Vplyv korporácií na fungovanie trhu

HABERL
25. júna 2015

Globalizácia ekonomického prostredia prináša viacero zaujímavých javov, ktoré v praxi spôsobujú mnohé zmeny v dianí na trhoch. Medzi najväčšie vplyvy, ktoré sa vo výraznej miere podieľajú na súčasnom vývoji vo finančnom svete, patrí aj účasť nadnárodných korporácií v obchode a ekonomike, ktorá začína byť v mnohých prípadoch dosť sporná. Korporácie pôsobia na trhu už dlhšie a rozširovanie ich vplyvu poznáme aj […]

brand map

Globalizácia ekonomického prostredia prináša viacero zaujímavých javov, ktoré v praxi spôsobujú mnohé zmeny v dianí na trhoch. Medzi najväčšie vplyvy, ktoré sa vo výraznej miere podieľajú na súčasnom vývoji vo finančnom svete, patrí aj účasť nadnárodných korporácií v obchode a ekonomike, ktorá začína byť v mnohých prípadoch dosť sporná.

Korporácie pôsobia na trhu už dlhšie a rozširovanie ich vplyvu poznáme aj z minulosti. Avšak v súčasnosti nastáva situácia, kedy sa ich účasť na trhu stáva akýmsi monopolom a chápadlá týchto spoločností začínajú ovládať takmer všetky oblasti ekonomiky. To prináša viac rizík, ktoré môžu poškodiť celkové fungovanie voľného trhu a celý finančný svet sa dostane pod kontrolu niekoľkých firiem, ktoré si vybudujú globálne impérium.

Pôsobenie korporácií

Každá korporácia vznikla najprv ako samostatná firma, ktorá vďaka úspechu svojej činnosti dokázala budovať veľký majetok a vplyv. Na základe toho mohla následne prebrať kontrolu nad ďalšími spoločnosťami a rozšíriť činnosť do zahraničia, kde sa môže naďalej venovať podnikaniu prostredníctvom dcérskych spoločností. To je aj hlavným významom expanzie týchto veľkých firiem, ktoré hľadajú nové trhy pre svoje produkty.

Nadnárodné spoločnosti disponujú vysokým podielom svetového bohatstva

V súčasnosti je na globálnom trhu viac ako 40000 nadnárodných korporácií, ktoré pôsobia v rôznych krajinách sveta. Podľa viacerých štúdií, ktoré sa pokúšali zistiť ich vplyv na svetový trh, si poprední ekonomickí lídri rozdeľujú vysoký podiel celosvetového bohatstva. Napríklad podľa jedného zaujímavého výskumu Švajčiarskeho federálneho inštitútu technológií vykonaného ešte v roku 2011 si 147 úzko prepojených korporácií prerozdeľuje 40% svetového bohatstva, čo je až alarmujúco vysoké číslo.

Niektoré z najsilnejších svetových korporácií :

Axa, FMR Corp, Nestlé, Barclays PLC, Capital Group Companies Inc, JPMorgan Chase & Co., Credit Suisse Group, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group, CNCE, BNP Paribas, UBS AG, Vanguard Group, State Street Corporation, Natixis

Nezmyselné konšpirácie alebo reálna hrozba ?

Účasť nadnárodných korporácií na svetových trhoch sa stala celkom aktuálnou témou, o ktorú sa zaujímajú odborníci z rôznych oblastí aj široká laická verejnosť. Mnohé filmy, časopisy a publikácie poukazujú na rastúci vplyv týchto spoločností a mnohokrát sa nevenujú len ich finančnému charakteru, ale analyzujú ich obrovský vplyv na celosvetové dianie.

Názory sú rôzne a kým jedni vravia o prekrútených konšpiráciách, iní upozorňujú na nebezpečenstvo ich moci nad politikmi, médiami a šoubiznisom. Každopádne treba uznať, že za viacerými z nich stoja škandály a ich ovplyvňovanie politiky sa potvrdilo mnohými dôkazmi, takže aj keď konšpirátori môžu preháňať, stúpajúca sila týchto spoločností sa stáva hroznou minimálne pre voľný trh.

Na nebezpečenstvo silného vplyvu nadnárodných korporácií upozorňovali mnohí odborníci už v minulosti. Dá sa povedať, že ich predpovede sa naplnili a je úplne jasné, že tieto spoločnosti hýbu výrazným podielom celosvetového kapitálu, pričom si vybudovali moc aj v politických a mediálnych kruhoch. Pre finančný svet prinášajú hrozbu v podobe zničenia voľného trhu, čo by znamenalo definitívny koniec slobodného podnikania ako ho poznáme dnes. Aj preto bude dosť dôležité sledovať vývoj okolo správania korporácií a v rámci svojich možností sa zapojiť do tohto vývoja, nech sa ich vplyv ďalej nerozširuje a šancu na získavanie bohatstva majú aj malí finančníci.

Zdroje : managementmania.com, aktuality.sk, duden.de, investopedia.com, csfd.cz

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.