Spoznajte najbohatšie ženy na svete

HABERL
24. novembra 2015

Svet obchodu a podnikania nie je otvorený len pre mužov. Svoje rovnocenné postavenie v ňom majú takisto ženy, ktoré vyvíjajú snahu kráčať za svojim cieľom a dosiahnuť tie najlepšie výsledky. Mnohým z nich sa to podarilo a v súčasnosti sa tešia prosperujúcemu biznisu, ktorý ich poslal do zoznamu najbohatších ľudí planéty. Úspešné ženy žijú vo všetkých kútoch sveta a ich schopnosti si […]

Svet obchodu a podnikania nie je otvorený len pre mužov. Svoje rovnocenné postavenie v ňom majú takisto ženy, ktoré vyvíjajú snahu kráčať za svojim cieľom a dosiahnuť tie najlepšie výsledky. Mnohým z nich sa to podarilo a v súčasnosti sa tešia prosperujúcemu biznisu, ktorý ich poslal do zoznamu najbohatších ľudí planéty.

Úspešné ženy žijú vo všetkých kútoch sveta a ich schopnosti si v mnohých prípadoch získali ohlasy po celom svete. Tak ako dnes, ani v minulosti ich nebolo málo, no dnešná doba ponúka viac priestoru na podnikanie a otvorenejší trh, vďaka čomu sa v podnikateľskej sfére presadí stále viac ľudí vrátane žien. A my si ideme predstaviť tie, ktoré sa nebáli vziať si svoj podiel bohatstva a ukázať, že sú pre mužov rovnocennou konkurenciou.

Liliana Bettencourt (na obrázku)

Meno francúzskej podnikateľky je nám známe vďaka kozmetickej značke L´Oreal, ktorú založil jej otec. 92-ročná miliardárka je druhou najbohatšou ženou planéty už druhý rok po sebe a jej majetok sa v súčasnosti odhaduje na 40,1 mld.USD. Aj keď oficiálne ju svet stále považuje za majiteľku spoločnosti L´Oreal, od roku 2012 sa nezúčastňuje riadiacich aktivít a vedúcu pozíciu zastáva jej vnuk Jean-Victor Meyers.

Christy a Alice Waltonové

Sestry Waltonové, Christy a Alice, sa prostredníctvom dedičstva známej maloobchodnej siete Wal-mart dostali k lukratívnemu majetku. Bohatšou z nich je momentálne Christy, ktorej bohatstvo sa odhaduje na 41,7 mld.USD, pričom za posledný rok je to nárast o 5 mld.USD. Aktuálny rebríček tvorený magazínom Forbes ju už piatykrát označil za najbohatšiu ženu planéty spomedzi celkového počtu 197 žien-miliardárok. Sestra Alice si takisto nevedie zle, pričom jej v súčasnosti patrí 3. pozícia s majetkom vyše 39 mld.USD.                               

Maria Franca Fissolo

Zaujímavým menom v zozname najbohatších žien súčasnosti je Maria Franca Fissolo. Na popredné miesta sa dostala len vo februári, pretože spoločne so synom zdedila majetok po svojom zosnulom mužovi Michelovi Ferrerovi, ktorý riadil napríklad spoločnosť Nutella.

Magazín Forbes vyčíslil zdedený majetok na 23,4 mld. USD, čím pani Fissolo uzatvára prvú päťku najbohatších žien.

Georgina Rinehart

Ďalšou z najbohatších žien, ktorej patrí slušný majetok v hodnote niekoľkých miliárd, je Georgina Rinehart. Austrálčanke patrí veľké impérium zamerané na ťažbu a spracovanie železných rúd, ktoré zarába slušné peniaze a samotnú Georginu to ako majiteľku vynieslo medzi najbohatších ľudí celej tichomorskej oblasti.

Elizabeth Holmes

Meno Elizabeth Holmes sa spája najmä so spoločnosťou Theranos, ktorej aktivita spočíva v testovaní krvi. Len 31-ročná Američanka vlastní v inštitúcií polovičný podiel, ktorý jej priniesol majetok v hodnote 4,5 mld.USD. V porovnaní s ostatnými miliardárkami to nie je veľa, no pre samotnú Holmes je podstatné, že k tomuto bohatstvu sa dostala vlastnými silami a nemusela nič dediť, čo ju robí najmladšou a najbohatšou z 29 miliardárok schopných získať bohatstvo bez dedičstva.

Aj keď mnoho žien sa k miliardovým majetkom dostalo na základe dedičstva, nič to nemení na fakte, že k jeho zveľaďovaniu museli použiť svoje schopnosti a ukázať, že majú obchodný talent. To z nich spravilo šikovné podnikateľky, ktoré poznajú spôsoby ako riadiť spoločnosti s rozsiahlym medzinárodným pôsobením a presadiť sa medzi širokou konkurenciou mužov. A pri pohľade na príbehy, ktoré sa s týmito ženami spájajú, im musia vyjadriť obdiv aj samotní páni.

Zdroje : financnytrh.com, forbes.com, pluska.sk, theguardian.com foto: Forbes

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.