Sprievodca aktuálnymi investičnými trendmi

HABERL
23. septembra 2020

V tomto článku, by sme vám chceli predstaviť niekoľko investičných trendov roka 2020. Začiatok nového desaťročia bol zatienený globálnou pandémiou nového koronavírusu. Pandémia mala obrovský vplyv na finančné trhy. Kde je priestor pre príležitosti?

second hand

Svet sa nedávno zastavil a investori spanikárili. Kvôli nárastu nezamestnanosti môžu HDP najvýznamnejších ekonomík aj naďalej klesať. Zatiaľ to vyzerá tak, že úrokové sadzby budú aj naďalej nízke.

Pri spracovaní tohto článku sme sa pokúšali posúdiť investičné príležitosti, ktoré boli vytvorené pandémiou koronavírusu a popri tom preskúmať aj mnohé ďalšie témy, ktoré budú mať vplyv na finančný svet v najbližšom roku. Ide napríklad o témy ako vegánstvo, etické investovanie, elektrické automobily a technológie, ktoré pri investovaní využívame.

Efekt koronavírusu

V dôsledku globálnej pandémie COVID-19, investori v roku 2020 zažili pády aj vzostupy. Akciové trhy najprv prudko poklesli. Teraz však akciové trhy rastú vždy, keď počujeme alebo očakávame nejaké dobré správy. Je prirodzené, že investori pociťujú pri poklese trhov strach. Pokles trhu však môže byť správnym časom na investovanie. Musíte si však byť istý tým, že sa trhy raz zotavia.

Napríklad spoločnosti vo Veľkej Británii však zaznamenali aj pokles súvisiaci s Brexitom. Údaje Investičnej asociácie dokazujú, že investori v júli 2019 vytiahli viac ako 1,2 miliardy britských libier z investičných fondov zameraných najmä investície vo Veľkej Británii.

Ak v roku 2020 dôjde k podpísaniu dohody riešiacej po-brexitové obchody a Veľkú Britániu nezasiahne druhá vlna pandémie, je celkom možné, že sa investori do Británie vrátia.

Mnohí odborníci dokonca predpovedajú návrat k tzv. “hodnotovému investovaniu”. Hodnotové investovanie je vo svojej podstate prax investovania do spoločností, ktorých cena je v porovnaní s ich základnou hodnota nízka. Tento štýl investovania kontrastuje s tzv. “rastovým investovaním”. V prípade rastového investovania zasa investori kupujú drahé akcie, pretože očakávajú, že budú ďalej rásť.

V posledných desiatich rokoch sa hodnotovému investovaniu vo všeobecnosti veľmi nedarilo. Mnohí však veria, že rok 2020 je rokom návratu hodnotového investovania. Čo sa týka spomínanej Británie, odborníci majú vytipované rôzne odvetvia, ktorým by sa v tomto roku malo dariť.

Kvôli viacerým sľubom britského premiéra Borisa Johnsona, by ste mali sledovať najmä trh s nehnuteľnosťami. Spoločnosti, ktoré poskytujú online služby, môžu v dôsledku všetkých opatrení prijatých s cieľom zabrániť šíreniu nákazy COVID-19 zaznamenať silný rast, a to najmä ak sa zvyky ľudí zmenia z dlhodobého hľadiska.

Letecké a cestovné spoločnosti, ktoré túto krízu prežijú, sa vrátia na trh silnejšie, čo pre investorov znamená príležitosť. S uvoľňovaním opatrení sa začnú spamätávať aj rôzne bary, reštaurácie a kiná.

Mikro-revolúcia

Mikro-investície, mikro-cesty. Investičná inovácia roku 2020 nebude o veľkých veciach. Mikro-investičné aplikácie umožňujú zákazníkom investovať aj malé množstvo peňazí do fondov, ktoré majú výbornú výkonnosť. Mimoriadne populárnou aplikáciou v Európe je Moneybox, no v roku 2020 sme mohli pozorovať aj rast konkurencie, napríklad aplikácie Wombat. Americká spoločnosť Robinhood dokonca v auguste 2019 získala povolenie na spustenie svojej činnosti vo Veľkej Británii. Zatiaľ však nevieme kedy vstúpi na trh.

Mikro-revolúcia sa vzťahuje na jednoduché rozhodnutia, ktoré investori pri spravovaní svojich finančných prostriedkov pravidelne robia. Je lepšie najprv splatiť svoj dlh, investovať na akciovom trhu alebo začať si odkladať na dôchodok? Finančné aplikácie budú onedlho schopné vám na tieto jednoduché otázky odpovedať a vy sa tak budete môcť venovať oveľa komplexnejším problémom, ako ja napríklad Brexit alebo klimatické zmeny.

Ďalšia šanca pre tovar z druhej ruky

Rok 2020 je rokom, kedy si investičný svet uvedomí obrovský potenciál opätovného využitia, recyklácie a redukovania. Podľa prieskumu energetickej spoločnosti Bulb chce byť až štvrtina Britov po prekonaní krízy spojenej s pandémiou viac ekologicky uvedomelá. Takmer polovica Britov (44%) zase tvrdí, že si bude kupovať menej oblečenia a 25% chce viac recyklovať.

Ľudia začínajú čoraz viac odmietať tzv. rýchlu módu, preto je potrebné zabezpečiť, aby sa zákazníci dostali ku kúskom z druhej ruky, po ktorých túžia.

Tento trend sa netýka iba portálov ako je napríklad eBay, ale aj portálov ako Clair, kde si môžete kúpiť aj drahé kabelky. StockX je zas online burza, ktorá bola pôvodne určená na opätovný predaj tenisiek, no teraz sa na nej predávajú aj hodinky alebo oblečenie. Americká spoločnosť ThredUp predpovedá, že módny trh s kúskami z druhej ruky v najbližších piatich rokoch dosiahne hodnotu až 51 miliárd amerických dolárov.

Pripravte sa na investovanie súvisiace s dopadmi

Greta Thunbergová nie lenže inšpiruje naše deti k tomu, aby vynechali školu, ale taktiež ovplyvňuje naše investičné stratégie. Rok 2020 bude rokom, kedy veľké investičné firmy pochopia význam tzv. dopadového investovania.

Podľa spoločnosti Schroders až tri pätiny všetkých britských investorov požadujú, aby správcovia fondov začali venovať zvýšenú pozornosť udržateľnosti. Rovnaký počet investorov verí, že výberom správnych investičných produktov môžu pomôcť prispieť k udržateľnejšiemu svetu.

Cynici síce môžu očakávať, že to povedie k väčšiemu zavádzaniu (keďže správcovia fondov začnú vkladať do názvov fondov slová ako “udržateľný” a “environmentálny” bez toho, aby naozaj zmenili výber spoločností, do ktorých investujú). Investori však môžu iba dúfať, že dôjde ku skutočnej zmene, vďaka ktorej budú investori čoraz ľahšie vyhľadávať produkty, ktoré budú zodpovedať ich hodnotám.

Európska Únia pracuje na lepšej kvalifikácii tzv. “zelených fondov”. V budúcom roku môžeme očakávať väčšiu environmentálnu kontrolu už existujúcich “zelených fondov”.

Wellness

Platforma Google Trends ukázala, že ak chceme investovať do wellness priemyslu, ktorého hodnota je v súčasnosti približne 4,2 bilióna amerických dolárov, tak by sme mali investovať do kanabidiolových produktov. Kanabidiol je nepsychoaktívny kanabinoid nachádzajúci sa v konope. Tieto produkty sú legálne a zjavne aj prospešné pre naše zdravie. Google Trends okrem toho dávajú do pozornosti aj zvukové kúpele a aplikácie s dýchacími cvičeniami. Starnúca generácia so svojimi vlastnými požiadavkami môže byť dôvodom, prečo budeme v nasledujúcich rokoch sledovať nárast v rámci wellness priemyslu.

Revolúcia elektrických vozidiel

V automobilovom priemysle už sme zvyknutí na časté zmeny. Zvýšený záujem o udržateľnosť spôsobil nárast dopytu po elektromobiloch. V roku 2020 môžeme očakávať, že viacero modelov autonómnych vozidiel dostane licenciu, taktiež dôjde k prielomu v technológiách batérií a sprísneniu regulácií vo viacerých krajinách.

Môžeme taktiež očakávať aj zmeny v aplikáciách slúžiacich na zdieľanie automobilov. Umelá inteligencia zásadne mení vzťah medzi človekom a vozidlom, preto môžeme očakávať nárast bezpečnosti na cestách. Pre investorov môže byť investovanie do automobilového priemyslu mimoriadne výhodné, no treba rátať aj s pádmi.

Investičné stratégie na mieru

Túžite po investičnej stratégii, ktorá bude reagovať na zmeny vo vašom plánovaní odchodu na dôchodok a podľa vašich rozhodnutí zmení alokáciu finančných prostriedkov. Alebo vám odporúči fonde, ktorý bude spĺňať nielen vaše všeobecné investičné ciele ale aj etické hodnoty?

Takáto úroveň prispôsobenia bola v minulosti prístupná iba veľmi bohatým ľuďom a správcom súkromného majetku.

Od budúceho roka však bude dostupná takmer každému. Finančné inštitúcie v čoraz väčšej miere využívajú umelú inteligenciu na experimentovanie so službami, ktoré sú šité na mieru ich klientom. To v spojení so strojovým učením a počítačovou analýzou prináša nové možnosti pre priemerných investorov.

Nie všetky tradičné banky, z ktorých mnohé bojujú so zastaralými systémami, dokážu svojim klientom ponúknuť takéto služby. Investori sa však nemusia ničoho báť, nakoľko v poslednej dobe pozorujeme rýchly rast spoločností pracujúcich s finančnými technológiami. V roku 2021 môžeme očakávať, že tieto spoločnosti začnú vo veľkom spolupracovať aj s tradičnými bankami.

V prípade záujmu o investičné portfólio, alebo jeho rozloženie vám ponúkame kompletné poradenstvo a odbornú pomoc. Naši experti vám pomôžu s vytvorením správnej investičnej stratégie ušitej na mieru vašim individuálnym požiadavkám. K dispozícii sme vám on-line alebo po dohode aj osobne.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.