Výsledok francúzskych volieb upokojil trhy. Dokedy?

HABERL
19. júna 2017

7.máj 2017 – deň, počas ktorého sa rozhodovalo o ďalšom smerovaní Francúzska. Vo volebných miestnostiach sa odohrával boj o prezidentské kreslo, na ktorý bola zvedavá celosvetová verejnosť vrátane investorov. Na trhoch sa totiž očakávalo meno nového víťaza viac ako kedykoľvek v histórii. Na výsledky májových prezidentských volieb vo Francúzsku netrpezlivo čakali desaťtisíce investorov z celej Európy. Duo kandidátov […]

7.máj 2017 – deň, počas ktorého sa rozhodovalo o ďalšom smerovaní Francúzska. Vo volebných miestnostiach sa odohrával boj o prezidentské kreslo, na ktorý bola zvedavá celosvetová verejnosť vrátane investorov. Na trhoch sa totiž očakávalo meno nového víťaza viac ako kedykoľvek v histórii.

Na výsledky májových prezidentských volieb vo Francúzsku netrpezlivo čakali desaťtisíce investorov z celej Európy. Duo kandidátov bojujúcich o najvyššiu politickú funkciu v krajine bolo úplne rozdielne a kým jeden mal znamenať ekonomickú stabilitu, pri druhej sa hovorilo o viacerých rizikách oslabujúcich trhy. Tie si však ihneď po oznámení výsledkov vydýchli, nakoľko výhra Emmanuela Macrona vniesla medzi investorov pokoj a optimizmus. 

Kurz eura zareagoval na výsledky pozitívne 

Ak by vyhrala Macronova protikandidátka Marie Le Penová známa svojimi nacionalistickými a euroskeptickými sklonmi, pre úniu by to bol dosť zlý signál. Na ten by zareagovalo aj euro, najskôr výrazným prepadom. To sa však nestalo, pretože vyhral proeurópsky kandidát a jeho víťazstvo prinieslo posilnenie eura, aj keď len mierne.

Francúzske banky víťazstvo Macrona povzbudilo

Macronova výhra bola skvelou správou aj pre predstaviteľov bánk. Tento muž je prísľubom snahy o správnu úverovú politiku a podporu voľného trhu, čomu sú banky určite naklonené. Potvrdzuje to aj ich krok vedúci k 1% odpisu akcií, ktorý je jasným signálom optimistického myslenia vyvolaného výsledkami volieb.

Akciové indexy môžu bez strachu pokračovať v raste

Otáznik spojený s výsledkami volieb visel najmä nad vývojom akciových indexov. Tie mali od začiatku roka celkom úspešné obdobie a analytici sľubovali, že v prípade výhry Macrona v ňom budú pokračovať. Ich predpovede sa splnili len sčasti, nakoľko po vyhlásení výsledkov sa francúzsky index CAC40 oslabil o 1,41%. Mierne straty zaznamenali aj nemecké a britské indexy, no nešlo o nič vážne ani trvalé. 

4 dôvody, pre ktoré sú trhy spokojné s Macronom:

1.Macronova výhra je pre Francúzsko istota, že krajina ostane naďalej otvorená Európe

2.Nový prezident zníži obavy z medzinárodných sporov, čím budú trhy ekonomike viac veriť

3.Macron chce zvýšiť objem investícií do všetkých sektorov, čo podporí investičnú aktivitu

4.Trhy veria, že nový prezident bude do politiky vnášať morálku a demokratického ducha

Či bude Emmanuel Macron taký prezident, akého ho chcú mať finančné trhy, to ukáže až čas. Každopádne, po jeho zvolení sa investorom určite uľavilo, nakoľko je pre nich oveľa lepším variantom ako jeho protikandidátka. Potvrdil to aj vývoj krátko po ukončení volieb, ktorý sa niesol v duchu stability a mierneho rastu. 

Zdroj: shutterstock.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.