Súčasná nálada podnikateľov v eurozóne nebola od roku 2011 lepšia

HABERL
23. mája 2017

Spokojný podnikateľ znamená vyšší výkon. Vyšší výkon tvorí progresívnu ekonomiku. Progresívna ekonomika prináša rast životnej úrovne. Celá táto reťazová reakcia začína práve na tom, v akej nálade sa ocitne podnikateľský sektor. Ten v eurozóne je na tom údajne najlepšie za niekoľko posledných rokov. Zdá sa, že podnikateľský sektor v krajinách platiacich eurom ovládla nová eufória. Nálada firiem […]

Spokojný podnikateľ znamená vyšší výkon. Vyšší výkon tvorí progresívnu ekonomiku. Progresívna ekonomika prináša rast životnej úrovne. Celá táto reťazová reakcia začína práve na tom, v akej nálade sa ocitne podnikateľský sektor. Ten v eurozóne je na tom údajne najlepšie za niekoľko posledných rokov.

Zdá sa, že podnikateľský sektor v krajinách platiacich eurom ovládla nová eufória. Nálada firiem sa už dlhší čas zlepšovala napriek viacerým turbulenciám, no až v poslednom období začala dosahovať rekordné čísla. Svedčí o tom aj ďalší výrazný nárast indexu PMI, ktorý sa každý mesiac zaoberá práve náladami podnikateľov v eurozóne.

Index dosiahol 6-ročné maximum

Ak spomínaný index PMI prekročí hranicu 50 bodov, analytici hovoria o pozitívnom období sprevádzaným ekonomickou expanziou. Ak však dosiahne vyše 55 bodov, pojem eufória je v podnikateľskom prostredí na mieste. Aktuálne výsledky však idú ešte ďalej a čísla z prvého kvartálu 2017 ukazujú na hodnotu 56,7 bodov. Taký skvelý výsledok nebol nameraný už od apríla 2011, čo len svedčí o tom, že podnikateľská nálada v eurozóne nebola 6 rokov lepšia.

Očakával sa pokles, prišiel nárast

Analytici zodpovední za tvorbu indexu museli ostať po zverejnení výsledkov prekvapení, no určite len v tom dobrom slova zmysle. Ich prognózy pred vstupom do roku 2017 boli o niečo menej optimistické a mnohí predpovedali, že príde pokles. Podľa výsledkov za prvé mesiace sme však svedkami presného opaku a nálada podnikateľov je čoraz lepšia. Tomu sa nemusíme čudovať, veď ekonomická situácia vo väčšine eurozóny vykazuje samé dobré signály.

Situáciu podporuje rast spotrebiteľských cien

Hlavným z dôvodov, pre ktorý sa podnikatelia dostávajú do eufórie, je ďalej pretrvávajúci rast spotrebiteľských cien. Podobne ako index hodnotiaci samotnú náladu podnikateľov, aj tento ukazovateľ dosahuje až niekoľkoročné maximá. Citlivosť tohto faktora je však tak vysoká, že v ktorýkoľvek z najbližších mesiacov môže prísť prepad aj o niekoľko desatín percenta, čo by mohlo začať negatívne ovplyvňovať náladu v celom sektore.  

Rekordy padajú aj na európskom trhu práce 

Ak už hovoríme o niekoľkoročných rekordoch v hodnotení ekonomických ukazovateľov eurozóny, zabudnúť nesmieme ani na trh práce. Tam sa situácia výrazne zlepšuje od minulého roka, no aktuálne prichádza rast, aký už pár rokov v Európe chýbal. Aktuálne čísla z prvého tohtoročného kvartálu hovoria o hodnotách, ktoré boli naposledy zaznamenané v roku 2011, či už ide o rast zamestnanosti, zvyšovanie príjmov alebo zlepšujúcu sa kvalitu pracovnej sily.  

Ekonomika eurozóny začína opäť šliapať ako švajčiarske hodinky a nie náhodou to pozitívne vplýva aj na náladu tunajších podnikateľov. Tí sa môžu tešiť z rastúceho optimizmu, ktorý je aktuálne najvyšší za posledných 6 rokov. Snáď to nebude len chvíľkový boom, ale vynikajúca nálada a chuť podnikať v krajinách platiacich eurom bude naďalej rásť.

Zdroje: dailymail.co.uk, thebalance.com, hsbnoticias.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.