Zisk ECB vlani opäť skončil v rekordných číslach

HABERL
28. marca 2017

Stará sa o rovnováhu vo finančnej oblasti, usmerňuje pôsobenie stoviek bánk a veľkou mierou ovplyvňuje smerovanie európskej ekonomiky. Európska centrálna banka (ECB) je popredná finančná inštitúcia, od ktorej hospodárskych výsledkov závisí ďalší vývoj na starom kontinente. S príbehom ECB sa spája mnoho vzostupov aj pádov, ktoré sa podpísali na vývoji finančného sveta (nielen) v Európe. Neistota a citeľné otrasy sprevádzajú hospodárenie […]

Stará sa o rovnováhu vo finančnej oblasti, usmerňuje pôsobenie stoviek bánk a veľkou mierou ovplyvňuje smerovanie európskej ekonomiky. Európska centrálna banka (ECB) je popredná finančná inštitúcia, od ktorej hospodárskych výsledkov závisí ďalší vývoj na starom kontinente.

S príbehom ECB sa spája mnoho vzostupov aj pádov, ktoré sa podpísali na vývoji finančného sveta (nielen) v Európe. Neistota a citeľné otrasy sprevádzajú hospodárenie tejto inštitúcie už roky, no napriek tomu sa jej po väčšinu rokov darí vykazovať zisky. Plusové čísla uzavreli aj rok 2016, ktorý bol pre ECB jeden z najnáročnejších v novom tisícročí. Aj preto sú pozitívne výsledky potešujúcou správou, na ktorej sa dá stavať v ďalších mesiacoch.

Minuloročný zisk opäť prekonal miliardu eur

Nie je to po prvýkrát, čo sa nárast ziskov ECB dostal v medziročnom porovnaní do plusových čísel presahujúcich miliardu eur. V tomto prípade sú však výsledky štatistík dosť prekvapivé, nakoľko odhady počítali so 700, maximálne 800 miliónmi. Rast zisku za minulý rok sa však vyšplhal až na 1,193 mld.€, čo s medziročným rastom 111 mil.€ patrí k najlepším výsledkom posledných rokov.

Pozitívne čísla podporil nákup cenných papierov

Za úspešným vlaňajším hospodárením ECB nemusíme hľadať nič výnimočné. Celé tajomstvo úspechu spočíva v efektívnom riadení programu nákupu cenných papierov, ktoré sa od marca 2015 stali jedným z hlavných zdrojov rastúcich výnosov. Nákup dlhopisov a iných cenných papierov pokračuje aj v tomto roku, pričom priemerný mesačný objem nákupov dosahuje viac ako 80 mld.€.

Zisk bude prerozdelený medzi centrálne banky

O rekordný zisk sa nepostarali len cenné papiere, pretože dosť výrazný podiel zaznamenali aj výnosy z dolárových rezerv. Aj vďaka nim sa do rozpočtov centrálnych bánk v jednotlivých európskych štátoch dostane viac peňazí, nakoľko ECB ohlásila prerozdelenie výnosov do ich kás. Od tohto kroku sa očakáva najmä rast inflácie a celková podpora na ozdravenie financií v bankovom sektore.

Európsku ekonomiku nezlomili problémy

S medziročným rastom celkového zisku by sa nespájalo toľko dobrej nálady, pokiaľ by vlani Európa neprešla toľkými skúškami. Či šlo o brexit, krízu talianskych bánk, defláciu či horšie hospodárske výsledky Deutsche Bank, Európa na čele s ECB musela čeliť enormnému tlaku. Zdá sa, že napriek pochybnostiam disponuje nezlomnou silou, pretože pretrvávajúce otrasy nenaštrbili rast vo finančnom sektore a ECB zakončila rok so spomínaným ziskom. 

Priaznivé čísla hospodárskych výsledkov ECB za rok 2016 sa už navždy zapísali do histórie. Aktuálne však prebieha nový rok a s tým aj nové výzvy, ktoré musia vrcholoví predstavitelia riešiť. Situácia okolo mnohých európskych bánk je dosť napätá, takže zverejnené štatistiky by pre nich mohli byť poriadnou optimistickou vzpruhou.

Zdroje : ecb.europa.eu, theguardian.com, reuters.com, emirates-business.ae

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.