Tipy ako začať s investovaním už ako študent

HABERL
26. októbra 2021

Život ide rýchlo. Medzi školou, prácou, priateľmi, rodinou a robením všetkých tých vecí, ktoré nás napĺňajú, investovanie môže byť jednou z posledných vecí na zozname. Avšak, nemalo by byť.

Tipy ako začať s investovaním už ako študent

To, čo teraz urobíte alebo neurobíte so svojimi peniazmi, môže mať zásadný vplyv na vašu finančnú budúcnosť. Ak sa opýtate starších generácií, aké životné lekcie, by chceli dostať oveľa skôr vo svojom živote, zvyčajne by to zahŕňalo lekcie investovania.

Ak máte nejaké peniaze nazvyš najlepšie urobíte, ak ich investujete. Kľudne ich vložte aj na sporiace účty, aj to je druh investície. V každej životnej fáze urobíte lepšie, ak svoje peniaze nenecháte len tak na bežnom účte, no počas štúdia, a teda v mladom veku, to má ešte viac výhod. Aké? To sa dozviete v tomto článku.

Ako má začať s investovaním mladý človek?

Jednou z dobrých rád, ktorých sa môžu mladí ľudia držať je vyčleniť si peniaze na investovanie.

Po tom, čo zaplatíte všetky účty a urobíte nevyhnutné nákupy si vyčleňte určitú sumu, ktorú každý mesiac investujete. Hlavne sa toho držte a nepovedzte si, že si najprv kúpite nový telefón, aj keď je ten váš súčasný plne funkčný.

Môžete si vytvoriť pravidelný investičný plán, ktorým celý postup zautomatizujete. Peniaze sa tak budú na váš investičný účet ukladať v pravidelných intervaloch. Rýchlo sa tak z investovania stane rutina a zavediete do neho aj určitú dávku disciplíny, ktorá mnohým investorom chýba.

Aj sporenie je určitou formou investovania. Čím skôr začnete tým väčšiu výhodu získate, najmä vďaka zloženému úročeniu. Aj pri nízkom úroku, totižto vaše peniaze v čase rastú. Niekto kto začne sporiť vo veku 22 rokov, je v oveľa lepšej pozícii ako niekto, kto s tým začne po 30 a snaží sa dohnať všetko, čo zanedbal.

V žiadnom prípade sa nenechajte zdržiavať svojou neskúsenosťou. Ktokoľvek môže začať s investovaním, v ktoromkoľvek bode svojho života. Čím viac budete vedieť, tým lepšie investičné rozhodnutia uskutočníte a tým lepšie sa budete cítiť.

Na to, aby ste mohli začať s investovaním, nemusíte mať pod matracom schovanú hromadu peňazí. Aj malé investície môžu v priebehu času veľa zmeniť. Začnite včas a vedzte, že svoje rozhodnutie neoľutujete.

Oplatí sa investovať aj študentom, keď môžu investovať len menšie sumy peňazí?

Jednoznačne áno. Aj keď študenti nemajú veľa peňazí nazvyš, môžu začať budovať svoje investičné portfólio. So všetkými dnes dostupnými nízko-nákladovými investičnými možnosťami sa môžu začať orientovať na trhu aj s 10 eurami mesačne.

Pre začiatok je vhodné zvážiť vkladové certifikáty alebo sporiace účty s vysokým výnosom. Na týchto účtoch sú úrokové sadzby oveľa vyššie a stále máte možnosť, kedykoľvek vybrať svoje peniaze. Sporiace účty sú jedným z najbezpečnejších investičných nástrojov na trhu. Vkladové certifikáty vám zas vyplatia fixnú úrokovú sadzbu, výmenou za to, že banke poskytnete peniaze na určený časový rámec.

Každý mesiac investujte aspoň skromnú sumu. Snažte sa nájsť sprostredkovateľov, ktorým nebudete musieť platiť vysoké provízie, aby sa vám to oplatilo. Je nevyhnutné, aby ste investovali pravidelne bez ohľadu na to, v akom stave je ekonomika.

Investujte do indexového fondu, akým je napríklad S&P 500. Ide o jeden z najľahších spôsobov ako investovať. Vďaka držbe veľkého množstva akcií z rôznych priemyselných odvetví vám tento fond poskytne dostatočnú diverzifikáciu a menej volatilné výnosy, ako vlastníctvo jednotlivých akcií.

Ďalšou výhodou indexového fondu je skutočnosť, že nemusíte vedieť veľa o akciovom trhu. Kúpa indexového fondu predstavuje úžasný spôsob, ako sa dozvedieť, ako funguje investovanie a je to stratégia, ktorú odporúčajú mnohí vplyvní investori.

Na čo myslieť pri prvých investíciách?

1) Využite svoju vysokú mieru tolerancie voči riziku

Volatilnejšie investície prinášajú investorom najvyššiu návratnosť. Ako mladý investor máte dostatok času na to, aby ste sa spamätali z otrasov, keď sa niečo pokazí, preto si môžete dovoliť uskutočniť riskantnejšie kroky. Je pravdepodobné, že v dlhodobom časovom horizonte získate všetky svoje straty naspäť a okrem toho sa naučíte dobré lekcie.

2) Získanie finančnej nezávislosti

Jednou z hlavných výhod investovania ešte počas školy je, že sa stanete finančne nezávislým. Nič podobné vás nikde nenaučia, musíte sa to naučiť sami a počas života. Nikto vám nepovie, ako hospodáriť s vlastnými peniazmi a dosiahnuť svoje finančné ciele. V procese investovania sa naučíte všetko, čo sa vám v neskoršom živote zíde.

3) Buďte o krok vpred

Ranné vtáča ďalej skáče. Čím skôr začnete investovať, tým vyššie sú vaše šance na pochopenie dôležitosti investovania, a tým lepšia bude vaša osobná finančná situácia. V porovnaní s rovesníkmi si tak budete môcť dovoliť veľa vecí skôr, ako oni. Okrem toho budete pripravený čeliť finančnej nestabilite a nebudete sa musieť tak veľmi strachovať v prípade, že si po škole hneď nenájdete dobre platené zamestnanie.

4) Zlepšia sa vaše návyky týkajúce sa výdavkov

Prečo je včasné investovanie také dôležité? Skoré investovanie vám totižto pomôže pri vytváraní disciplinovaných výdavkových návykov tým, že sa budete zameriavať na svoj rozpočet a v prípade potreby budete schopný znížiť svoje výdavky. Chabé výdavkové návyky vedú k impulzívnym nákupom, ktoré vám môžu spôsobiť mnoho finančných ťažkostí a oddialiť dosahovanie finančných cieľov.

5) Zložené úročenie

Jednoducho povedané, zložený úrok je úrok z úroku. Nepretržitým reinvestovaním svojich zárobkov môžete exponenciálne zvýšiť návratnosť investícií. Šikovní investori chápu výhody včasného investovania a využívania potencionálnych ziskov zo zloženého úročenia. Čím skôr začnete s investovaním, tým dlhší čas budete mať na to, aby ste zarobili aj na zloženom úročení.

6) Urobte si plán

Ak ste pripravený ponoriť sa do investičného sveta, stanovte si svoje finančné priority. Môže ísť o krátkodobé ciele, ako je napríklad nové auto, alebo dovolenka. Alebo strednodobé ciele, ako je prvý byt a dom alebo postgraduálne štúdium. Dlhodobým cieľom je zvyčajne odchod do dôchodku.

S kým sa poradiť kam investovať?

Pri akokoľvek veľkom rozpočte a v každej finančnej situácii sa dá nájsť finančný expert, ktorý je schopný svojmu klientovi poradiť najlepšie, ako len dokáže. Finanční experti pomáhajú ľuďom spravovať ich peniaze a dosahovať ich finančné ciele.

Svojim klientom môžu poskytnúť celý rad služieb, vrátane finančného plánovania, správy investícií, poradenstva v nastavovaní si rozpočtu, až po plánovanie majetku. Výber správneho finančného experta je kľúčový. V spoločnosti HABERL nájdete profesionálov, vďaka ktorým Vám bude investovanie pripadať omnoho jednoduchšie.

Investovanie nie je jednoduché, no môže byť veľmi výnosné, ak si necháte poradiť od profesionálov a viete, čo robíte. Nikdy sa neuspokojte. V investovaní sa musíte stále vzdelávať a držať krok s trhom. Najlepšia rada akú môžete dostať, je začnite už dnes. Čím skôr sa začnete učiť o trhu, tým skôr môžete začať plánovať svoju finančnú budúcnosť. Aj s menšími sumami peňazí sa dajú v priebehu rokov robiť veľké veci.

zdroj: www.bloomberg.com, www.wsj.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.