Warren Buffett – jeden z najbohatších ľudí sveta

HABERL
13. marca 2015

Medzi miliardárskou elitou nechýba ani známa osobnosť finančného sveta s menom Warren Buffett. Jeho cesta za bohatstvom ho doviedla až na vrcholné pozície rebríčka najbohatších ľudí a účasť v tomto zozname nie je žiadnou náhodou. Poznáte príbeh „Veštca z Omahy?“ Podnikateľský život Warrena Buffetta patrí medzi tie najzaujímavejšie príbehy z oblasti finančníctva a pre investorov je takmer povinnosťou mať o tejto […]

Medzi miliardárskou elitou nechýba ani známa osobnosť finančného sveta s menom Warren Buffett. Jeho cesta za bohatstvom ho doviedla až na vrcholné pozície rebríčka najbohatších ľudí a účasť v tomto zozname nie je žiadnou náhodou. Poznáte príbeh „Veštca z Omahy?“

Podnikateľský život Warrena Buffetta patrí medzi tie najzaujímavejšie príbehy z oblasti finančníctva a pre investorov je takmer povinnosťou mať o tejto osobnosti aspoň stručný prehľad. Tento muž sa stal známy po celom svete svojimi obchodnými úspechmi, ktoré mu vyniesli obrovské bohatstvo a pre mnohých môže byť jeho pôsobenie v obchode dobrou inšpiráciou. Poďme sa teda pozrieť na to najpodstatnejšie zo života veľkého finančníka.

Obchodník bol už v detstve

Warren Edward Buffet sa narodil v americkej Omahe v auguste 1930. Keďže jeho otec bol istý čas maklérom na burze, Warren sa dostal do kontaktu s obchodom už ako dieťa. Najprv ako šesťročný začal s predajom plechoviek Coca Coly, no o päť rokov neskôr kúpil svoje prvé akcie a v 14 rokoch si už dokázal kúpiť poľnohospodársku pôdu, ktorú prenajímal farmárom. O niečo neskôr ho čakalo štúdium a bola to práve Columbia Bussiness School, na ktorej sa pod vedením Benjamina Grahama priučil fungovaniu burzy. Neskôr začal pre spomínaného profesora aj pracovať ako analytik cenných papierov, čo boli ďalšie bohaté skúsenosti.

Založenie vlastnej firmy

Medzi jeho najdôležitejšie podnikateľské medzníky patrí založenie spoločnosti Buffett Partnership. Táto firma získala rýchlo mnohé úspechy a premyslená stratégia sa ihneď osvedčila ako účinná. Vďaka vyberaniu provízií len zo ziskov, nie zo samotných akcií, bol Buffett stále v pluse a pomerne efektívne zhodnocoval svoje investície.

Zlomový bod   

Za zlom, na základe ktorého sa určuje začiatok Buffettovej cesty za obrovskými výnosmi, sa považuje rozhodnutie investovať do akcií spoločnosti Berkshire Hathaway Inc. z roku 1962. Šlo o textilnú firmu, v ktorej videl skvelý potenciál a odhodlal sa investovať do jej akcií. Jeho odhad sa ukázal ako správny a podarilo sa mu zarobiť slušné čiastky. O tri roky neskôr vzal firmu pod svoje krídla a pretvoril ju na úspešnú investičnú spoločnosť, ktorá funguje dodnes.

Medzi najbohatšími

Časopis Forbes, ktorý pravidelne zostavuje rebríčky najbohatších ľudí planéty, prišiel v roku 2007 s informáciami, že Buffetov majetok sa za 1 rok zhodnotil o 10 miliárd na 52 miliárd USD, čo zaradilo tohto obchodníka medzi najbohatších ľudí. Hneď o rok zarobil ďalších 10 miliárd a podľa Forbes sa stal najbohatším mužom sveta. S majetkom v hodnote okolo 60 miliárd je aj dnes medzi top päťkou.

Veštec z Omahy

Buffet si vyslúžil svetoznámu prezývku „Veštec z Omahy,“ ktorá mu prischla kvôli jeho presným predpovediam vývoja na trhu. Dokázal perfektne analyzovať sled udalostí, vedel rozpoznať jednotlivé súvislosti vývoja a oplýval schopnosťou predvídať samotný pohyb akcií, ktorá z neho spravila jedného z najúspešnejších obchodníkov. Vďaka týmto znalostiam mohol vsadiť na najvýnosnejšie investičné príležitosti, čo sa mu v drvivej väčšine prípadov perfektne darilo.

Filantrop so striedmym životom

V živote Buffeta mala vždy miesto striedmosť, veď aj napriek obrovskému majetku žije stále vo svojom dome za 30000 USD. Okrem toho je vášnivým filantropom a podieľa sa na viacerých dobročinných projektoch. Vlastní aj dobročinnú organizáciu Buffett Foundation a takisto podporuje nadáciu manželov Gatesových.

Buffetov príbeh môžeme vnímať ako motiváciu, nakoľko sa k majetku dostal šikovným spôsobom bez podvodných praktík. Tohto obchodníka zdobia najmä ambície, vytrvalosť a pracovitosť, ku ktorým musíme prirátať výbornú schopnosť predvídať dianie na trhu. Práve to ho v kombinácií s obchodnými znalosťami a čuchom na investičné príležitosti postavilo k najbohatším mužom planéty a umožnilo mu vybudovať obrovské finančné impérium.

Zdroje : forbes.com, financnici.cz, idnes.cz, biography.com 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.