Veľké technologické spoločnosti investujú do vývoja domácich robotov

HABERL
27. júla 2018

Autori vedecko-fantastickej literatúry a popularizátori technologického pokroku už dlho predpovedajú príchod robotických komorníkov. Domáce roboty objavujúce sa v súčasnosti sú však ešte stále iba jednoduchými pomocníkmi, obvykle s jedným špecifickým účelom. Stretli sme sa už napríklad s robotickými psami, vysávačmi či kosačkami. Roboty nerozoznateľné od ľudských bytostí sú tak aj naďalej iba nenaplneným snom. To […]

Autori vedecko-fantastickej literatúry a popularizátori technologického pokroku už dlho predpovedajú príchod robotických komorníkov. Domáce roboty objavujúce sa v súčasnosti sú však ešte stále iba jednoduchými pomocníkmi, obvykle s jedným špecifickým účelom. Stretli sme sa už napríklad s robotickými psami, vysávačmi či kosačkami. Roboty nerozoznateľné od ľudských bytostí sú tak aj naďalej iba nenaplneným snom.

To sa však čoskoro zmení. Veľké technologické spoločnosti v zákulisí financujú tajné projekty, ktorých jediným cieľom je vývoj vyspelých robotov. Spoločnosť Amazon už nejaký čas pracuje na robotickej verzii svojho hlasom aktivovaného reproduktora Echo, pričom v priebehu aktuálneho roka usmerňuje do tohto projektu obzvlášť veľký objem finančných prostriedkov a pracovnej sily. Aj spoločnosť Alphabet (materská spoločnosť Google) v súčasnosti pracuje na vytváraní nových robotov, pričom výrobca smartfónov Huawei Technologies dokonca vyvíja nový model robota pre čínsky trh, ktorý bude učiť deti hovoriť po anglicky.

Žiadny z týchto robotov zatiaľ nie je schopný usporiadať Váš šatník alebo namiešať Vám kokteil. Ľudia oboznámení s tajnými projektmi týchto spoločností však potvrdili, že pokroky v oblasti umelej inteligencie, procesorov a počítačového videnia môžu v priebehu nasledujúcich dvoch rokov priviesť na trh pomerne jednoduché stroje, ktoré by na seba dokázali prevziať niektoré úlohy z našich každodenných životov. V konečnom dôsledku však ani nie je podstatné, či sa tieto roboty stretnú s očakávaným nadšením zo strany spotrebiteľov. V každom prípade totiž prinesú svojmu výrobcovi dostatočnú prestíž na to, aby v tomto sektore podnikal ďalšie kroky a postupom času sa dopracoval k skutočne užitočným automatizovaným bytostiam.

Gene Munster, ktorý je spoluzakladateľom spoločnosti Loup Ventures, očakáva, že americký trh s domácimi robotmi sa do roku 2025 navýši až štvornásobne a dosiahne tak hodnotu viac než 4 miliardy dolárov. Munster povedal: „Roboty sú ďalším veľkým krokom vpred. Už v súčasnosti je jasné, že v tomto sektore sa budú diať veľké veci, pretože do hry momentálne vstupujú svetové spoločnosti s najväčšími kontami.“

Viaceré spoločnosti sa však pokúšali vybudovať domáce roboty už aj v minulosti. Nolan Bushnell, ktorý je spoluzakladateľom spoločnosti Atari, v roku 1983 predstavil svoj takmer jeden meter vysoký model Topo Robot v tvare snehuliaka. Tento robot síce mohol byť naprogramovaný tak, aby sa pohyboval v rámci daného priestoru, ale okrem toho robil iba veľmi málo a zle sa predával. Neskoršie pokusy o výrobu užitočných robotických asistentov v Spojených štátoch, Japonsku a Číne sa stretli iba so zanedbateľne väčším úspechom.

Robot známy ako Roomba od spoločnosti IRobot je doteraz najúspešnejším modelom, pretože od roku 2002 predal viac ako 20 miliónov kusov. V súčasnosti však dokáže vykonávať iba jednu vec a tou je vysávanie. Akcie tejto spoločnosti sa 24. júla prepadli až o 3,3%, čím reagovali na novinky o postupne sa zvyšujúcej konkurencii v rámci vývoja a výroby domácich robotických pomocníkov.

Robot známy ako CLOi, ktorý Vás bude sledovať s nákupným košíkom.

O túto oblasť nedávno prejavili záujem aj spoločnosti ako Sony a LG Electronics. Spoločnosť LG na januárovom veľtrhu Consumer Electronics Show v Las Vegas odhalila robota s názvom Cloi, ale prezentácia sa predčasne skončila, keď robot odmietal plniť hlasové povely. Spoločnosť Sony odhalila novú verziu svojho robotického psa Aibo, ktorý bol pôvodne predstavený už pred 20 rokmi. Tento robot dokáže iba brechať, hoci bol naprogramovaný na hranie futbalu. Jeho cena navyše dosahuje až pozoruhodných 1 800 dolárov, teda približne toľko, koľko by ste zaplatili za skutočného psa od certifikovaného chovateľa.

Gregg Zehr, ktorý je riaditeľom hardvérovej divízie Lab126 spoločnosti Amazon, v súčasnosti pracuje na robotickom pomocníkovi s názvom Vesta. Na vývoji tohto produktu sa podieľa aj Kenneth Kiraly, ktorý v minulosti asistoval pri projektovaní zariadenia Kindle. Jedinci oboznámení s touto iniciatívou potvrdili, že tím inžinierov a vývojárov zapojených do projektu sa od začiatku roka 2018 takmer zdvojnásobil a aktuálne zahŕňa približne 500 profesionálov. Projekt Vesta je momentálne prioritou technologickej divízie Lab126, ktorá sídli v meste Sunnyvale, v americkom štáte Kalifornia. Oddelenie vývoja a výskumu tejto divízie sa iba nedávno presťahovalo do väčších priestorov a zasvätení účastníci vysvetlili, že spoločnosť Amazon na toto pracovisko premiestnila ľudí z iných projektov, ktoré boli dočasne pozastavené alebo úplne zrušené.

Skorá verzia robota Vesta bude sprevádzať zákazníkov v častiach ich domovov, ktoré nemajú pokryté zariadeniami Echo. Jeden zo zamestnancov výskumného oddelenia uviedol, že tento robotický pomocník bude pravdepodobne využívať niektorú z technológií, ktorú spoločnosť Amazon použila pri budovaní svojich skladových robotov modelu Kiva. Na verejnosť tiež prenikli informácie o tom, že Amazon v súčasnosti skúma spôsoby, ktorými by sa niektorý z uvedených alebo budúcich robotov dokázal pohybovať hore a dole po schodoch. V rámci dlhšieho časového horizontu je možné, že takéto robotizované jednotky by mohli zvládať aj zložitejšie úlohy, medzi ktoré by nepochybne patrila schopnosť prenášať rôzne predmety. Hovorca spoločnosti Amazon sa na túto tému odmietol vyjadriť.

Spoločnosť Alphabet mala až donedávna nepochybne tie najväčšie ambície v oblasti robotiky. Materský podnik spoločnosti Google totiž šokoval celé odvetvie najmä v priebehu roka 2013, keď začal vo veľkom skupovať rôzne firmy. Spoločnosť Alphabet takýmto spôsobom nadobudla prístup k viacerým spoločnostiam zameraným na zdokonaľovanie robotiky a tiež k desiatkam odborníkov z tohto odboru. Andy Rubin, ktorý je bývalým výkonným riaditeľom spoločnosti Google a hlavným iniciátorom spomenutých projektov, opustil spoločnosť o rok neskôr a z úsilia jeho tímu bohužiaľ nevzišlo nič prevratné. Spoločnosť Alphabet v minulom roku zrealizovala predaj dvoch prestížnych jednotiek vo svojej divízii robotiky, ktorými boli inštitúcie Boston Dynamics a Schaft. Výskumné strediská sa tak dostali pod kontrolu spoločnosti SoftBank Group. V priebehu roka 2016 sa na čelo robotiky v spoločnosti Alphabet postavil Hans Peter Brondmo, ktorý v minulosti pôsobil vo vedení viacerých technologických firiem na území Európy.

Humanoidný robot od spoločnosti Boston Dynamics.

Divízia X od spoločnosti Alphabet aktuálne pracuje na niekoľkých projektoch zameraných na robotiku a príbuzné podkladové technológie. Jej inžinieri skúmajú schopnosti robotov schádzať a vychádzať po schodoch, ako aj otvárať či zatvárať dvere. Keďže časový horizont realizácie tohto projektu predstavuje päť až desať rokov, spoločnosť zatiaľ nerozhodla o tom, ako prinesie novoobjavené technológie na trh. V súčasnosti takisto nie je jasné, či sa bude v konečnom dôsledku jednať o spotrebiteľský alebo komerčný produkt.

Hovorkyňa spoločnosti Alphabet povedala, že jej predstavitelia „považujú kombináciu robotiky a prístrojového učenia za riešenie niektorých z najväčších problémov ľudstva“ a že „skúmajú celý rad spôsobov, ako by mohli mať roboty pozitívny vplyv na spoločnosť a život ľudí“.

Hlavným účelom domáceho robota spoločnosti Huawei je učiť deti angličtinu a poskytovať bezprostredné tlmočenie čínskeho do anglického jazyka. Spoločnosť prevádzkuje rozsiahle tímy v San Franciscu a Bostone, ktoré v súčasnosti vo zvýšenej miere pracujú na tomto projekte. Ak Huawei prinesie svojho robota na trh, stane sa tak pravdepodobne výlučne na území Číny a je nepravdepodobné, že by tento produkt zavítal do Spojených štátov a iných častí sveta. Spoločnosť Huawei neodpovedala na žiadosti o vyjadrenie.

Odborníci zo sektora robotiky tvrdia, že Apple sa v súčasnosti nezaoberá vývojom vlastného domáceho robota a namiesto toho sa radšej zameriava na komerčné stroje. Munster povedal: „Myslím si, že Apple v blízkej budúcnosti nepredstaví robota, ktorý by bol určený pre domáce použitie. Ďalej však poznamenal, že výskum a vývoj v rámci tohto technologického giganta sa aktuálne zameriava na autonómne systémy. Spoločnosť Apple sa síce vzdala výroby svojho vlastného autonómneho vozidla, ale napriek tomu chce poskytovať samoriadiacu technológiu iným podnikom.

Lídrom na poli robotiky je teda v súčasnosti pravdepodobne spoločnosť Amazon. Kým projekty jej konkurentov sa nachádzajú v prvých štádiách vývoja, Amazon už hľadá potenciálnych výrobných partnerov. Charlie Duncheon, ktorý je uznávaným odborníkom na robotiku a automatizáciu, potvrdil, že spoločnosť Amazon má obrovskú výhodu, keďže môže skombinovať navigačné schopnosti robota Kiva s hlasom ovládanými funkciami inteligentného reproduktora Alexa.

Všetci ambiciózni hráči tohto sektora však skôr či neskôr budú musieť prekonať výzvu, ktorou sú plne pohyblivé robotické ramená a ruky schopné uchopiť aj malé predmety. Podobná technológia už síce existuje a neustále sa zlepšuje, ale znižovanie výrobných nákladov a rozbehnutie masovej výroby potrvá ešte niekoľko rokov.

Zdroj: Bloomberg, WSJ

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.