TOP 5 investícií pre druhú polovicu roka 2022

HABERL
21. júna 2022

Investorom sa ponúka množstvo spôsobov, ako investovať svoje peniaze. Poďme sa pozrieť na tie najvhodnejšie, ale aj tie najmenej vhodné investície pre druhú polovicu roka 2022.

Prvý polrok 2022 bol pomerne hektický, preto je na čase uvažovať nad dlhodobejšími investíciami, ktoré investorom pomáhajú dosahovať ich ciele. Tieto rebríčky zostavili viacerí špecialisti (James Royal a Yaёl Bizouati-Kennedy), ktorých citujú také publikácie ako CNBC, Yahoo Finance, Reuters, Forbes, Barron’s, Dow Jones, Financial Times, Bloomberg a iné.

Kam investovať?

1) Rastové akcie

Vo svete akciového investovania sú rastové akcie doslova Ferrari. Sľubujú vysoký rast a spolu s ním aj vysokú návratnosť investícií. Väčšinou sa medzi rastové akcie radia technologické spoločnosti, no nie vždy to tak musí byť. Vo všeobecnosti tieto spoločnosti vkladajú svoje zisky naspäť do podnikania, takže dividendy vyplácajú iba zriedkakedy, a takmer určite nie predtým ako sa ich rast spomalí.

2) Akciové fondy

Ak nie ste úplne pripravený na to, aby ste zabíjali hodiny analýzou jednotlivých akcií, potom sú akciové fondy, či už vo forme ETF fondov alebo podielových fondov skvelou voľbou. Ak si kúpite podiel v široko diverzifikovanom fonde, ako je napríklad indexový fond S&P 500 alebo Nasdaq-100, získate expozíciu voči veľkému počtu akcií s vysokým rastom, ako aj mnohým ďalším. Investujete tak do diverzifikovanej a bezpečnejšej skupiny spoločností, ako keby ste si jednotlivo vyberali všetky akcie.

3) Dlhopisové fondy

Dlhopisové fondy, či už podielové alebo ETF fondy, obsahujú veľa rôznych dlhopisov od rôznych emitentov. Dlhopisové fondy sa zvyčajne kategorizujú podľa typu dlhopisov vo fonde, či už ide o trvanie splatnosti dlhopisov, rizikovosť emitenta alebo iné faktory. Ak teda hľadáte dlhopisový fond, existuje množstvo možností, z ktorých vám istotne bude aspoň jedna vyhovovať.

Keď spoločnosť alebo vláda vydá dlhopis, súhlasí s tým, že zaplatí majiteľovi dlhopisu – investorovi, vopred stanovenú sumu každý rok. Na konci doby splatnosti dlhopisu je dlhopis splatený. Investor získa istinu a aj úroky navyše. Dlhopis môže byť jednou z bezpečnejších investícií. Čoraz častejšie sú už aj súčasťou rôznych fondov.

Podobné: Trhy od začiatku roka poklesli. Ako sa zachovať?

4) Dividendové akcie

Dividendové akcie sú vo svete investovania do akcií označované za sedany, keďže môžu dosiahnuť solídne výnosy, ale je nepravdepodobné, že budú výraznejšie ako u rastových akcií.

Dividendové akcie vyplácajú dividendy, teda pravidelné hotovostné platby. Mnohé akcie ponúkajú dividendy, no ide skôr o staršie, vyspelejšie spoločnosti, ktoré nemajú takú vysokú potrebu po hotovosti.

Dividendové akcie sú obľúbené medzi staršími investormi, pretože prinášajú pravidelný príjem. Výška dividend sa u kvalitných spoločností neustále zvyšuje. Realitné investičné trusty sú jednou z najpopulárnejších možností na trhu, ako investovať do dividendových akcií.

5) Hodnotové akcie

Vzhľadom na to, že trh za posledných pár rokov výrazne vzrástol, ocenenia mnohých spoločností klesli. Keď sa tak stane, investori sa zvyknú obrátiť na hodnotové akcie ako na spôsob, ktorým sa vedia viac brániť pred poklesmi na trhu a stále potencionálne dosahovať atraktívne výnosy.

Hodnotové akcie sú tie, ktoré sú lacnejšie na základe určitých oceňovacích metrík, ako je pomer ceny a zisku, čo je miera toho, koľko investori platia za každý euro, ktoré zarobia. Hodnotové akcie stoja oproti rastovým akciám, ktoré majú tendenciu rásť rýchlejšie a ktorých ocenenia sú vyššie.

Hodnotové akcie môžu byť mimoriadne atraktívnou investičnou možnosťou v roku 2022, nakoľko sa im zvykne dariť v prostredí rastúcich úrokových sadzieb. Americký Federálny rezervný systém už naznačil, že tento rok pravdepodobne bude pokračovať v raste úrokových sadzieb.

Kam neinvestovať?

1) Kryptomeny

Kryptomeny sú pre priemerných investorov veľmi nestále. V poklesoch a raste kryptomien jednoducho neexistuje žiaden vzorec, preto investovanie do tejto triedy aktív pripomína skôr gambling. Jedným z najväčších problémov, ktoré kryptomeny majú je skutočnosť, že sa spájajú s neskutočne extrémnou volatilitou. Väčšina investorov na to jednoducho nie je pripravená.

2) Opcie

Opcie umožňujú obchodníkom držať pákovú pozíciu v aktíve za nižšiu cenu, ako pri nákupe akcií aktíva. Obchodníci v tomto prípade zvyčajne dúfajú, že budú profitovať z krátkodobého pohybu, a to nákupom. Začínajúcim investorom môže pripadať, že ceny opcií na trhu sa menia nepredvídateľne, aj keď skúsení obchodníci získajú bližší vzhľad prostredníctvom technickej analýzy. Nakoľko môžu investori naraz veľa stratiť, je lepšie nechať obchodovanie s opciami skúsenejším.

3) Termínované kontrakty

Rovnako ako opcie, aj termínované kontrakty môžu byť vysoko rizikovým nástrojom pre neskúsených a nevzdelaných investorov. Tí, ktorí špekulujú na tomto trhu, sa zvyčajne stavajú proti inštitucionálnym investorom, ktorí držia podkladové pozície na kontraktoch, ktoré nakupujú. Mnohí investiční experti vám povedia, že opcie aj termínované kontrakty možno považovať za hazardné hry.

4) Centové akcie

Centové akcie, alebo “penny stock“, môžu poskytnúť obrovské zisky, ak nájdete tú správnu spoločnosť. Veľká väčšina z nich však do vášho portfólia prinesie iba značnú volatilitu, nepredvídateľnosť a vysoké straty, a to najmä ak si nedáte pozor. Tieto akcie majú zvyčajne len malý prevádzkový kapitál a často poskytujú investorom nedostatočné informácie o ich finančnej situácii.

5) Počiatočné verejné ponuky

Hoci mnohé počiatočné verejné ponuky alebo IPO sa môžu investorom zdať sľubné, nie vždy prinesú to, čo nasľubujú. Najrizikovejšou počiatočnou verejnou ponukou ja ponuka novej spoločnosti, ktorá nemá aktuálne žiadne vydané akcie. Investori nemajú v tomto prípade žiadne historické údaje, ktoré by mohli analyzovať a svoje rozhodnutie musia urobiť iba na základe predpokladanom obchodnom modeli spoločnosti a odhadovanej pravdepodobnosti úspechu. Opäť raz ide skôr o gambling.

Podobné: Ako pri investovaní profitovať z rastúcej inflácie?

Záver

Rok 2022 je opäť raz pomerne „divoký“. Investori by sa mali na svoje investičné portfólia pozrieť a prehodnotiť ich v svetle najnovších svetových udalostí. Na to, aby sa čo najskôr spamätali z poklesov na trhu by mali investovať najmä na akciovom trhu.

Existujú druhy akcií ako sú napríklad rastové, hodnotové alebo dividendové akcie, ktoré investorom môžu pomôcť pri plnení ich investičných snov aj v tomto neistom prostredí. Ak sa vám nechce hľadať individuálne akcie pozrite sa po akciových fondoch. Indexové fondy chcú napodobňovať výkonnosť indexu, preto sú voľbou mnohých investorov. Okrem toho by ste sa mali pozrieť aj na dlhopisy, ktoré sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné aktívum a v dobe neistoty môžu priniesť potrebnú diverzifikáciu.

Potrebujete poradiť ohľadom investícií? Ozvite sa nám.

zdroj: www.wsj.com, www.investors.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.