Veľké kšefty v IT sektore

HABERL
12. júla 2016

Svet informačných technológií čaká ďalší veľký zlom, ktorý môže výrazne ovplyvniť jeho budúce smerovanie. Tentoraz ide o pokračujúcu expanziu najväčších spoločností, ktoré s cieľom získavať značný vplyv na trhu rozširujú svoju pôsobnosť, a to akvizíciou iných spoločností. Veľké akvizície, ktorých cieľom je spájať prosperujúce spoločnosti a tým ešte viac zvyšovať ich potenciál, nie sú v technologickom sektore ničím výnimočným. V posledných […]

Svet informačných technológií čaká ďalší veľký zlom, ktorý môže výrazne ovplyvniť jeho budúce smerovanie. Tentoraz ide o pokračujúcu expanziu najväčších spoločností, ktoré s cieľom získavať značný vplyv na trhu rozširujú svoju pôsobnosť, a to akvizíciou iných spoločností.

Veľké akvizície, ktorých cieľom je spájať prosperujúce spoločnosti a tým ešte viac zvyšovať ich potenciál, nie sú v technologickom sektore ničím výnimočným. V posledných rokoch sme boli svedkami viacerých zaujímavých fúzií a transakcií, ktoré pomohli najväčším gigantom k posilneniu svojho vplyvu. Aj aktuálne môžeme sledovať významné akvizície, ktoré budú v danom odvetví patriť k tým najväčším a pravdepodobne ovplyvnia celkový vývoj na trhu.

LinkedIn ide pod krídla Microsoftu

Prvým veľkým obchodom je prevzatie sociálnej siete LinkedIn spoločnosťou Microsoft, ktorá sa vďaka tejto akvizícií dostane bližšie k takmer pol miliarde užívateľov. Sieť orientovaná na vytváranie profesných profilov bola predstaviteľmi Microsoftu sledovaná dlhšie a po analýze pozitív prípadnej akvizície sa vedenie rozhodlo pre kúpu.

Historicky najväčšia akvizícia

Kúpa LinkedInu stála Microsoft 26,2 miliardy dolárov, pričom ponúkaná cena za akciu sa vyšplhala na slušných 196 dolárov. V prípade Microsoftu ide vôbec o historicky najväčšiu akvizíciu, ktorá by mala pomôcť obom spoločnostiam. Microsoft potvrdil, že aj napriek kúpe nechce brať známej sociálnej sieti jej značku ani nezávislosť, takže LinkedIn bude fungovať tak ako doteraz, akurát pod krídlami vplyvného softvérového giganta.

Ďalšie veľké obchody Microsoftu v minulosti :

Skype (2011) – 8,5 miliardy dolárov

Mobilná divízia Nokie (2013) –  7,3 miliardy dolárov

Špekulácie o kúpe Twitteru zo strany Google

Ďalšia na rade je spoločnosť Google, ktorá sa takisto chystá na významnú transakciu. Pár dní po priebehu spomínaného obchodu medzi Microsoftom a LinkedInom sa začalo špekulovať o akvizícií sociálnej siete Twitter zo strany Google. Podrobnosti však zatiaľ nie sú známe a o uskutočnení ďalšieho veľkého obchodu sa momentálne vyjednáva za zatvorenými dverami.

Google sa môže naštartovať v priestore sociálnych sietí

Kúpou Twitteru by mohol Google vyskúšať novú príležitosť ako sa presadiť v konkurencii nabitom prostredí sociálnych sietí. Tam vládne Facebook s viac ako 1,4 miliardou užívateľov, kým na Twitteri je registrovaných „len“ 350 miliónov profilov. Spolupráca Google a Twitteru by však mohla zlepšiť pozíciu oboch a po neúspechu projektu Google + by sa najhodnotnejšia značka roku 2016 pokúsila presadiť znova a tentoraz lepšie.

Technologickí giganti začali po kratšej odmlke opäť roztáčať koleso veľkých miliardových  akvizícií, ktorých výsledkom má byť ďalšia expanzia ich značiek. Budúcnosť LinkedInu je teda spečatená a na rad prichádza Twitter. Ak si k tomu prirátame investície Apple v ázijskom regióne, môžeme byť svedkami obrovského rozmachu lídrov IT sektoru, ktorí sú na najlepšej ceste ovládnuť trh a vybudovať si celosvetový vplyv.

Zdroje : theverge.com, wsj.com, marketwatch.com foto:BDO.lk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.