Trump vytasil nové zbrane – obchodnú vojnu vyhrotil ďalšími clami

HABERL
18. júna 2019

10. máj 2019. Ďalší smutný deň pre optimistov dúfajúcich v ukončenie obchodnej vojny medzi Čínou a USA. Napätie medzi veľmocami totiž opäť eskaluje. V oboch táboroch sa tasia nové zbrane a nádeje na uzavretie mierovej dohody tak dostávajú poriadnu facku. Donald Trump opäť predviedol svoje sofistikované hráčske schopnosti. Najprv si spravil očko náklonnosťou voči dohode s Čínou, aby vzápätí […]

obchodná vojna

10. máj 2019. Ďalší smutný deň pre optimistov dúfajúcich v ukončenie obchodnej vojny medzi Čínou a USA. Napätie medzi veľmocami totiž opäť eskaluje. V oboch táboroch sa tasia nové zbrane a nádeje na uzavretie mierovej dohody tak dostávajú poriadnu facku.

Donald Trump opäť predviedol svoje sofistikované hráčske schopnosti. Najprv si spravil očko náklonnosťou voči dohode s Čínou, aby vzápätí prilial olej do ohňa. Výsledkom toho sú nové americké clá na čínske tovary. Už teraz je jasné, že ich dopad znova zamieša kartami naprieč celou globálnou ekonomikou.  

Ďalšie tovary s clami vo výške až 25 %

Májové clá sa netýkajú nových tovarov. Ich dopad smeruje len na už oclené tovary v celkovej hodnote 200 mld. USD. Výška ciel na ich dovoz však viacej nebude „iba“ 10 %. Po novom sa zvýšila na 25 %, a to na oboch stranách. Vzájomný obchod medzi veľmocami tak bude opäť o niečo drahší a komplikovanejší.

Dôvodom má byť pomalý postup Číny

Trumpov krok je pre mnohých stále nepochopiteľný. Pre rodiacu sa dohodu to bola rana pod pás. Americká strana na to ale má trochu iný pohľad. Podľa prezidenta a jeho blízkych ľudí bolo nečakané rozhodnutie odpoveďou na postup Číny. Vedenie najľudnatejšej krajiny sveta vraj zdržiavalo uzatvorenie dohody a mnohokrát nedodržiavalo pravidlá.

Trhy okamžite zareagovali stratami

Nečakaný zvrat v obchodnej vojne sa ihneď prejavil aj na burze. Už pár hodín po Trumpovom ohlásení zvyšovania ciel prišli prvé pády čínskych akcií. Prepad pokračoval aj po 10. máji, kedy clá nadobudli oficiálnu platnosť. Vybrané akciové indexy dokonca klesli až o 7 %, čo je najviac od roku 2016. Straty ale neutrpela len čínska strana. S rýchlym poklesom sa museli vyrovnávať aj na Wall Street. Ten nastal hneď po ohlásení odvetných ciel na americké tovary.

Clá oslabujú aj veľké americké firmy

Finančné trhy nie sú jedinými obeťami ďalšej eskalácie napätia v nekonečnom obchodnom spore. Už po predošlých kolách zavádzania ciel hovorili o stratách viaceré americké firmy. Momentálne sa negatívny dopad zvyšovania ciel skloňuje najmä v spoločnostiach Adidas a Nike. Lídri v oblasti výroby oblečenia a športových potrieb majú v Číne viacero fabrík. V spojitosti so silným importom produktov do USA im tak Trumpov krok poriadne zavarí.

Vojnová sekera sa zrejme tak skoro nezakope. Májové zvyšovanie ciel nemusí byť posledné. D. Trump varoval pred ďalším rozšírením objemu tovarov, za ktorých dovoz do USA by sa platili 25 % clá. Celkovo môže ísť až o tovary v hodnote 325 mld. USD. To by bolo ďalšou ranou pre tých, ktorí veria v dohodu. A zároveň ďalším rizikom pre rast globálneho obchodu.

Zdroje: www.bbc.com, www.latimes.com, www.bloomberg.com, www.scmp.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.