Známi investiční podvodníci, ktorí boli odhalení

HABERL
28. augusta 2015

Systém nedáva svojim občanom veľké finančné istoty v žiadnej krajine, na základe čoho sa ľudia obracajú na rôzne individuálne riešenia. K nim patrí vyhľadávanie rozličných investičných príležitostí, od ktorých sa očakávajú výnosy a postupné vytváranie rezerv, vďaka ktorým budú lepšie zabezpečení. Avšak medzi týmito príležitosťami sa ukrývajú mnohé podvodné praktiky, pri ktorých dopadnete presne naopak. Špekulácie a podvody sa […]

5247

Systém nedáva svojim občanom veľké finančné istoty v žiadnej krajine, na základe čoho sa ľudia obracajú na rôzne individuálne riešenia. K nim patrí vyhľadávanie rozličných investičných príležitostí, od ktorých sa očakávajú výnosy a postupné vytváranie rezerv, vďaka ktorým budú lepšie zabezpečení. Avšak medzi týmito príležitosťami sa ukrývajú mnohé podvodné praktiky, pri ktorých dopadnete presne naopak.

Špekulácie a podvody sa vo finančníctve diali odjakživa, pretože niektorí obchodníci proste nechcú hrať podľa pravidiel a túžia zbohatnúť akýmkoľvek spôsobom. Problémom súčasnej doby je, že praktiky týchto ľudí sú čoraz rafinovanejšie a investori nedokážu tak jednoducho rozlíšiť, kedy má obchod potenciál alebo je len ďalšou pascou podvodníkov. My sa pozrieme na niektorých z najznámejších podvodníkov, ktorí stoja za pozornosť a donútia nás uvažovať nad tým, či boli rafinovanými finančníkmi alebo len hlúpymi manipulátormi.

Ponziho pyramídové hry

Meno Carlo Ponzi (na obrázku) sa stalo historicky známym, aj keď v tom negatívnom prípade. Tento dočasu uznávaný finančník s talianskym pôvodom je dodnes považovaný za otca pyramídovej hry, inak nazývanej „Ponziho schéma.“ Svoj (ne)úspech postavil na ponúkaní 50% až 100% zhodnotenia vkladov, ktoré mali zarábať na kúpe a predaji poštových kupónov. V skutočnosti bral peniaze od nových investorov, ktorými vyplácal tých starých, čo časom prepuklo ako dobre organizovaný podvod.

Pyramídy staval už William Miller

Aj keď za zakladateľa pyramídových finančných hier je považovaný práve Ponzi, William Miller ich využíval skôr. Tento účtovník z Brooklynu poznal praktiky podvodného zarábania a vedel ich uplatniť v praxi, čím sa dostal k vysokým zárobkom. Samozrejme, že tento prístup sa čoskoro odhalil a Millerove finančnícke schopnosti boli okamžite spochybnené.

Stanfordová kariéra nevydržala večne

Známa Ponziho schéma je dodnes veľkou inšpiráciou pre mnohých finančníkov, čo dokazuje aj kariéra Allena Stanforda. Ten je dokonca považovaný za jedného z najväčších podvodníkov histórie. Podozrenia z nekalých praktík sa objavili viackrát, no Stanford ich dokázal úspešne popierať. V roku 2012 ho nakoniec odsúdili za spreneveru na 110 rokov, takže jeho kariéra sa definitívne skončila.

Vlk z Wall Street

Známym vlkom z Wall Street nebol nik iný ako Jordan Belfort. Ten sa naučil manipulovať klientov a zarábať na podvodoch s cenami akcií. Medzi jeho bežné praktiky patrilo napríklad podplácanie a využívanie psychologických hier, vďaka ktorým dokázal presviedčať klientov. Jeho úspech netrval dlho a kvôli hýrivému životu si ho všimla FBI, ktorá ho čoskoro poslala do väzenia, z ktorého šiel po 22 mesiacoch pracovať do FBI ako konzultant. Krátko na to sa začali zatvárať ďalší obchodníci z Wall Street, s čím mal Belfort pravdepodobne súvis.

Z rešpektovaného finančníka klamár

Ďalší zo známych podvodníkov je bývalý šéf burzy NASDAQ Bernard Madoff. Ten bol dlhé roky vnímaný ako úspešný a seriózny finančník, ktorý sa venoval poctivému obchodovaniu a filantropii. Po vypuknutí nedávnej krízy v USA mu však prišli na spreneveru vo výške 65 mld.USD, za ktorú šiel do väzenia na 150 rokov s pokutou 170 mld.USD.

Je otázne koľko podobných podvodníkov sa neodhalilo a investori prišli o obrovské peniaze. Mnohé sľubné príležitosti skrachovali za dosť podivných okolností a ich pozadie sa dodnes neozrejmilo, čo je dosť podozrivé. Avšak jedna vec je celkom istá, pri investovaní treba byť obozretní a poriadne si premyslieť každú naskytnutú príležitosť, aby ste v maximálnej možnej miere dokázali eliminovať kontakt s podvodníkmi, ktorých cieľom nie je seriózny obchod, ale nekalé zbohatnutie na úkor druhých ľudí.

Zdroje : etrend.sk, aktuality.sk, novinky.cz Foto: wikipwdia.org

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.