Vplyvných miliardárov nájdeme aj v Afrike

HABERL
28. augusta 2017

Médiá nám často vykresľujú mylné obrazy o rôznych situáciách a jednou z nich je aj  finančný stav jednotlivých afrických krajín a ich obyvateľov. O vysokej miere chudoby na tomto svetadiele sa pochybovať nedá, no predstavitelia televízií, novín či magazínov akosi zabúdajú na bohatstvo, ku ktorému sa africkí obchodníci dostávajú čoraz viac a aj napriek povesti najchudobnejšieho regiónu sa v Afrike nájde […]

Médiá nám často vykresľujú mylné obrazy o rôznych situáciách a jednou z nich je aj  finančný stav jednotlivých afrických krajín a ich obyvateľov. O vysokej miere chudoby na tomto svetadiele sa pochybovať nedá, no predstavitelia televízií, novín či magazínov akosi zabúdajú na bohatstvo, ku ktorému sa africkí obchodníci dostávajú čoraz viac a aj napriek povesti najchudobnejšieho regiónu sa v Afrike nájde mnoho miliardárov.

S rastúcim vplyvom najbohatších afrických miliardárov sa stihol zoznámiť celý svet. Ich obchodné aktivity z nich spravili rešpektovaných finančníkov, ktorých slovo má istú váhu nielen na africkom kontinente, ale získava si silu aj v ďalších regiónoch. Poradenské firmy zaoberajúce sa rôznymi prieskumami spojenými s touto témou navyše potvrdzujú, že počet Afričanov vlastniacich majetok presahujúci miliardu dolárov sa rýchlo zvyšuje a tento počet sa na základe očakávaného rastu afrického hospodárstva pravdepodobne opäť výrazne zvýši.

Prehľad najmajetnejších Afričanov :

Aliko Dangote – Úspešný magnát z Nigérie

Priemyselný magnát z Nigérie je ústrednou postavou veľkej spoločnosti Dangote Group, ktorá uspelavďaka obchodom s cukrom a múkou a podnikaniu v spracovaní cementu. Úspech firmy ho spravil najbohatším mužom Afriky, pričom sa dostal k majetku vo výške 25 miliárd dolárov, no nedávno zaznamenal stratu vyše 10 miliárd a jeho vplyv sa mierne oslabil.

Folorunsho Alakija – vplyvná ropná podnikateľka

Na rope sa dá dobre zarobiť aj v Afrike, čoho dôkazom je nigérijská obchodníčka Alakija. Tá sa s aktuálnym majetkom zhruba 2,1 miliardy dolárov zaradila medzi širšiu elitu najbohatších žien sveta, k čomu jej dopomohlo riadenie známej ropnej firmy Famfa Oil. Okrem toho sa venuje oblasti módy, v ktorej sa jej takisto darí a jej majetok tak môže ďalej narastať.

Mike Adenuga – expert na podnikanie v Afrike

Zdá sa, že Nigéria ponúka skvelé podmienky pre dosahovanie obchodných úspechov, pretože z tejto krajiny pochádza aj ďalší miliardár Mike Adenuga. Tomu sa podarilo uspieť predajom čipkovaných látok, no to nie je ani zďaleka všetko. Adenuga totiž zarobil slušné peniaze aj na distribúcií Coca-Coly, ktorú si v Nigérií rýchlo obľúbili.

Allan Gray – Jednotka medzi africkými správcami investícií

Aj keď Allan Gray nie je najbohatším Afričanom, jeho spoločnosť spravuje obrovské aktíva, ktoré sa momentálne pohybujú vo výške 35 miliárd dolárov. Práca jeho investičnej skupiny je uznávaná nielen v JAR, ale aj v okolitých krajinách, čo z nej robí jednotku medzi africkými spoločnosťami spravujúcimi investície bohatých.

Patrice Motsepe – filantrop z JAR  

Zaujímavou osobnosťou v zozname najbohatších Afričanov je určite Patrice Motsepe. Tento juhoafrický boháč sa zapísal do povedomia ľudí práve reakciou na dobročinnú výzvu Gatesa a Buffetta spred niekoľkých rokov, ktorí vyzvali miliardárov z celého sveta, aby podporili charitatívne aktivity, na základe čoho venoval Motsepe výraznú časť rodinného majetku na pomoc chudobným v JAR.

Podiel afrických miliardárov je v porovnaní s úspešnými obchodníkmi z iných regiónov malý, no aj napriek tomu prehovára do celkového poradia v rebríčku najbohatších a výrazne mieša jednotlivými pozíciami. V ich prospech navyše hovorí stúpajúci počet úspešných Afričanov, vďaka čomu tento podiel rastie podobne rýchlym tempom ako pri miliardároch z Európy či Ázie, čo africkým mecenášom umožňuje vo svete obchodu rovnocenne konkurovať ostatným.

Zdroje : financnici.cz, financnytrh.com, forbes.com, extra.cz, iran-daily.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.