Zmeny v portfóliu legendárneho investora Warrena Buffetta

HABERL
9. marca 2021

Posledné tri mesiace minulého roka sa legendárny investor Warren Buffett jednoznačne nenudil. Zmenil svoju pozíciu v 21 rôznych spoločnostiach. Pozrite si posledné významné zmeny jeho sledovaného portfólia.

zmeny v potfoliu Warrena Buffetta

Nielenže kúpil nové podiely v dvoch spoločnostiach tvoriacich priemyselný index Dow Jones, ale taktiež sa niekoľkých populárnych akcií aj zbavil.

V tomto článku si tak predstavíme niektoré zo zmien, ktoré sa v jeho akciovom portfóliu udiali. Je však potrebné dodať, že nie všetky zmeny v portfóliu sú vykonané samotným Buffettom. Predpokladá sa, že menšie pozície zaujímajú manažéri Ted Weschler a Todd Combs.

1) Apple

  • Zmena: Zmenšenie podielu
  • Držané akcie: 887 135 554 (-6% oproti tretiemu kvartálu)
  • Hodnota podielu: 117,71 miliárd amerických dolárov

Warren Buffett už dávnejšie uviedol, že akcie spoločnosti Apple nepovažuje tak celkom za obyčajné akcie. Skôr ich považuje za ďalšiu časť podnikania jeho skupiny Berskhire Hathaway. Vzhľadom na obrovský podiel, ktorý v spoločnosti Apple vlastní, to nemôžeme považovať za prázdne slová.

Svoj podiel v spoločnosti znížil o 6% pravdepodobne preto, že spoločnosť Apple stále rastie a rastie. V poslednom kvartáli roka 2020 zaznamenali akcie spoločnosti Apple nárast o 15%. Aj po tom, čo odpredal 57,2 miliónov akcií Apple, ich akcie tvoria 44% z celkovej hodnoty portfólia investičného konglomerátu Berkshire.

2) General Motors

  • Zmena: Zmenšenie podielu
  • Držané akcie: 72 500 000 (-9% oproti tretiemu kvartálu)
  • Hodnota podielu: 3,02 miliárd amerických dolárov

Buffett kúpil svoj prvý podiel v spoločnosti General Motors (štvrtého najväčšieho výrobcu automobilov na svete podľa produkcie) ešte v roku 2012. V rokoch 2018, 2019 ale aj v treťom kvartáli roka 2020 svoj podiel v spoločnosti neustále navyšoval. V posledných troch mesiacoch roka 2020 však znížil svoj podiel o 9%. General Motors je jasnou hodnotovou akciou.

V konečnom dôsledku, v Spojených štátoch amerických existuje iba málo spoločností, ktoré by boli rovnako ikonické ako General Motors. Prvá polovica roka 2020 však bola pre spoločnosť zlá. General Motors v apríli minulého roka pozastavila vyplácanie dividend. V poslednom kvartáli roka 2020 však cena jej akcií vzrástla o 41%. Možno práve to bolo dôvodom, prečo sa Buffett rozhodol vykonať zmenšenie svojho podielu.

3) Wells Fargo

  • Zmena: Zmenšenie podielu
  • Držané akcie: 52 423 867 (-58% oproti tretiemu kvartálu)
  • Hodnota podielu: 1,58 miliárd amerických dolárov

Spoločnosť Wells Fargo, ktorá sa v portfóliu spoločnosti Berkshire Hathaway nachádza od roku 2001, bola kedysi Buffettovým obľúbencom. Momentálne to však vyzerá úplne inak. Škandálmi sužovaná megabanka sa roky musela vysporiadať so správami o tom ako otvorila milióny falošných účtov, upravovala hypotéky bez autorizácie a účtovala zákazníkom poistenie automobilov, ktoré nepotrebovali.

V posledných rokoch sa jej situácia konečne pomaly zlepšuje. Od začiatku roku 2018 však Buffett viackrát predal akcie tejto spoločnosti. Spočiatku to vyzeralo ako rutinné zmenšovanie podielu, aby spĺňal regulačné nariadenia, ktoré mu nedovoľujú vlastniť viac ako 10% banky. Na konci minulého roka však Buffet predal viac ako 55 miliónov akcií, čo predstavuje takmer 15% zo svojej celkovej pozície.

4) JPMorgan Chase

  • Zmena: Zrušenie podielu
  • Držané akcie: 0
  • Hodnota podielu: 0 amerických dolárov

Akákoľvek náklonnosť, ktorú mal Warren Buffett voči spoločnosti JPMorgan Chase je zjavne preč. A rovnako aj jeho podiel v aktívach najväčšej americkej banky. Spoločnosť Berkshire Hathaway po prvýkrát investovala do spoločnosti JPMorgan v treťom kvartáli roku 2018. Následne svoju pozíciu opakovane navyšovala.

Všetko sa však zmenilo v roku 2020. V prvom kvartáli roka 2020 Buffett predal 1,8 miliónov akcií spoločnosti JPM, teda zhruba 3% podiel. V druhom kvartáli odpredal 35,5 miliónov akcií – 61% podielu. V treťom kvartáli odpredal ďalších 21,2 miliónov akcií. A v poslednom kvartáli roka 2020 sa zbavil približne 967 000 akcií, len aby mohol svoju pozíciu v spoločnosti ukončiť.

Ide o neuveriteľný zvrat v postoji spoločnosti Berkshire, ktorá bola ešte koncom prvého kvartála roku 2020 šiestym najväčším akcionárom banky JPMorgan Chase. Súčasťou pôvodnej náklonnosti bola aj skutočnosť, že Buffett profesionálne obdivoval generálneho riaditeľa spoločnosti JPMorgan – Jamieho Dimona. Spoločne s Jeffom Bezosom uzavreli partnerstvo, s cieľom vytvoriť iniciatívu orientovanú na zlepšenie pokrytia a zníženie nákladov v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti.

5) Bristol-Myers Squibb

  • Zmena: Zväčšenie podielu
  • Držané akcie: 33 336 016 (+11% oproti tretiemu kvartálu)
  • Hodnota podielu: 2,07 miliárd amerických dolárov

Bristol-Myers Squibb patrí k veľkým farmaceutickým firmám, do ktorých Warren Buffett počas tretieho kvartálu minulého roka investoval. Buffett kúpil takmer 30 miliónov akcií v hodnote 1,81 miliardy amerických dolárov. Ani zďaleka to však nebol koniec. V poslednom kvartáli 2020 kúpil ďalšie 3,4 milióny akcií.

Spoločnosť Bristol-Myers Squibb pred rokom začala pracovať na výraznom posilnení, najmä z dôvodu získania farmaceutického gigantu – Celgene. Vďaka viacerým úspešným akvizíciám sa farmaceutická spoločnosť v priebehu rokov vypracovala na jednu z najväčších spoločností v sektore.

Medzi najznámejšie lieky, ktoré vyrába, patrí Coumadin používaný na riedenie krvi a Glucophage, ktorý sa používa pri cukrovke 2. typu. Vyzerá to tak, že ide o ďalšiu hodnotovú akciu v Buffettovej zbierke.

6) Kroger

  • Zmena: Zväčšenie existujúceho podielu
  • Držané akcie: 33 534 017 (+34% oproti tretiemu kvartálu)
  • Hodnota podielu: 1,07 miliardy amerických dolárov

Skupina Berkshire v poslednom kvartáli minulého roka zvýšila svoj podiel v spoločnosti Kroger o 34%. Do spoločnosti prvýkrát investovala v poslednom kvartáli roka 2019. Táto investícia bola tak trochu prekvapením pre každého, pretože dlhodobí investori investujú skôr do tradičnejších reťazcov supermarketov, ako je napríklad Walmart.

Spoločnosť Kroger je však jedným z najväčších maloobchodných predajcov na svete. Spoločnosť vlastní približne 2 750 maloobchodných predajní s potravinami, 1 855 čerpacích staníc a 170 obchodov so šperkami. Okrem toho svojim investorom pravidelne vypláca dividendu.

7) T-Mobile US

  • Zmena: Zväčšenie existujúceho podielu
  • Držané akcie: 5 242 000 (+117% oproti tretiemu kvartálu)
  • Hodnota podielu: 707,9 miliónov amerických dolárov

Spoločnosť Berkshire Hathaway v poslednom kvartáli minulého roka viac ako zdvojnásobila svoj podiel v telekomunikačnej spoločnosti T-Mobile US. Akcie spoločnosti po prvýkrát kúpila v treťom kvartáli roku 2019. V nedávnej dobe svoj podiel navýšila o 2 828 844 akcií. Spoločnosť T-Mobile US je v súčasnosti oveľa atraktívnejšou investíciou, nakoľko v roku 2020 ukončila fúziu so spoločnosťou Sprint v hodnote 26 miliárd amerických dolárov.

8) Marsh & McLennan

  • Zmena: Nový podiel
  • Držané akcie: 4 267 825
  • Hodnota podielu: 499,3 miliónov amerických dolárov

Hlavná činnosť spoločnosti Berkshire Hathaway sa sústredí na poisťovací priemysel, no tento sektor nebol nikdy výrazným spôsobom zastúpený v jej investičnom portfóliu. Začiatkom roka 2020 dokonca spoločnosť vyhodila svoj zvyšný podiel v poisťovacej spoločnosti Travellers.

Je preto veľkým prekvapením, že sa v poslednom kvartáli minulého roka rozhodla investovať do akcií spoločnosti Marh & McLennan. Buffet kúpil niečo vyše štyroch miliónov akcií, za ani nie pol miliardy amerických dolárov. Spoločnosť tvorí nepatrné 0,2% z celkového akciového portfólia spoločnosti Berkshire.

9) Chevron

  • Zmena: Nový podiel
  • Držané akcie: 48 498 965
  • Hodnota podielu: 4,1 miliardy amerických dolárov

Spoločnosť Chevron je jedinou energetickou spoločnosťou tvoriacou priemyselný index Dow Jones. Spoločnosť Berkshire Hathaway kúpila 48 miliónov akcií spoločnosti Chevron. Ich celková hodnota je 4,1 miliardy amerických dolárov.

Neočakáva sa, že by sa ceny energie mali v nasledujúcom roku zvyšovať, no vyhliadky týkajuce sa ropy a plynu sa výrazne lepšie a k zlepšeniu situácie, by malo dôjsť po tom, čo sa globálna ekonomika spamätá z poklesu vyvolaného pandémiou COVID-19. Spoločnosť Chevron už 33 rokov za sebou zvyšuje výšku vyplácanej dividendy a tvrdí, že bude dividendy chrániť za každú cenu.

10) Verizon

  • Zmena: Nový podiel
  • Držané akcie: 146 716 496
  • Hodnota podielu: 8,6 miliárd amerických dolárov

Spoločnosť Verizon je jedinou telekomunikačnou spoločnosťou tvoriacou priemyselný index Dow Jones. Akcie tejto spoločnosti sú veľmi populárne medzi dlhodobými investormi, nakoľko vyplácajú príťažlivé dividendy. Aj z tohto dôvodu sa dostala do Buffettovho portfólia.

Spoločnosť Berkshire iniciovala získanie úplne nového podielu v spoločnosti Verizon, pričom kúpila 146,7 miliónov akcií v hodnote 8,69 miliárd amerických dolárov. Podiel v spoločnosti Verizon tvorí 3,2% z celkovej hodnoty investičného portfólia skupiny Berkshire. Buffett sa takto stal štvrtým najväčším akcionárom spoločnosti Verizon.

Pred ním sú iba spoločnosti Vanguard, BlackRock a State Street Global Advisors. Spoločnosť Verizon sa spolieha na to, že rozširovanie 5G sietí jej v najbližších rokoch zabezpečí dostatočný a spoľahlivý tok príjmov, z ktorého budú ťažiť aj jej investori.

zdroj: www.bloomberg.com, www.marketwatch.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.