Tipy na indexové fondy a ETF pre rok 2022

HABERL
18. januára 2022

Indexové fondy sú medzi investormi obľúbené, pretože im sľubujú vlastníctvo širokej škály akcií, väčšiu diverzifikáciu, nižšie riziko a zvyčajne aj veľmi nízke náklady. Aké sú naše tipy pre rok 2022?

Čo sú akciové indexy?

Trhový index predstavuje hypotetické portfólio investičných podielov, ktoré predstavuje segment finančného trhu. Výpočet hodnoty indexu vychádza z cien podkladových akcií. Niektoré indexy majú hodnoty založené na váhe trhovej kapitalizácie, výnosov a podobne.

Trhový index meria hodnotu portfólia podielov so špecifickými trhovými charakteristikami. Každý index má svoju vlastnú metodiku, ktorú určuje poskytovateľ indexu.

Indexové metodiky sú zvyčajne založené na cene, alebo trhovej kapitalizácii. Akciové indexy sú tvorené akciami rôznych spoločností spĺňajúcich kritériá na to, aby mohli tvoriť index.

Aké typy indexov existujú?

Existuje mnoho typov indexov, preto je skoro nemožné, aby si investor nenašiel taký index, ktorý bude vyhovovať jeho preferenciám. My si uvedieme iba niektoré.

1) Indexy širokého trhu

Indexy širokého trhu sa snažia zachytiť veľkú časť investovateľného trhu. Môžu byť tvorené akciami, dlhopismi, alebo akýmikoľvek inými cennými papiermi.

Väčšina indexov širokého trhu je vážená podľa trhovej kapitalizácie spoločností, čo vám môže ponechať malú expozíciu voči spoločnostiam s malou alebo strednou kapitalizáciou. Menšie spoločnosti však z dlhodobého hľadiska historicky prekonávajú väčšie spoločnosti, hoci s vyššou volatilitou.

2) Medzinárodné indexy

Medzinárodné indexy vám môžu poskytnúť dostatočnú expozíciu voči medzinárodným trhom. Existujú indexy zameriavajúce sa špecificky na Spojené štáty americké, Južnú Ameriku, Európu, Severnú Ameriku, Áziu, Oceániu alebo Afriku.

3) Rastové a hodnotové indexy

Existujú dva druhy indexov zložených zo spoločností na základe ich príjmov – rastové a hodnotové indexy:

a) rastové indexy sú tvorené spoločnosťami, od ktorých sa očakáva, že ich zisky budú rásť rýchlejšie ako celkový trh
b) hodnotové indexy sú zasa zložené z akcií, ktoré sa v porovnaní so ziskom spoločnosti obchodujú za nízku cenu.

4) Sektorové indexy

Ak chcete investovať do konkrétneho sektora trhu, sektorové fondy sú presne to, čo hľadáte. Sektorové fondy sú najširšou kategóriou fondov, nakoľko je možné vytvoriť index založený na akomkoľvek odvetví.

Aké sú najznámejšie akciové indexy?

Medzi najznámejšie akciové indexy na svete medzi investormi patria najmä:

  • S&P 500
  • Dow Jones Industrial Average
  • Nasdaq Composite
  • S&P 100
  • Russell 1000
  • S&P MidCap 400
  • Russell Midcap
  • Russell 2000
  • S&P 600
  • U.S. Aggregate Bond Market
  • Global Aggregate Bond Market

Čo sledovať predtým než budete v roku 2022 investovať do indexov?

Trhy a ekonomika sa síce stále nespamätali z pôsobenia pandémie ochorenia COVID-19, mnohí investori však začínajú upriamovať svoju pozornosť na aktuálny kalendárny rok 2022. Nasledujúce trendy a obavy budú mať pravdepodobne významný vplyv na to, ako bude svet investícií vyzerať v roku 2022.

Cena ropy, meraná spoločnosťou West Texas Intermediate (WTI), vzrástla od začiatku roka 2021 do začiatku novembra 2021 o približne 79%, zo 47 amerických dolárov za barel na cenu 84 amerických dolárov. Odvtedy však cena za barel už klesla, čím sa medziročný nárast znížil na približne 49%.

Tento nárast možno čiastočne pripísať hospodárskemu oživeniu po pandémii ale aj rastúcim obmedzeniam týkajúcich sa dodávok ropy. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena totižto implementuje proti-ropnú agendu, ktorá obmedzuje prieskum a ťažbu ropy v Spojených štátoch amerických, čo je trend, ktorý môže pokračovať aj v nasledujúcom roku.

Inflácia rastie, pričom verzia indexu spotrebiteľských cien pre všetkých mestských spotrebiteľov (CPI-U ) počas 12 mesiacov do novembra 2021 zaznamenala v najväčšej ekonomike sveta – USA nárast o 6,8%. Ide o najväčší 12-mesačný nárast od roku 1982. V januári 2021 dosiahla cena zlata svoj rekord, trójsku uncu ste zohnali za približne 1 950 amerických dolárov. Od polovice roka 2021 sa však obchoduje za približne 1 800 amerických dolárov. Kvôli rastúcej inflácii je pravdepodobné, že cena zlata bude v roku 2022 kolísať.

Nedostatok polovodičových čipov, ktoré sú potrebné na konštrukciu nových automobilov, má zaujímavý dôsledok – nárast trhu s ojazdenými vozidlami. Rekordne vysoké ceny nových aj ojazdených áut, ako aj prenajímaných automobilov, budú pravdepodobne pretrvávať až do roku 2023.

Svetová ekonomika sa ešte stále nespamätala z pandémie. Na trhu práce je preto stále množstvo neobsadených pozícií, ktoré zostali voľné čiastočne kvôli “veľkej rezignácii” pracovníkov. Okrem toho narastá tlak na lepšie platy a pracovné podmienky. To spolu s debatou o povinnej vakcinácii proti ochoreniu COVID-19 bude mať zásadný vplyv na náklady na prácu a ponuku práce. Svoju úlohu v tom bude zohrávať aj inflácia.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) 8. októbra 2021 oznámila, že s účinnosťou od roku 2023 sa jej členovia dohodli na stanovení globálnej minimálnej sadzby dane z príjmu právnických osôb vo výške 15%. Kľúčové detaily však stále nepoznáme. V roku 2022 by sme sa mali dozvedieť viac a rovnako sa začnú aj prejavovať dopady tejto zmeny.

Tipy na indexové fondy a ETF pre rok 2022

Indexové fondy a ETF sú medzi investormi populárne, pretože poskytujú vlastníctvo širokej škály akcií, väčšiu diverzifikáciu, nižšie riziko a to všetko zvyčajne za nízku cenu. To je dôvod, prečo mnohí investori, najmä začínajúci, považujú indexové fondy za lepšie investície než do jednotlivých akcií.

Niektoré z najsledovanejších indexov zapĺňajú finančné správy každú noc, či už je to Standard & Poor’s 500 (S&P 500), Nasdaq Composite alebo Dow Jones Industrial Average. Tieto indexy sú často skratkou obrazu o výkonnosti trhu a investori ich sledujú, aby získali prehľad o tom, ako sa darí akciám ako celku.

Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o významných indexových fondoch a ETF, ktorých pridanie do portfólia môžete tento rok zvážiť. Zároveň, rozdielom týchto dvoch typov fondov sme sa venovali v našom predošlom článku s názvom Fondy obchodované na burze (ETF) vs. indexové fondy.

1) Fidelity ZERO Large Cap Index (symbol: FNLIX)

Fond Fidelity ZERO Large Cap Index oficiálne nesleduje index S&P 500, technicky sleduje Index Fidelity U.S Large Cap, no rozdiel je iba akademický. Skutočný rozdiel spočíva v tom, že spoločnosť Fidelity nemusí platiť licenčný poplatok za používanie názvu S&P 500, čím udržiava náklady pre investorov na nízkej úrovni.

2) Shelton NASDAQ-100 Index Direct (NASDX)

ETF (fond obchodovaný na burze) Shelton NASDAQ-100 Index Direct sleduje výkonnosť najväčších nefinančných spoločností v indexe Nasdaq-100, ktorý je tvorený prevažne technologickými spoločnosťami. Tento fond vznikol v roku 2000 a za poslednú dekádu dosiahol výborné výsledky.

3) Invesco QQQ Trust ETF (QQQ)

Invesco QQQ Trust ETF je ďalší indexový fond, ktorý sleduje výkonnosť najväčších nefinančných spoločností v indexe Nasdaq-100. Spoločnosť Invesco, ktorá tento fond spravuje, patrí medzi gigantov vo svete fondov.

4) Vanguard S&P 500 ETF (VOO)

Ako už aj samotný názov napovedá, fond Vanguard S&P 500 sleduje index S&P 500 a je to jeden z najväčších fondov na trhu. Spravuje aktíva v hodnote stoviek miliárd amerických dolárov.

5) SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)

Fond SPDR S&P 500 ETF Trust bol založený v roku 1993. Tento fond pomohol naštartovať vlnu investovania do ETF (fondov obchodovaných na burze), ktorá je v súčasnosti mimoriadne populárna.

Investujte do ETF fondov s nami. – www.haberl.sk/etf/

zdroj: www.fool.com, www.msn.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.