Táto investičná banka z Kanady nenápadne dominuje na trhu s marihuanou

HABERL
17. júna 2018

Canaccord Genuity je stredne veľkou kanadskou investičnou bankou, ktorá pôsobí na trhu už od roku 1950. V súčasnosti však potichu dominuje rozvíjajúcemu sektoru v predaji marihuany. Spoločnosti Canaccord sa od roku 2016 darí valcovať konkurenciu ako v rámci poskytovania poradenských služieb, tak aj v oblasti vydávania úverov spoločnostiam dodávajúcim marihuanu na trh. Samotná firma odhaduje, […]

Canaccord Genuity je stredne veľkou kanadskou investičnou bankou, ktorá pôsobí na trhu už od roku 1950. V súčasnosti však potichu dominuje rozvíjajúcemu sektoru v predaji marihuany.

Spoločnosti Canaccord sa od roku 2016 darí valcovať konkurenciu ako v rámci poskytovania poradenských služieb, tak aj v oblasti vydávania úverov spoločnostiam dodávajúcim marihuanu na trh. Samotná firma odhaduje, že vďaka tomu aktuálne spravuje financovanie o celkovom objeme viac než 1,5 miliardy dolárov a zároveň radí svojim klientom v rámci viac ako 50 transakcií.

Spoločnosť Canaccord Genuity sa navyše nedávno zapojila do financovania spoločnosti MedMen, ktorá otvára revolučné predajne s marihuanou. Do tohto podniku investovala $ 143 miliónov. Okrem toho sprostredkovala transakciu akcií v hodnote $ 2,3 miliardy, medzi spoločnosťami Aurora Cannabis a Medreleaf. V tomto prípade sa jednalo o historicky najväčšiu fúziu na poli obchodovania s marihuanou.

Canaccord sa snaží presadiť na trhu prostredníctvom rôznorodých zmlúv a obchodov v sektore predaja marihuany. Avšak v Kanade sa nedávno schyľovalo k legalizácii tejto látky, ktorá bola nakoniec schválená, čo znamená, že do sektoru sa čoskoro budú snažiť vstúpiť aj väčšie banky ako Bank of Montreal (BMO) či Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC).

Kanada určuje smer

Kanada sa stane prvou z krajín skupiny G7, ktorá tak koncom tohto roka úplne zlegalizuje marihuanu na federálnej úrovni. To umožní kanadským spoločnostiam kapitalizovať sa práve v tomto sektore.

Spoločnosti Canaccord sa tak naskytla príležitosť postaviť so do úlohy prvej banky, ktorá začala poskytovať finančné služby týmto hráčom. Keďže je stredne veľkou inštitúciou, môže si dovoliť vystaviť sa rizikám, ktoré sú pre väčšinu veľkých bánk na území Spojených štátov neprijateľné. Práve z tohto dôvodu mohla vstúpiť do sektora dostatočne skoro a vybudovať si uznávané zázemie.

Pat Burke, ktorý je v spoločnosti Canaccord riaditeľom oddelenia kapitálových trhov, v nedávnom rozhovore povedal: „Našťastie sme sa rozhodli zamerať na tento sektor dostatočne skoro. Vedeli sme, že v tomto smere sa čoskoro objaví veľký dopyt a veľa nových príležitostí. Obzvlášť s ohľadom na rozdiel medzi kanadskou legislatívou a situáciou vo zvyšku sveta. Od začiatku našej kariéry sa nám podarilo dosiahnuť pozoruhodný nárast.“

Najprv vyčkával

Graham Saunders, ktorý je v spoločnosti Canaccord Genuity riaditeľom oddelenia pre poskytovanie úverov, vysvetlil, že banka do tohto sektora vstúpila približne „pred štyrmi či piatimi rokmi“. Bolo to teda práve v čase, keď súčasný kanadský premiér Justin Trudeau založil svoju kampaň na prísľube legalizovania marihuany.

Saunders uviedol, že v tom čase realizoval rokovania s viacerými novovzniknutými spoločnosťami, ktoré sa vo väčšej miere orientovali na medicínsku stranu tohto sektora. Saunders sa však v konečnom dôsledku rozhodol vyčkávať na ideálnu chvíľu pre vstup na trh s marihuanou.

Saunders, ktorý bol jedným z iniciátorov tohto kroku, povedal: „Z osobného hľadiska som bol vždy fanúšikom tohto sektora. Prirodzene som si bol vedomý toho, že trh s marihuanou už existuje – v podobe čierneho trhu. Zmena regulačnej legislatívy umožnila prerod nelegálneho trhu na legálny, čo jednoznačne upútalo moju pozornosť. Bol som fanúšikom tohto sektora a osobne som do regulovaného trhu s marihuanou investoval už po dobu štyroch či piatich rokov.“

Canaccord Genuity je verejne obchodovanou spoločnosťou a každý krok preto musela podnikať s mimoriadnou opatrnosťou.

Niektoré z prvých spoločností zúčastňujúcich sa na tomto sektore narazili na nesúhlas regulačných orgánov a investori so záujmom investovať do trhu s marihuanou museli čeliť riziku spojenému s negatívnou reputáciou týchto hráčov.

Spoločnosť Canaccord definitívne vstúpila do tohto sektoru vo februári roku 2016, keď pomohla malému kanadskému pestovateľovi pri zhromažďovaní kapitálu. Odvtedy rozšírila svoje pôsobenie v tomto prostredí a jej podnikaniu sa mimoriadne darilo.

Dokonalé načasovanie

Saunders v rozhovore uviedol: „Myslím si, že naše načasovanie na prelom rokov 2016 a 2017 bolo skrátka dokonalým. Práve vtedy sa tento sektor začal skutočne rozvíjať.“

Saunders ďalej dodal: „V súčasnosti sme už naplno zapojení do tohto ekosystému a po celom svete máme doslova desiatky odborníkov na kapitálové trhy, ktorí našu stratégiu usmerňujú. To znamená, že Canaccord je aktuálne najväčšou investičnou bankou v marihuanovom sektore.“

Spoločnosť Canaccord napredovala od investície do malého kanadského pestovateľa pozoruhodným tempom a v súčasnosti zahŕňa tím, ktorý sa zaoberá výhradne marihuanovým sektorom. Na jeho čele stoja Matt Bottomley a Neil Maruoka, ktorí sú zodpovední za komunikáciu s veľkým množstvom spoločností ako na medicínskej, tak aj na rekreačnej strane tohto sektora.

Kanadský premiér Justin Trudeau.

 

Spoločnosť Canaccord v priebehu januára najala bankára Shannona Soquia z mesta San Francisco, ktorý má na starosti podnikanie banky na území Spojených štátov.

Investičná banka však okrem rozširovania vlastného tímu spolupracovala aj na niekoľký fúziách a akvizíciách, medzi ktoré sa zaradila spoločnosť Aurora Cannabis, ktorá za $ 1,2 miliardy odkúpila firmu CanniMed Therapeutics, ako aj medicínska spoločnosť Aphria, ktorá vykonala akvizíciu spoločnosti Nuuvera v hodnote $ 787 miliónov.

Spoločnosť Canaccord bola zároveň zodpovedná za veľký podiel financovania spoločnosti MedMen pri jej vstupe na burzu Canadian Securities Exchange (CSE) a viedla IPO spoločnosti Cannabis Strategies Acquisition Corp pri vstupe na burzu Toronto Stock Exchange. Táto holdingová spoločnosť má v pláne vykonávať akvizície naprieč celým marihuanovým ekosystémom.

Investičná banka začiatkom júna organizovala v New Yorku už v poradí druhú výročnú konferenciu zameranú na trh s marihuanou, v rámci ktorej sa 600-člennému publiku prezentovalo viac než 50 spoločností.

Burke povedal: „Nášmu podnikaniu sa darilo úžasne. Sme lídrami v tomto sektore ako s ohľadom na počet vykonaných obchodov, tak aj s prihliadaním na zhromaždený kapitál. A ešte stále máme pred sebou obrovský počet príležitostí.“

Bank of Montreal.

 

Prichádzajú veľké banky

Canaccord Genuity síce zatiaľ dominuje trhu s marihuanou, ale niet pochýb o tom, že v blízkej budúcnosti sa na scéne objavia väčšie banky z Kanady a Spojených štátov a budú sa snažiť získať svoj vlastný podiel na tomto trhu.

Saunders povedal: „Marihuana sa prirodzene rozrastie do celosvetového priemyslu a skôr či neskôr nevyhnutne upúta pozornosť všetkých významných hráčov.“

Spojené štáty sa na marihuanu ešte stále pozerajú ako na látku bez medicínskeho využitia (napriek legalizácii v niektorých štátoch), čo znamená, že veľkí inštitucionálni investori sa zatiaľ nehrnú do tohto sektora v dôsledku obáv z regulačných orgánov.

Burke tiež potvrdil, že v konfliktnej situácii sa nachádzajú aj veľké kanadské banky s podnikaním zameraným na americký trh. Kým marihuana nebude legálnou aj v USA, nebudú môcť poskytovať úvery americkým spoločnostiam podnikajúcim v tejto oblasti. V tom lepšom prípade zostavia súbor smerníc, ktoré eliminujú prekážky vyplývajúce z rôznych legislatívnych systémov.

Dostupné údaje však potvrdzujú, že inštitucionálni investori v čoraz väčšej miere rokujú so spoločnosťami zameranými na trh s marihuanou – v dôsledku právneho postavenia tejto látky však zatiaľ nikto z nich nezaujal jednoznačné stanovisko.

Spoločnosť Canaccord Genuity sa preto v súčasnosti nemá čoho obávať. Aktuálne sa snaží pokrývať všetky významné rastové centrá v tomto priemysle.

Burke vyhlásil: „Čo sa týka kapitálových trhov, ešte stále máme možnosť zvýšiť svoj náskok. Aj naďalej si však budeme udržiavať vedúce postavenie v tomto sektore, pretože nie sme obmedzovaní žiadnym rizikovým profilom, ktorý si vytýčili naši konkurenti.“

Zdroj: WSJ, MW

Zdielať
Facebook Instagram LinkedIn Email Print

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.