupovať vysoko a predávať nízko. Najlepšie urobíte, ak sa nebudete neustále pozerať na cenové výkyvy a jednoducho si stav svojej inflácie skontrolujete raz za čas.

Prečo sporenie nemusí pokryť ani infláciu?

Ak sú úrokové sadzby veľmi nízke, inflácia môže pokryť celú výšku vami získaného úroku. Preto sa zostatok na vašom sporiacom účte nezmení a o rok, bude kúpna sila daných peňazí ešte nižšia.

Investovanie je lepšie v dlhodobom časovom horizonte, najmä ak túžite razantne zvýšiť hodnotu svojho majetku. V závislosti od vašej úrovne tolerancie voči riziku, si môžete vyberať z množstva investičných nástrojov, pričom niektoré z nich sú naozaj za účasti nízkeho rizika.

Čím dlhšie si môžete dovoliť nechať svoje peniaze v investíciách, tým viac času máte na vyrovnanie sa s nevyhnutnými poklesmi finančných trhov. Po pravde, opäť platí, že výber závisí od vašich súčasných možností a preferencií.

zdroj: www.barrons.com, www.msn.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.