Udalosti, ktoré v roku 2015 najviac ovplyvnili finančné trhy

HABERL
2. decembra 2015

Eufória, panika, emócie aj davová psychóza. Šokujúce správy a zároveň nečakané obraty. Vysoké výnosy pomáhajúce rásť aj trpké straty ťahajúce na dno. Tohtoročný vývoj na investičných trhoch priniesol snáď všetko, čo k dráme aj k happy endu patrí. Investori sa neraz poriadne zapotili, aby sa vzápätí schuti zasmiali a s úsmevom na tvári hodnotili najpodstatnejšie udalosti vo svete obchodu a financií, […]

Eufória, panika, emócie aj davová psychóza. Šokujúce správy a zároveň nečakané obraty. Vysoké výnosy pomáhajúce rásť aj trpké straty ťahajúce na dno. Tohtoročný vývoj na investičných trhoch priniesol snáď všetko, čo k dráme aj k happy endu patrí. Investori sa neraz poriadne zapotili, aby sa vzápätí schuti zasmiali a s úsmevom na tvári hodnotili najpodstatnejšie udalosti vo svete obchodu a financií, ktoré priniesol rok 2015.

Aktuálny rok bol pre každého obchodníka viac ako zaujímavý a nepochybne mu priniesol skúsenosti na nezaplatenie. 12-mesačné obdobie bohaté na udalosti, ktoré dokázali zamávať vývojom na finančných trhoch, sa blíži ku koncu a nás čakajú prvé rekapitulácie. Vybrať to najpodstatnejšie nie je vôbec ľahké, pretože tento rok bol opäť výnimočný a investori viackrát ostali šokovaní. Aj napriek tomu môžeme vytvoriť stručný prehľad siedmych najdôležitejších situácií, ktoré sa pod tohtoročný scenár podpísali najviac.

1. Situácia  s ropou hýbala akciami  

Ceny ropy hrajú kľúčovú úlohu v ekonomike už niekoľko desaťročí a vývoj ich hodnoty má za následok pohyb akcií. Prepad ceny vzácnej komodity sme zaznamenali už v roku 2014 a začiatok tohto roka priniesol ďalší pokles, na základe čoho začali klesať aj akcie najväčších ťažobných spoločností.

2. Viac investícií do akcií dopravcov

Vďaka poklesu ceny ropy a zlacňovania pohonných hmôt sa darilo dopravným spoločnostiam a aerolíniám, takže investori sa odvážili vsádzať do akcií týchto firiem podstatne väčšie sumy. Vo väčšine prípadov sa dostávali k vysokým výnosom, pretože súkromný dopravný sektor má za sebou veľmi dobrý rok.

3. Ďalšia strata záujmu o švajčiarsky frank

Silný a bezpečný švajčiarsky frank už nie je najstabilnejšou menou a jeho nadvládu ohrozujú iné platidlá. Mnoho investorov vsádzajúcich na túto menu začalo hľadať iný prístav pre svoje vklady a švajčiarske vedenie v spolupráci s bankami môže pouvažovať, či ich kroky nekazia renomé krajiny ovplyvňujúce príťažlivosť franku.

4. Napätie medzi Ruskom a západom oslabuje

Nielen vojnové konflikty dokážu poriadne zamávať finančnými trhmi, pretože prudké výkyvy môžu spôsobiť aj diplomatické prestrelky. Obzvlášť, ak ide o spor medzi Ruskom a západom, ktorý vyústi do lokálnych vojnových akcií ako minulý rok v Ukrajine alebo okolo Sýrie, ktorá prináša medzi investorov napätie už pár týždňov.

5. Jesenná nervozita okolo Číny  

Jesenné obdobie prinieslo investorom zameraným na čínsky trh poriadnu dávku nervozity, pretože miestna burza hlásila klesajúce hodnoty. Koncom novembra sa dokonca v priebehu jednej noci prepadla o kritických 5%, čo bolo ďalším signálom očakávanej krízy čínskej ekonomiky. Analytici upozorňujú, že pokles ziskov firiem a uskutočnená regulácia môžu mať vážne následky.

6. FED ohlásila zvýšenie úrokových sadzieb

Rekordne nízke úrokové sadzby ešte nepovedali posledné slovo, no ich najlepšie obdobie je už pravdepodobne na konci. Svedčí o tom viacero prichádzajúcich signálov a jedným z nich bolo ohlásené zvyšovanie zo strany FEDu. To sa samozrejme podpíše pod celkový vývoj trhu a na niektoré sektory môže mať nepriaznivý dopad.

7. Súperenie centrálnych bánk s defláciou

Viacero členov EÚ sa už niekoľko mesiacov trápi s defláciou, kvôli čomu sa centrálne banky snažia spraviť všetky opatrenia pre zvrat. Príkladom je napríklad Nemecko, kde sa deflácia stala súčasťou niekoľkomesačných štatistík, na základe čoho sa lídri snažia nájsť riešenia. Aj začiatok decembra priniesol viacero zásadných stretnutí, ktoré majú pomôcť novej stratégií.

Záver roka 2015 pomaly klope na dvere a mnoho finančníkov si počas sviatkov vydýchne. Predpoklady do budúceho roka však opäť vyzerajú zaujímavo, takže po krátkej pauze sa treba sústrediť na nové výzvy. Tie prinesú nové udalosti, ktoré budú hýbať finančnými trhmi a naša úloha spočíva v čo najlepšom prispôsobení sa rôznym situáciám za účelom výberu správnych investičných príležitostí a dosiahnutia zisku. 

 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.