V najnovšom rebríčku konkurencieschopnosti štátov nám patrí až 41. pozícia

HABERL
22. novembra 2018

Ďalšia zlá známka pre slovenskú ekonomiku ako takú. Nový rebríček, ktorého výsledky hodnotili konkurencieschopnosť jednotlivých štátov, nás zaradili na nelichotivú pozíciu až za prvú štyridsiatku, čo je pre člena eurozóny a bývalého ekonomického tigra Európy dosť zlé vyznamenanie. Po slabých výsledkoch z predošlých rokov sme sa síce nijak neprepadli, no vyššia schopnosť konkurovať iným štátom je zatiaľ […]

Ďalšia zlá známka pre slovenskú ekonomiku ako takú. Nový rebríček, ktorého výsledky hodnotili konkurencieschopnosť jednotlivých štátov, nás zaradili na nelichotivú pozíciu až za prvú štyridsiatku, čo je pre člena eurozóny a bývalého ekonomického tigra Európy dosť zlé vyznamenanie.

Po slabých výsledkoch z predošlých rokov sme sa síce nijak neprepadli, no vyššia schopnosť konkurovať iným štátom je zatiaľ stále iba snom. Potvrdil to aj nový rebríček, ktorý v druhej polovici októbra zostavili na základe Správy o globálnej konkurencieschopnosti analytici zo Svetového ekonomického fóra (WEF). Tí nás poslali až do piatej desiatky krajín, ktoré boli v rámci tradičného celosvetového prieskumu hodnotené aj tento rok.

Vypadli sme z prvej štyridsiatky

Ako sme uviedli vyššie, aktuálne výsledky pre nás neznamenali žiadny dramatický posun, ani smerom nahor, ani smerom dozadu. V porovnaní s minuloročným hodnotením sme totiž klesli len o 1 miesto, aj keď pozícia až za prvou štyridsiatkou, presnejšie na 41. mieste, sa nemôže vnímať inak ako neúspech. Na obhajobu však môžeme povedať, že naše bodové hodnotenie sa v meranom indexe zlepšilo, no zlepšovali sa aj krajiny za nami, a to ešte viac ako my.

Slabiny našej konkurencieschopnosti:

  • nedôvera v podnikateľskom prostredí
  • nezlepšujúca sa vymožiteľnosť práva
  • miera korupcie sa znižuje minimálne
  • zbytočne veľká administratívna záťaž

Nie dobré výsledky trápia celú V4

O niečo horšia miera konkurencieschopnosti nie je dlhoročným problémom len u nás. Jedná sa o ťarchu, ktorú so sebou nesie celý región V4, snáď len s výnimkou Česka, ktoré sa takmer každý rok o niečo zlepšuje. Lepším umiestneniam nepomohli ani dobré hospodárske výsledky jednotlivých štátov, čo sa potvrdilo aj v aktuálnom hodnotení. Podľa neho disponujú všetky 4 krajiny lepšou makroekonomickou stabilitou, finančným zdravím aj vyššou zamestnanosťou.

Krajiny V4 v aktuálnom rebríčku:

  • 29. Česko
  • 37. Poľsko
  • 41. Slovensko
  • 48. Maďarsko

Komplexné hodnotenie konkurencieschopnosti na základe viacerých faktorov dopadlo aj tento rok v náš neprospech. Za tými najlepšími tak musíme doháňať ešte viac ako vlani, no aspoň si z nich môžeme vziať príklad. Situácia v USA, v Singapure a v Nemecku je totiž oveľa lepšia, diametrálne odlišná od tej u nás. Za príkladom však nemusíme chodiť ďaleko. Postačí nazrieť do susedného Česka, ktoré sa prediera nahor a v rebríčku je pred nami už o 12 miest.

Zdroj: www.reuters.com, www.weforum.org, www.tasr.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.