Trh s diamantmi vraj čaká veľké oživenie

HABERL
14. mája 2016

Súčasťou najnovších analýz pripravovaných pre potreby investorov sú aj štúdie spojené s cenovým vývojom diamantov. Tie sú neodmysliteľnou súčasťou ekonomického sveta a nie náhodou si neustále získavajú pozornosť obchodníkov z celého sveta. Inak tomu nie je ani teraz bez ohľadu na to, že ešte nedávno investičným diamantom neveštili nič dobré. Predpovede sa však rýchlo zvrtli a dnes sa stretávame […]

Súčasťou najnovších analýz pripravovaných pre potreby investorov sú aj štúdie spojené s cenovým vývojom diamantov. Tie sú neodmysliteľnou súčasťou ekonomického sveta a nie náhodou si neustále získavajú pozornosť obchodníkov z celého sveta. Inak tomu nie je ani teraz bez ohľadu na to, že ešte nedávno investičným diamantom neveštili nič dobré. Predpovede sa však rýchlo zvrtli a dnes sa stretávame s pozitívnymi prognózami.

Analytici zaoberajúci sa trhom s diamantmi mali ešte donedávna úplne iný pohľad na vývoj hodnoty týchto vzácnych kameňov. Viacerí sa zhodovali na slabšom období, ktoré investorom neprinesie nejaký veľký úspech, na základe čoho sa o tomto trhu vytváral zlý dojem. Aktuálne štúdie však vyvracajú pesimistické štúdie a prinášajú správy o príchode jedného z najlepších období za posledné roky.

Po stagnácií prichádza citeľné oživenie

Od začiatku nového storočia zaznamenali investičné diamanty len pár výkyvov, pri ktorých sa ich cena nešplhala nahor. O krátkom období stagnácie sa hovorilo aj minulý rok, no celkové výsledky trhov s diamantmi neboli nejako extra zlé. Pre nás je však dôležitý aktuálny vývoj, na ktorom môže každý investor stavať stratégiu a ak si ako cieľ investícií vyberie diamanty, potom môže byť spokojný. Už pár týždňov badať citeľné oživenie a krivka ceny sa začala šplhať k vysokým hodnotám, čo však ešte nie je všetko a ten najväčší boom má ešte len prísť.

Ceny tlačí nahor rastúci dopyt

Opätovné oživenie hodnoty diamantov nie je náhodné a nejde o žiadny chvíľkový jav. Rast cien má svoju jasnú príčinu a tou je rastúci dopyt po diamantoch ako ideálnom investičnom nástroji. Keďže na rozdiel od finančných inštrumentov je hodnota diamantov ako komodity ovplyvnená ich zásobami, reakciou na vysoký dopyt bude vždy rast ceny, čo bude platiť bez ohľadu na objavenie nových nálezísk.

Veľký boom môže prepuknúť už v lete

Zvedavosť investorov spojená s očakávaním predpovedaného boomu je rekordná a mnohí by chceli poznať nejaký konkrétnejší termín. Podľa analytikov má chystané oživenie začať počas tohto leta, takže obchodníci sa pomaly môžu začať pripravovať. Prvotné signály oživenia však prišli už začiatkom jari, čo stavia trh do situácie, že raketový rast sa môže spustiť kedykoľvek. Avšak je to práve leto, kedy producenti diamantov zvyšujú aktivitu, takže práve tieto mesiace by mali byť začiatkom veľkého boomu.

Optimizmus prinášajú aj dlhodobé vyhliadky

Analytici sa pri šírení pozitívnych vyhliadok a dobrej nálady na trhoch s diamantmi vôbec neobmedzujú a svoje pozitívne predpovede prenášajú aj do dlhodobého horizontu. To ich vedie k prognózam pokračovania boomu aj v budúcom roku, ktorý má byť opäť silný a pre investorov bude zárukou možností dostať sa prostredníctvom investovania do diamantov k vysokým ziskom. A aby toho nebolo málo, toto priaznivé obdobie má trvať minimálne do roku 2020.

Žiadna analýza nemôže investorom priniesť istotu naplnenia predpokladov, no minimálne dokáže vytvoriť dôveru. To platí aj v prípade diamantov, ktorým profesionálni analytici veštia veľmi dobré obdobie a začínajú ich považovať za jeden z top investičných nástrojov ďalších rokov. Výrazné oživenie má prísť už čoskoro, takže uvidíme, čo je na týchto optimistických predpovediach pravdivé a či sa aj skutočne splnia.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.