Známi miliardári, ktorí zbohatli na realitách

HABERL
26. januára 2016

Realitný trh bol odjakživa veľkým lákadlom pre mnohých finančníkov po celom svete. Investovanie do realít sa osvedčilo ako jedna z najlepších možností už dávno a aj dnes ponúka skvelú príležitosť ako zbohatnúť. Vďaka využitiu tejto príležitosti sa do histórie zapísalo viacero úspešných mien a mnohé z nich sa spájajú s vlastníctvom bohatstva počítaného v miliardách. Príťažlivosť nehnuteľností nie je náhodná a dôvodov, pre […]

Realitný trh bol odjakživa veľkým lákadlom pre mnohých finančníkov po celom svete. Investovanie do realít sa osvedčilo ako jedna z najlepších možností už dávno a aj dnes ponúka skvelú príležitosť ako zbohatnúť. Vďaka využitiu tejto príležitosti sa do histórie zapísalo viacero úspešných mien a mnohé z nich sa spájajú s vlastníctvom bohatstva počítaného v miliardách.

Príťažlivosť nehnuteľností nie je náhodná a dôvodov, pre ktoré si ich obľúbený investičný nástroj vyberajú mnohí úspešní obchodníci, je mnoho. Reality dokázali spraviť z mnohých obchodníkov miliardárov bez ohľadu na vek, pôvod či zameranie podnikateľskej činnosti. Nás zaujíma, ktoré mená sú skvelou inšpiráciou pre všetkých finančníkov, ktorí hľadajú spôsoby ako na obchode s nehnuteľnosťami zarobiť a možno sa postupne dopracovať k miliardovým majetkom.

Prvý muž českých realít

Za špeciálnym príkladom miliardára, ktorého hlavným zdrojom príjmov sú reality, nemusíme chodiť vôbec ďaleko. V susednom Česku totiž žije zaujímavá postava, ktorej príbeh sa spája práve s obchodovaním v tejto oblasti. Tou osobou nie je nik iný ako Radovan Vítek alebo inak nazývaný prvý muž českých realít. Podnikateľ z Brna sa stal jedným z najbohatších ľudí v regióne V4 a v marci roku 2015 bol magazínom Forbes označený za tretieho najbohatšieho Čecha. Aj keď niektoré jeho praktiky sú dosť kontroverzné, nič to nemení na fakte, že jeho impérium sa rozrástlo do obrovských rozmerov a dnes má vplyv za hranicami Česka, pričom sa aktívne venuje investovaniu do pozemkov, logistických objektov, administratívnych centier a samozrejme do luxusných rezidencií.

Vítkovo realitné impérium

Úspech tohto podnikateľa sa spája so šikovnou stratégiou, ktorej hlavným cieľom je kúpa realít, ktoré buď zarábajú teraz alebo majú nejaký potenciál do budúcnosti. Zvučné meno jeho podnikateľskej siete už poznajú v celej Európe a výrazný vplyv na trhu si získal aj v krajinách ako Rumunsko, Maďarsko či Poľsko. Za zmienku stojí známa transakcia, pri ktorej vstúpil do nemeckej spoločnosti Orco a zabezpečil si v nej nadpolovičný podiel. Tento obchod bol iba malým zlomkom jeho priebojného štýlu, pretože meno Vítek figurovalo pri kupónových privatizáciách, kúpe pohľadávok spoločnosti Sazka či podieloch Restitučného investičního fondu.

Realitní králi z Ruska

V zozname miliardárov, ktorí zbohatli na obchodoch s realitami je viacero zaujímavých mien a vynechať nesmieme dvojicu Kirill Pisarev a Jurij Žukov. Táto ruská dvojkasa zapísala do novodobých dejín ruského realitného trhu založením úspešnej developerskej spoločnosti PIK Group. Firma založená v roku 1994 začínala pomaly, no postupne začala zarábať obrovské peniaze a posledným krokom k rekordnému zbohatnutiu lídrov bolo jej uvedenie na burzu v roku 2007.

Na realitách zarábajú aj v Hong Kongu

Realitní investori majú skvelé podmienky aj v Hong Kongu, čoho dôkazom je dvojica Kwok Keung s dcérou Yang Huiyan. Otec Kwok založil spoločnosť Country Garden Holdings, ktorej činnosť spočíva vo výstavbe nehnuteľností a prevádzke hotelových komplexov.Táto spoločnosť mu zarobila slušný majetok, čo mu dalo možnosť previesť akcie spoločnosti na dcéru. Tá sa tak stala jednou z mála čínskych miliardárok a navyše začala ovládať úspešnú realitnú spoločnosť.

Saudskoarabský priekopník

Zaujímavým menom vo svete realít je určite Mohammed Al Amoudi, pôvodom zo Saudskej Arábie. Majetok tohto muža sa pohyboval nad 10 mld.USD už v roku 2012, no príznačné pre neho je, že sa k nemu nedostal iba vďaka realitám. Začiatky jeho kariéry sa spájajú s realitami a úspechom v stavebníctve, no postupne sa jeho priority zamerali na konzorciá kontrolujúce obchody s ropou. Istý vplyv v realitnom sektore si však zachoval a časť jeho bohatstva rastie aj vďaka tomu.

Aj keď mnohí obchodníci zbohatli práve na realitách ako na hlavnej oblasti pôsobenia, stále existuje kvantum ďalších miliardárov, ktorí sa po nadobudnutí bohatstva takisto zamerali na túto oblasť bez toho, aby sa stala ich prioritou. Kúpa luxusných nehnuteľností je dnes bežnou stratégiou mnohých bohatých ľudí a využívajú ju finančníci, politici, umelci aj športovci. To je len dôkazom toho, že práve nehnuteľnosti prinášajú v porovnaní s finančnými trhmi istotu a väčší potenciál na dlhodobé výnosy.

Zdroje : novinky.cz, forbes.cz, dailymail.co.uk FOTO: ioptimizerealty.com

 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.