Výhody pravidelného investovania

HABERL
2. februára 2021

Každodenné výkyvy trhu môžu investorov odvrátiť od ich finančných cieľov. Strategické a dlhodobé zameranie je tajomstvom úspechu každého investora.

výhody pravidelného investovania

Aby ste boli úspešný v hocičom, do čoho sa pustíte, musíte byť hlavne disciplinovaný. Disciplína stojí za úspechom úspešného podnikateľa, dobrého študenta alebo vrcholového športovca. Investície nie sú žiadnou výnimkou.

Väčšina investorov má určitý príjem, ktorý dostáva na mesačnej báze. Ide napríklad o mzdu, nájomné, vyplácané úroky alebo iný mesačný príjem. Aj väčšina bežných výdavkov investorov sa opakuje každý mesiac. Nájom, účet za telefón, nákup potravín, poistenie. Väčšina ľudí si teda pravidelne robí mesačný rozpočet. Prečo potom väčšina investorov na mesačnej báze aj neinvestuje?

Pravidelné investovanie predstavuje investičný plán, v rámci ktorého investor pravidelne investuje fixnú sumu finančných prostriedkov. Zvyčajne ide o malé sumy peňazí, ktoré sú na pravidelnej báze investované do podielových fondov, alebo ETF fondov.

Podielové fondy zhromažďujú peniaze od veľkého počtu investorov. Tento finančný kapitál následne investujú do rôznych aktív, ako napríklad akcií, dlhopisov alebo iných cenných papierov. Podielové fondy spravujú správcovia peňazí, ktorí v pravidelných intervaloch alokujú aktíva.

Správcovia fondu sa snažia dosiahnuť, čo najvyššiu výkonnosť fondu a tým pádom aj vysoké zisky pre investorov.

Jednou z hlavných zásad investovania je, že chcete aby vaše peniaze pracovali, čo najdlhšie. Aby investície mohli rásť, potrebujú čas. Čím dlhšie teda budú vaše peniaze investované na trhu, tým bližšie budete k splneniu svojho investičného cieľa. Vďaka pravidelnému investovaniu nemusíte čakať na moment, kedy budete mať dostatočne veľký rozpočet na to, aby ste konečne investovali.

1) Vyvarujete sa investovaniu pod vplyvom emócií

Pravidelné investovanie vám môže pomôcť eliminovať uskutočňovanie investičných rozhodnutí pod vplyvom emócií. Ste nespokojní s návratnosťou vašich investícií? Pravdepodobne nie ste sami. Prieskumy spoločnosti DALBAR konzistentne dokazujú, že výnosy priemerných investorov sú nižšie ako výnosy celkového trhu s akciami.

Dôvod prečo to tak je, však väčšinu prekvapí. Nejde o to, že by sa investori dostatočne nevenovali svojim investíciám. Práve naopak. Venujú im až priveľa pozornosti, a to väčšinou v nesprávnom čase.

Rovnako ako v prípade mnohých iných vecí v našich životoch, aj teraz môžeme viniť emócie. Keď akciový trh rastie a postupne dosahuje nové maximá, investori sa snažia akcie rýchlo nakupovať, aby náhodou o niečo neprišli. V okamihu, keď ich hodnota začne klesať, sa ich zasa snažia rýchlo predať. Tieto rozhodnutia založené na inštinktoch a emóciách však spôsobujú viac problémov.

2) Prestanete čakať na vhodný čas

Vďaka pravidelnému investovaniu sa prestanete pokúšať načasovať trh. Časovanie trhu je jednou z najhorších stratégií, ktoré investori používajú. Je to prakticky nemožné a môže to mať vážne následky na vašu finančnú situáciu. Ak svoje podiely predáte v čase, keď ich hodnota klesne, môžete prísť o možnosť ťažiť z ich opätovného nárastu. Historické údaje dokazujú, že takmer vždy dôjde k oživeniu trhu. Nákup akcií v čase, keď ich ceny dosahujú maximá je podobný kúpe tovaru, ktorý už nie je v predaji.

Je dôležité myslieť na to, ako sa trh zvykne správať. Niektoré roky sú lepšie iné zas horšie. V priebehu času, však akciový trh vždy dosahoval výnosy. Historická výkonnosť síce nie je zárukou budúcich výsledkov, no v dlhom časovom horizonte sa akciovému trhu darí veľmi dobre.

3) Dostanete sa bližšie k splneniu svojich cieľov

Ak začnete investovať na pravidelnej báze, dostanete sa bližšie k splneniu svojich investičných snov. Jedným zo spôsobov ako eliminovať emócie z procesu investovanie je stanoviť si cieľ. Ak si určíte, prečo ste začali investovať a čo chcete dosiahnuť, môže vám to pomôcť s uskutočňovaním rozhodnutí.

Napríklad, ak má k dosiahnutiu vášho cieľa dôjsť v blízkej budúcnosti a vy sa rozhodnete investovať peniaze, ktoré budete potrebovať na jeho dosiahnutie, tak akcie asi nebudú pre vás. Akcie sú volatilné a pohyby na akciovom trhu vybúria vaše emócie, pretože môžete stratiť veľa.

Ak je vaším cieľom niečo podobné ako odchod na dôchodok, na ktorý sa v najbližšej dekáde nechystáte, bude pre vás riziko spojené s investovaním do akcií pravdepodobne znesiteľnejšie.

Pravdepodobne budete chcieť investovať aj do nejakých dlhopisov, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s výkyvmi na akciovom trhu. Dôkladný mix rôznych investičných nástrojov a alokácia aktív vám môže zabezpečiť profit aj v prípade, že dôjde k poklesu akciového trhu.

4) Zautomatizujete si dobré návyky

Súčasťou pravidelného investovania je aj záväzok, že budete investovať fixnú sumu bez ohľadu na aktuálne trhové podmienky. Môžete si napríklad stanoviť, že každý mesiac investujete sto eur zo svojej výplaty. Takýto záväzok vám pomôže s tým, aby sa investovanie stalo súčasťou vašej rutiny a nie iba nejakým rozmarom.

5) Spriemerujete náklady

Automatické investovanie vám taktiež dá možnosť spriemerovať svoje náklady. Spriemerovanie nákladov je investičná stratégia, v ktorej investor rozdelí celkovú investovanú sumu medzi pravidelné nákupy cieľového aktíva.

Cieľom tejto stratégie je znížiť vplyv volatility na celkový nákup aktív. Nákupy cieľových aktív teda prebiehajú bez ohľadu na ich ceny a uskutočňujú sa v pravidelných intervaloch. Táto stratégia eliminuje nutkanie časovať trh a čakať, kedy sa budú akcie predávať za najlepšie ceny.

Spriemerovanie nákladov predstavuje nástroj, ako môžu investori budovať svoj majetok. Okrem toho je to spôsob, ako môžu investori zneutralizovať krátkodobú volatilitu akciového trhu.

Ako sme už spomínali, časovanie trhu je veľmi komplikované, preto sa o neho nepokúšajú ani skúsení investori. To, že hodnota aktíva prudko klesla neznamená, že neklesne ešte viac. Nikto nevie predpovedať, ako a kedy sa cena daného aktíva zmení. Ceny aktív sú determinované množstvom rôznych faktorov. Ak sa rozhodnete investovať pravidelne, budete tak robiť bez ohľadu na to, či je cena aktív v danej chvíli vyššia alebo nižšia.

6) Nebudete robiť toľko zmien

Ďalšou dobrou stratégiou ako eliminovať vplyv emócií na investičné rozhodnutia, je kontrolovanie investičného portfólia iba v pravidelne stanovenej dobe. Ak budete stav svojich investícií kontrolovať denne, nedajbože niekoľkokrát za jeden deň, ľahko prepadnete pocitu, že musíte svoje pozície upravovať.

Namiesto toho si stanovte, že svoje portfólio skontrolujete iba raz za štvrťrok alebo raz za rok. Keď sa zameriate na dlhodobé výsledky, bude menšia pravdepodobnosť, že sa necháte ovplyvniť každodennými výkyvmi akciového trhu.

7) Udržíte si perspektívu

Samozrejme, že dôjde k udalostiam, na ktoré budete chcieť ihneď reagovať. Historické údaje dokazujú, že poklesy akciového trhu sú nevyhnutnou súčasťou investovania.

Poklesy sú dokonca oveľa častejšie, ako by ste si mohli myslieť. Podľa údajov z rokov 1950 až 2019, akciový index S&P 500 poklesol o najmenej 10 percent minimálne raz ročne. O viac ako 20 percent klesol index každých šesť rokov. Je potrebné si však uvedomiť, že každý a jeden pokles indexu S&P 500 nasledovalo zotavenie.

Priemerný výnos v prvom roku po poklese bol na úrovni až 54 percent. Takéto oživenie trhu teda rozhodne nechcete premeškať. Historická výkonnosť síce nie je zárukou tej budúcej, no historické oživenia trhu dokazujú, že je lepšie pokles trhu v pokoji prečkať.

8) Upokojíte sa a budete sa viac sústrediť

Emocionálne reakcie na situáciu na trhu sú úplne bežné a nie je žiadnym prekvapením, že v sa v období neistoty budete cítiť nervózne. Uskutočňovanie impulzívnych rozhodnutí však môže predstavovať rozdiel medzi tým, či sa vám bude dariť alebo nie. Pamätajte na to, že síce nemáte kontrolu nad tým, čo sa bude diať, ale zato viete ovplyvniť ako na danú situáciu budete reagovať.

zdroj: www.bloomberg.com, www.wsj.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.