Západné firmy zvyšujú investície v Rusku a v Číne

HABERL
22. novembra 2016

Veľké spoločnosti zo západných krajín naďalej rozhadzujú svoje siete a snažia sa dostať k lukratívnym úlovkom aj mimo svojich domácich regiónov. Pre niektorých z nich sú atraktívne hlavne krajiny BRIC, ktorých potenciál je najlepšou návnadou na expanziu a budovanie ešte vyšších ziskov. Toľko možností na rozšírenie svojej obchodnej siete, no pre väčšinu západných spoločností je lákadlom práve Rusko alebo Čína. […]

Veľké spoločnosti zo západných krajín naďalej rozhadzujú svoje siete a snažia sa dostať k lukratívnym úlovkom aj mimo svojich domácich regiónov. Pre niektorých z nich sú atraktívne hlavne krajiny BRIC, ktorých potenciál je najlepšou návnadou na expanziu a budovanie ešte vyšších ziskov.

Toľko možností na rozšírenie svojej obchodnej siete, no pre väčšinu západných spoločností je lákadlom práve Rusko alebo Čína. Obe veľmoci sa stávajú novým domovom pobočiek firiem zo západu, ktoré v týchto krajinách začali míňať obrovské čiastky. Cieľ je jasný, naštartovať svoj biznis v krajinách, ktoré hrajú vo svete obchodu hlavnú úlohu a viac než pravdepodobne sú zárukou značných podnikateľských úspechov.  

Rusko – stále sa čaká na rast zahraničných investícií

Ruská ekonomika čelí viacerým problémom, ktoré sú vyvodené hlavne z politickej situácie. Niektoré z nich sa preniesli aj za hranice, čoho výsledkom bol pokles zahraničných investícií. To je už ale minulosť, pretože v posledných týždňoch boli zo strany niekoľkých západných firiem ohlásené kroky vedúce k rozšíreniu svojho biznisu.

IKEA verí ruskému potenciálu – Švédsky nábytkársky gigant je na ruskom trhu už dlhšie, no za posledných 5 rokov tam nepribudol žiadny nový obchod. To sa má zmeniť v priebehu najbližších 5 rokov, počas ktorých chcú majitelia preinvestovať vyše 1,5 mld.€.  

Leroy Merlin preinvestuje 2 miliardy – Ešte s vyššou investíciou, celkovo až 2 mld.€, ráta spoločnosť Leroy Merlin. Úspešný módny hráč z Francúzska vycítil šancu na expanziu a od budúceho roka chce začať plniť plán zdvojnásobenia svojich predajní v krajine.  

Spoločnosti Pfizer a Mars stavajú nové závody – Okrem nových predajní budú pribúdať aj výrobné závody, ktoré by mali priniesť nové pracovné miesta niekoľkým tisíckam Rusov. Výrobcovia tabletiek zo spoločnosti Pfizer už s výstavbou novej továrne začali a ich príklad bude nasledovať Mars, ktorý avizoval rozšírenie závodu na výrobu krmiva pre zvieratá.

Čína – tempo rastu zahraničných investícií zrýchľuje

Čínska ekonomika dosahuje podstatne lepšie výsledky ako tá ruská, čo sa odráža aj na podiele zahraničných investícií. Ten dosahuje medziročný rast vyše 4%, pod čo sa podpísala zvýšená aktivita amerických IT firiem snažiacich sa o ovládnutie trhu.

Apple skúša nabrať druhý dych – Po tom, čo sa koncom leta médiami prehnali informácie o neúspechoch Apple na čínskom trhu, majitelia tam začali pumpovať ďalšie peniaze.Cieľom je vybudovať nové vývojové centrum a podporiť marketing vedúci k zvýšeniu predaja, čo sa týka hlavne iPhonov.  

Google hľadá cestu, ako sa presadiť – Postoje domácich voči amerických technológiám sú dosť odmietavé, no IT gigantov to neodrádza.Už od minulého roka sa aj za cenu vysokých investícií snaží presadiť spoločnosť Google, ktorej mobilnádivízia sa neteší veľkej obľube miestnych.

Kým podiel zahraničných investícií má v Číne rekordne rastúcu tendenciu, pre Rusko bude expanzia spomenutých spoločností obrovským ekonomickým impulzom k oživeniu domácej ekonomiky. Napriek rozdielom majú obe krajiny jedno spoločné, veľké západné spoločnosti v nich vidia dosť dobrú šancu na zvýšenie svojho vplyvu.

Zdroje : reuters.com, telegraph.co.uk, finzo.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.