Výhody a nevýhody investovania malých súm

HABERL
21. januára 2020

Vysoké investície môžu viesť k vysokým ziskom, no sú situácie, kedy sa viac oplatí investovať v menšom rozsahu. Nové aplikácie, ktoré za vás odkladajú drobné sumy, sú finančnou záchranou pre ľudí, ktorí majú problém s investovaním a sporením. Takéto aplikácie vyvrátia akékoľvek výhovorky, že na to, aby ste mohli investovať potrebujete veľké množstvo peňazí.” Spoločnosti […]

Investovanie

Vysoké investície môžu viesť k vysokým ziskom, no sú situácie, kedy sa viac oplatí investovať v menšom rozsahu. Nové aplikácie, ktoré za vás odkladajú drobné sumy, sú finančnou záchranou pre ľudí, ktorí majú problém s investovaním a sporením. Takéto aplikácie vyvrátia akékoľvek výhovorky, že na to, aby ste mohli investovať potrebujete veľké množstvo peňazí.”

Spoločnosti ako Acorns, Robinhood a Stash vám umožňujú vybudovať si portfólio postupným investovaním menších súm. Napríklad, spoločnosť Acorns sa pripojí k bežnému účtu investora. Aplikácia následne zaokrúhľuje nákupy a nadbytok investuje. Takže, keď miniete v obchode s potravinami 24,49 amerických dolárov, nákup sa zaokrúhli na rovných 25 amerických dolárov a aplikácia za vás investuje 0,51 amerického dolára. Investori si môžu vybrať z prednastavených portfólií, ktoré v sebe spájajú nízko-nákladové fondy obchodované na burze, alebo fondy obchodované na burze (EFT). Jedná sa o podielové fondy, ktoré sa obchodujú na burze ako akcie. Spoločnosti Robinhood a Stash umožňujú investorom vybrať si z jednotlivých akcií alebo fondov obchodovaných na burze.

Spoločnosť Robinhood nemá určenú žiadnu minimálnu výšku investície. Spoločnosti Acorns a Stash od vás požadujú počiatočnú investíciu vo výške minimálne 5 amerických dolárov. V aplikácii Robinhood nebudete platiť žiadne provízie. Aplikácie Acorns a Stash si účtujú mesačné poplatky, z ktorých výška najnižšieho je jeden americký dolár.

Cieľom takýchto a im podobných platforiem je zjednodušiť investovanie pre úplných začiatočníkov. Nicholas LaMaina, pracujúci v spoločnosti TradeStation vysvetlil: “Ľudia zvyčajne investujú podľa toho, či si to môžu dovoliť.“ Investovanie malých súm môže byť dobrou voľbou pre ľudí, ktorí nemajú podrobné znalosti o investovaní, alebo nemajú dostatok finančných prostriedkov na to, aby na akciovom trhu investovali. Vďaka tomuto môžu tieto aplikácie zohrávať kľúčovú rolu pri zoznamovaní veľkého množstva ľudí s investičným svetom.

Podobné: Prečo si odkladať na dôchodok už v 20-tke

Ale ako veľmi je toto mikro-investovanie efektívne, pokiaľ ide o vysoké výnosy? Sú tieto aplikácie dobrým spôsobom, ako investovať nízke sumy z hľadiska nízkych nákladov? Prinášame vám výhody a nevýhody investovania menších súm.

Výhoda: Podpora pravidelného investovania

Čas je jedným z najvýznamnejších aktív, aké investor môže mať. Ak sa čas spojí s pravidelnými investíciami, môžu investori profitovať zo sily zloženého úročenia. Aplikácie a online investičné platformy, ktoré automaticky investujú malé sumy, investorom vedia pomôcť pri osvojovaní si konzistentnosti investovania. Akonáhle si investor osvojí túto rutinu investovania, je pripravená pôda pre investovanie väčšej sumy peňazí. Vždy musíte niekde začať. Zvyčajne keď si uvedomíte, koľko ste boli schopný investovať iba vďaka malým sumám, rozhodnete sa, že chcete investovať viac.

Automatické investovanie menších súm peňazí však môže viesť aj k prirodzenému skresleniu, ktoré môže neskôr zahmlievať rozhodovanie o investíciách. Ľudia sú veľmi náchylní podľahnúť okamžitému uspokojeniu, ako keď by naň mali chvíľu čakať. Pre mnohých ľudí je veľmi ťažké predstaviť si svoje budúce ja a vzdať sa dovolenky alebo nového auta, ktoré si môžu dovoliť, za účelom odloženia si týchto finančných prostriedkov na dôchodok. Automatizácia to môže pomôcť prekonať. Aj keď sa jedná iba o menšie sumy pre niekoho, kto má problém s uprednostňovaním dlhodobých finančných cieľov, pred tými krátkodobými, môže ísť o jeden z najlepších spôsob, ako investovať.

Nevýhoda: Nemusí ísť o dostatočne vysoké sumy, ak si chcete odložiť na dôchodok

Použitie aplikácií prostredníctvom, ktorých investujete malé sumy alebo nákup zlomkových podielov akcií vám môže pomôcť, keď začínate zhromažďovať svoje bohatstvo. No investor, ktorý sa spolieha výlučne na tento spôsob investovania môže po chvíli zistiť, že to nie je dosť na to, aby si našetril na dôchodok. Michael Finke, profesor správy majetku na Americkej vysokej škole finančných služieb vysvetľuje, že: “Je dôležité vedieť, akú veľkú sumu si potrebujete odložiť, aby ste neskôr vedeli dosiahnuť svoje ciele. Cieľ, ako je napríklad odchod do dôchodku si bude pri dnešných úrokových sadzbách a vysokých cenách akcií vyžadovať oveľa vyššiu sumu, ako dokážete získať investovaním menších súm.”

Pre začínajúcich investorov existuje jednoduché riešenie, ako zväčšiť nasporené sumy: prispievanie na dôchodkový plán sponzorovanému zamestnávateľom. Plány sponzorované zamestnávateľom, vám umožňujú automatizované investovanie na daňovo zvýhodnenom základe. Ak vám zamestnávateľ ponúkne príspevok, ide v podstate o peniaze, ktoré dostanete zadarmo, ktoré by ste nemali len tak premárniť.

Zápas jeden na jedného je ako získať okamžitú 100% návratnosť svojej investície. Tieto automatizované investície, ako dôchodkové plány, sú často vysoko efektívnymi cieľovými fondmi, za ktoré zaplatíte dokonca nižšie poplatky ako v aplikáciách pre mikro-investovanie.” Mikro-investičné aplikácie upokojujú investorov falošným pocitom istoty ohľadom toho, čo môžu reálne dosiahnuť. Investovanie malých súm peňazí prostredníctvom aplikácie by malo byť iba doplnkom, no rozhodne nie náhradou pravidelného prispievania na dôchodkové sporenie.

Výhoda: Jednoducho sa zoznámite s akciovým trhom

Akciový trh je ako otvorený bufet a investori majú mnoho možností, ako si môžu naplniť svoje taniere. Hoci rozmanitosť trhu má svoje výhody, pre začínajúceho investora, ktorý sa ešte len pokúša rozlíšiť akcie od podielových fondov, môže byť ochromujúca. Napríklad, niektoré väčšie akciové spoločnosti môžu ponúkať stovky dokonca až tisícky možností ako investovať. Corliss hovorí, že fondy obchodované na burze môžu byť dobrým východiskovým bodom pre tých, ktorí na akciovom trhu začínajú obchodovať. Môžete si vybrať z rôznych fondov obchodovaných na trhu, ktoré vás vystavia širokému indexu, ktorý môže zahŕňať stovky spoločností.

To môže byť veľmi užitočné pre jednotlivca, ktorý si stále nie je istý svojou toleranciou rizika alebo tak celkom nerozumie svojej kapacite riskovať. Tolerancia rizika predstavuje mieru rizika, s ktorou je investor spokojný, zatiaľ čo kapacita riskovať sa týka skutočnosti, aké veľké riziko je potrebné na dosiahnutie jednotlivých investičných cieľov.

Podobné: Ako funguje zložené úročenie a ako ho vypočítať?

Jedna vec, ktorú by ste mali mať stále na pamäti, sú však náklady. Najmä ak máte malý investičný zostatok, môžu byť poplatky veľmi vysoké. Nakoľko je na trhu mnoho online sprostredkovateľských spoločností, ktoré ponúkajú svoje služby bez poplatkov, môže sa stať, že investori stratia svoj záujem o pasívne investovanie prostredníctvom aplikácie, ktorá si účtuje poplatky za obchod alebo mesačné poplatky za účet.

Nevýhoda: Limitovaná diverzifikácia

Investori musia pochopiť, čo všetko sa dá a čo sa nedá dosiahnuť investovaním malých súm peňazí. Hoci je pasívne mikro-investovanie veľmi jednoduché a pohodlné, nedajú sa ním dosiahnuť všetky finančné ciele. Ak je vaším cieľom väčšia kontrola nad vlastnými investičnými možnosťami a chuť riskovať, ktorá vám má priniesť vyššie zisky, môže sa stáť, že vás služby ponúkané mikro-investičnými aplikáciami prestanú baviť.

Rozhodnutie investovať prostredníctvom online sprostredkovateľov vám môže rozšíriť obzory a poskytnúť príležitosť investovať aj do iných druhov aktív ako akcie alebo fondy obchodované na burze. Napríklad, mnoho digitálnych platforiem pre investovanie poskytuje investičný mix, ktorý zahŕňa tradičné podielové fondy, indexové fondy, dlhopisy, opcie, cudzie meny, futures alebo hedžové fondy. Hoci predstavuje prechod k rizikovejším investíciám zvýšenie potencionálnych strát, taktiež sa zvyšujú aj potencionálne zisky.

zdroj: www.bloomberg.com, www.msn.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.