Záujem o alternatívne investičné príležitosti rastie

HABERL
12. marca 2015

Vo svete finančníctva sa ozýva nový fenomén, ktorým je orientácia investorov na rôzne alternatívne investície. Aj keď vklady do akcií, komodít či dlhopisov hrajú stále hlavnú rolu, do popredia záujmu sa dostávajú doposiaľ málo sledované trhy, ktoré si postupne získavajú priazeň investorov z rôznych skupín. Tradičné finančné trhy majú nových konkurentov v podobe alternatívnych investičných sektorov. Viacerí […]

Vo svete finančníctva sa ozýva nový fenomén, ktorým je orientácia investorov na rôzne alternatívne investície. Aj keď vklady do akcií, komodít či dlhopisov hrajú stále hlavnú rolu, do popredia záujmu sa dostávajú doposiaľ málo sledované trhy, ktoré si postupne získavajú priazeň investorov z rôznych skupín.

Tradičné finančné trhy majú nových konkurentov v podobe alternatívnych investičných sektorov. Viacerí investori začali vkladať veľké podiely svojich aktív na tieto trhy s cieľom dať obchodnej činnosti nový rozmer. Tieto špecifické investičné možnosti sa stali zaujímavé z viacerých dôvodov, no podstatné je, že dokážu zaujať aj silných hráčov, ktorí boli doposiaľ výhradne zameraní na klasické formy investovania. V čom teda spočíva čaro nezvyčajných investičných príležitostí a čo konkrétne vedie obchodníkov k voľbe alternatívy?

Hlavné dôvody alternatívnych investícií :

Hľadanie nových príležitostí – Je úplne bežné, že investorovi sa na niektorom z trhov nedarí a preto chce skúsiť zmenu, vďaka ktorej sa môže situácia vyvinúť v jeho prospech. Presne v takýchto prípadoch prichádzajú na rad alternatívne spôsoby investovania, v ktorých sa mnoho obchodníkov nájde a po predchádzajúcich neúspechoch sa teraz tešia rastúcim ziskom.

Šanca na vysoké výnosy – Aktuálne sa tieto netradičné trhy dosť rozvíjajú a s rastúcim záujmom rastie aj hodnota jednotlivých príležitostí. Aj preto sťahujú obchodníci svoje vklady z tradičných trhov sem a veria, že im to prinesie úspechy v podobe vysokých ziskov.

Rozšírenie možností – So vstupom na nové trhy prichádza aj nová možnosť, ktorá investora niečo naučí a v konečnom dôsledku pre neho bude iba prínosom. Dozvie sa mnoho poznatkov o trhových mechanizmoch, ktoré prebiehajú trochu inak ako pri akciách alebo dlhopisoch a získa lepší prehľad o dianí vo finančnej oblasti.

Najvyhľadávanejšie alternatívne investície :

O pôdu je obrovský záujem – Rast záujmu o pôdu nie je žiadnou novinkou a história si pamätá viacero etáp, pri ktorých sa vo veľkom skupovali parcely. V posledných rokoch sa podobný trend opakuje najmä v európskych štátoch, kde rastie popularita poľnohospodárskej pôdy rýchlym tempom. Veľká časť investorov sa prikláňa aj k stavebným pozemkom.

Do start-upov idú milióny – Podpora start-up projektov v európskych krajinách prichádza z každej strany. Vzhľadom na rozvíjanie ekonomiky je to len dobré a pozitívnou správou je, že nielen vládne balíčky pomáhajú začínajúcim firmám. S najvyššími investíciami prichádzajú rôzne obchodné skupiny, ktoré chcú podporiť podnikanie a predať know-how. Podľa starších analýz J&T Banky sa do start-upov vo veľkom investuje aj u nás, kde už túto formu investície využil každý ôsmy slovenský milionár.

Nezabúdajme ani na umelecké diela – Najbohatší finančníci milujú umenie a patrične to dávajú najavo kúpou umeleckých predmetov. Tie sa v súčasnosti stávajú novou akvizíciou, ktorá dokáže zarábať milióny. Najviac sa táto forma investovania osvedčila v USA a Veľkej Británií a niekoľko miliárd do najznámejších diel už investovali aj ruskí finanční žraloci.

Vyzerá to tak, že súčasťou investičných trendov 21.storočia sa stane aj alternatívny spôsob investovania, o ktorý je v posledných rokoch výrazný záujem. Pôda, start-up projekty a umenie sa stali cieľom mnohých investorov bez ohľadu na ich skúsenosti, kapitál a obchodnú stratégiu. Orientácia na tieto formy investovania by mala priniesť nielen šancu na veľké zisky, ale takisto nové poznatky a rozvíjanie obchodných zručností, takže za inovatívnymi spôsobmi obchodovania treba hľadať viacero vplyvov vedúcich k napredovaniu oblasti finančníctva.

Zdroje : bancrate.com, finance.idnes.cz, investicne.sk, debtkid.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.