Švajčiari obhájili titul krajiny s najinovatívnejšou ekonomikou

HABERL
28. septembra 2016

Nepotrebujú veľkú rozlohu, nedisponujú vojenskou silou a nemusia tam bývať desiatky miliónov obyvateľov. Napriek tomu patrí k veľmociam, ktoré stoja na vrchu finančného sveta a môžu byť tým najlepším príkladom pre iné krajiny. Reč je o Švajčiarsku, ktoré opäť potvrdilo, že jeho ekonomický systém napreduje míľovými krokmi. Dôkazy o sile švajčiarskej ekonomiky k nám prichádzajú z každej strany. Svedkom ďalšieho z nich sme len […]

Nepotrebujú veľkú rozlohu, nedisponujú vojenskou silou a nemusia tam bývať desiatky miliónov obyvateľov. Napriek tomu patrí k veľmociam, ktoré stoja na vrchu finančného sveta a môžu byť tým najlepším príkladom pre iné krajiny. Reč je o Švajčiarsku, ktoré opäť potvrdilo, že jeho ekonomický systém napreduje míľovými krokmi.

Dôkazy o sile švajčiarskej ekonomiky k nám prichádzajú z každej strany. Svedkom ďalšieho z nich sme len pár dní po tom, čo odborné tímy z Cornellovej univerzity a World Intellectual Property Organization predstavili najnovší Global Innovation Index (GII). Ten už tradične prináša pohľad na aktuálny rebríček štátov s najinovatívnejšou ekonomikou a vzhľadom na výsledky z posledných rokov nás vôbec neprekvapí, že Švajčiarsko stojí opäť na prvej pozícii.

Krajina helvétskeho kríža opäť dominuje

V najnovšom hodnotení tzv. „globálneho indexu inovácie“ zameraného na rozvoj ekonomiky a jej progresívny rast dominuje Švajčiarsko. V jeho prípade však nejde o žiadny skok, pretože prvenstvo v tomto indexe získalo viackrát a podarilo sa mu to aj v minulom roku. Švajčiarski ekonómovia tak opäť dokázali potvrdiť, že ich práca prináša zaslúženú odmenu.

Švajčiarska ekonomika s najrýchlejším tempom inovácie

Cieľom indexu je zostaviť pravidelný výročný rebríček krajín, ktorým sa podarí zaznamenať najrýchlejší pokrok v oblasti ekonomiky. Smerodajnými kritériami je hlavne infraštruktúra a jej rozvoj, kreativita produkcie alebo „sofistikovanosť“ na trhu, na základe čoho sa následne spracujú výsledky a vytvorí nové poradie. V tom aktuálnom je na tom znova najlepšie práve spomínané Švajčiarsko so svojim nezastaviteľným tempom napredovania.

Európania naďalej ovládajú popredné pozície

Švajčiarsko nie je jedinou európskou krajinou, ktorá pravidelne dokazuje, že ekonomická sila starého kontinentu zaznamenáva najrýchlejší progres. Európania dokázali ovládnuť aj ďalšie popredné pozície a okrem štvrtého a šiesteho miesta obsadili celú prvú desiatku. Perfektne sa darilo Veľkej Británii a do poradia prehovorili aj severské štáty, obzvlášť strieborné Švédsko.

Slovensko spadlo o jedno miesto

Priestor pri zostavovaní indexu sa ušiel aj Slovensku, ktoré nie je medzi hlavnými aktérmi, no vzhľadom na náš potenciál dokáže každoročne obsadiť slušnú pozíciu. Po skvelom 36.mieste z minulého roka síce prišiel pokles, ale našťastie len o jednu priečku. S 37.pozíciou v rebríčku sa tak radí medzi priemer a ašpiruje na stabilné miesto medzi tradičnými účastníkmi skupiny európskych štátov schopných posúvať svoju ekonomiku na vyššiu úroveň.

Aktuálny rebríček indexu GII

Poradie Krajina Poradie Krajina Poradie Krajina
1. Švajčiarsko 7. Írsko 13. Island
2. Švédsko 8. Dánsko 14. Hongkong
3. Veľká Británia 9. Holandsko 15. Kanada
4. USA 10. Nemecko 18. Francúzsko
5. Fínsko 11. Južná Kórea 25. Čína
6. Singapur 12. Luxembursko 37. Slovensko

Index GII poukazujúci na jednotlivé ekonomiky a ich schopnosť rásť pozná aktuálne výsledky a s tým spojených lídrov v najnovšom rebríčku. Víťazstvo Švajčiarska len potvrdilo silu tejto krajiny a spolu s ďalšími úspešnými európskymi ekonomikami vyzdvihlo obrovský potenciál starého kontinentu, ktorý môže stále prehovárať do diania vo svete ako najsilnejší región.

Zdroje : improve-innovation.eu, globalinnovationindex.com, economictimes.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.