Čo robiť so svojimi peniazmi v čase prepuknutia nákazy koronavírusom?

HABERL
17. marca 2020

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila nákazu koronavírusom za pandémiu, čo pre americké hospodárstvo predstavuje nestabilitu. Akciový trh dosahuje minimá, aké sme nezažili od krachu trhov v roku 1987 a tvrdo zasiahnuté odvetvia pomaly začínajú prepúšťať zamestnancov. Odborníci na zdravotníctvo a vládni úradníci po celom svete naliehavo vyzývajú ľudí, aby boli opatrní a taktiež pripomínajú, že […]

Čas prepuknutia nákazy koronavírusom

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila nákazu koronavírusom za pandémiu, čo pre americké hospodárstvo predstavuje nestabilitu. Akciový trh dosahuje minimá, aké sme nezažili od krachu trhov v roku 1987 a tvrdo zasiahnuté odvetvia pomaly začínajú prepúšťať zamestnancov. Odborníci na zdravotníctvo a vládni úradníci po celom svete naliehavo vyzývajú ľudí, aby boli opatrní a taktiež pripomínajú, že je veľmi dôležité, aby sme sa pripravili na zhoršenie situácie. Ľudia po celých Spojených štátoch amerických si už robia základné zásoby pre prípad, že by museli zostať doma dlhšiu dobu. Iní rušia svoje výlety, a nadchádzajúce konferencie a športové podujatia.

Agentúra CNBC požiadala piatich finančných poradcov, aby investorom vysvetlili čo je potrebné urobiť v prípade, že majú obavy z toho, čo bude aktuálna nestabilita na trhu znamenať pre vaše peniaze. Po prvé: je treba neprepadať panike. A následne sa je vhodné riaďte nasledujúcimi radami.

Nechajte svoje investície na pokoji

Väčšina poradcov zastáva názor, že počas časov nestability a neistoty by ste mali svoje investície nechať na pokoji. Ryan Marshall, certifikovaný finančný plánovač tvrdí, že práve teraz je vhodný čas na to, aby ste prehodnotili svoje ciele a ubezpečili sa, že vaše investície sú s nimi v súlade. Ak je váš investičný cieľ krátkodobý, napríklad kúpa domu, a aktuálny pokles trhu je pre vás príliš dramatický, zvážte ako by ste mohli pozmeniť svoju stratégiu, keď sa situácia ukľudní.

Možno ste započuli, že “teraz je ten správny čas na kúpu”, no finančný expert vám odporúča, aby ste túto radu odignorovali. Je oveľa dôležitejšie investovať pravidelne, ako sa pokúšať spraviť “prelomový obchod”. “Ak máte naozaj diverzifikované portfólio, potom, by sa niektorým vaším aktívam malo dariť aj v čase poklesov trhu. Ak všetky vaše aktíva rastú alebo klesajú, pravdepodobne nie je vaše portfólio natoľko diverzifikované, ako ste si mysleli.”

Podobné: Ako investovať v dobe klesajúcich úrokových sadzieb, spôsobených obavami z koronavírusu

Je logické, že v časoch neistoty chcete stopnúť investovanie a namiesto toho radšej odkladať svoje peniaze na “bezpečnejšie” miesto, ako sú napríklad sporiace účty. Christine Benz, riaditeľka oddelenia osobných financií v analytickej spoločnosti Morningstar tvrdí, že investori by mali túto túžbu prekonať. “Faktom je, že ak chcete prekonať mieru inflácie, musíte byť ochotný tolerovať istú mieru neistoty a samozrejme aj rizika. V priebehu času, bola návratnosť vysoko rizikových aktív – konkrétne akcií, oveľa vyššia ako návratnosť overených nízko-rizikových aktív, a preto existuje opodstatnený predpoklad, že sa tento model zachová aj v budúcnosti.”

Ďalší návrh prichádza od Alexandra Kouryho, certifikované finančného experta. Je treba prestať sledovať sociálne média a iné zdroje šíriace paniku a strach. “Na každú predchádzajú zdravotnú hrozbu reagovali trhy negatívne a po troch až šiestich mesiacoch od počiatočného šoku sa trhy vrátili do normálu a vo väčšine prípadov priniesli pozitívne výnosy.” Zisky nie sú pri investovaní vždy stopercentne zaručené, no historické dáta ukazujú, že môže dôjsť k rastu trhu.

Navýšte svoje núdzové úspory

Podľa Shauna Melbyho, ktorý je ďalším certifikovaným finančným plánovačom, by vašou najpodstatnejšou finančnou prioritou malo byť zabezpečenie značného pohotovostného fondu. V Spojených štátoch amerických je to obzvlášť dôležitý krok, nakoľko v krajine neexistuje žiadna sociálna dávka pre nezamestnaných. Ak ochoriete a nebudete môcť chodiť do práce, alebo o prácu prídete kvôli nákaze koronavírusom, budete potrebovať nejaké peniaze. Hlavný cieľ je odložiť si na sporiaci účet toľko peňazí, aby pokryli vaše troj- až šesťmesačné výdavky.

Melby ďalej dodáva, že najdôležitejšou vecou, ktorú môžu ľudia teraz urobiť, je zabezpečiť si pohotovostný fond alebo úver pre prípad, že výška ich výplaty bude ovplyvnená nákazou. Táto situácia je presne to, na čo sú určené pohotovostné fondy. Ak nemáte odložený dostatok finančných prostriedkov na pokrytie trojmesačných výdajov, je na čase, aby ste obetovali niečo z vašich bežných výdavkov a vybudovali si postačujúci pohotovostný fond.

Jedna rada ako viac ušetriť na záver. Vytvorte si zoznam všetkých nepodstatných výdavkov, a to vrátane opakujúcich sa poplatkov za odbery a členstvá. Zoraďte ich podľa ich dôležitosti a tie, ktoré sa nachádzajú na konci zoznamu jednoducho prestaňte na pár mesiacov odoberať.

Kvôli rozširovaniu nákazy koronavírusom sa Kanaďania začínajú obávať nie len o svoje zdravie ale aj o svoje plány dôchodkového zabezpečenia. Mnoho ľudí už smúti za svojimi investičnými portfóliami, nakoľko z dôvodu obáv ohľadom toho, aké bude mať rozširovanie nákazy koronavírusu dôsledky na ekonomiku, došlo k poklesu akciových trhov.

Jim Allen, 74-ročný IT konzultant žijúci v Toronte, tvrdí, že celé je to postavené na hlavu. Allen je na dôchodku a jeho príjem z väčšej časti závisí od jeho investícií. Napriek tomu sa však rozhodol, že neprepadne panike. Poznamenal: “Budem držať hlavu v piesku a dúfať, že sa to čoskoro skončí. Rozhodne neplánujem podľahnúť panike a začať predávať svoje aktíva, pretože vtedy prídem o veľa.” Investori by povedali, že Allen je rozumný. Rona Birenbaum uviedla, že si nemyslí, že obavy pomáhajú pri uskutočňovaní logických rozhodnutí.

Ako dlho to potrvá?

Otázka pre ľudí, ktorí si myslia, že súčasnú hospodársku krízu prečkajú, kým sa ich investície nezotavia: “Ako dlho môžete čakať?”

Rona Birenbaum, finančná expertka uviedla, že počas finančnej krízy v roku 2008 čakali investori približne 4 roky na to, aby naspäť získali, čo stratili. No taktiež povedala, že sa im v konečnom dôsledku darilo oveľa lepšie ako ľuďom, ktorí podľahli panike a predali svoje akcie za nízke ceny. Ľudia, ktorí podľahli panike a svoje akcie predali sa podľa môjho názoru ešte stále z týchto strát nespamätali. Doug Porter, hlavný analytik v Bank of Montreal, súhlasí s názorom, že aktuálne nie je čas na to, aby sa investori zbavovali svojich akcií, pokiaľ nepotrebujú okamžitú hotovosť. Podľa jeho slov: “Ak sa pokladáte za dlhodobého investora, teraz naozaj nemá zmysel byť agresívnym predajcom.”

Porter poznamenáva, že súčasný pokles trhu bol vyvolaný intenzívnym vývojom, kedy Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila nákazu koronavírusom za pandémiu, NBA prerušila sezónu a americký prezident Donald Trump vyhlásil mätúci zákaz cestovania z Európy, čím vôbec neupokojil obavy investorov, ktorí dúfali, že sa dozvedia niečo o pláne ako stabilizovať ekonomiku. Počas 24-hodín sa stalo strašne veľa vecí a investori to nezvládli absorbovať. Okrem vyššie uvedených akcií bola prerušená aj sezóna NHL.

Napriek tomu, že nákaza koronavírusom sa stále rozširuje do celého sveta, Portner sa domnieva, že jej daň na ekonomiku bude krátkodobá. Predpovedá, že obnovenie ekonomiky bude na grafe vyzerať ako písmeno V alebo U, čo znamená, že ekonomika by sa do konca tohto roka mala stabilizovať. Podľa jeho vyjadrení je treba dúfať, že väčšina zlých správ už prišla a že ich investori absorbovali. Stále verí, že keď pominie to najhoršie, veci sa vrátia do normálu veľmi rýchlo.

Je to najhoršie už za nami alebo to ešte len príde?

Birenbaum súhlasí s tým, že hospodárstvo sa nakoniec zotaví, no odhaduje, že to môže trvať aj dva roky. Okrem toho dodáva, že trhy by mohli klesnúť ešte o ďalších 20 až 25 percent. Pamätajte na to, že tu v Severnej Amerike sa snažíme znížiť šírenie tohto vírusu. To znamená, že takmer necestujeme, nikto nechodí do reštaurácií, univerzity sú zatvorené. Tým má na mysli to, že celá ekonomika sa výrazne spomalila.

Tým, ktorí nedokážu zvládnuť obdobie neistoty a chcú rýchlo predať svoje akcie, Birnenbaumová navrhuje, aby svoje konanie zvážili predtým, ako dôjde k ďalšiemu poklesu, ktorý očakáva. Rozhodne nechcete situáciu ešte viac zhoršiť. Taktiež navrhuje, aby investori zvážili opätovné vyvažovanie svojich portfólií a zamerali sa na spoločnosti, ktoré majú silnú súvahu a je vysoká pravdepodobnosť, že sa ich aktuálna hospodárska neistota veľmi nedotkne. Chcete mať istotu, že vaše portfólio tvoria tie najsilnejšie a najdominantnejšie spoločnosti. Menšie a slabšie spoločnosti buď skrachujú, alebo budú odkúpené silnejšími hráčmi na trhu, alebo im jednoducho bude trvať pár rokov, kým sa zotavia.

Podobné: Ako sa firmy z indexu Dow Jones pripravujú na následky koronavírusu

Je to príležitosť na nákup?

Zatiaľ sa nikto nevychvaľuje, žeby na pandémii zarobil, no investori, ktorí majú k dispozícii hotovosť alebo môžu zlikvidovať niektoré investície, ktoré im generujú pevný výnos, môžu aktuálnu situáciu vnímať ako príležitosť. Finančný expert Robb Engen varuje potencionálnych investorov, aby najprv vyhodnotili, ako dlho sú ochotní čakať na finančné zotavenie predtým ako začnú svoje peniaze míňať na trhoch.

Mladí investori môžu podľa jeho slov tieto korekcie vnímať ako ozajstné príležitosti na nákup. Varoval však, že táto stratégia nemusí byť vhodná pre staršieho investora, ktorý si nemôže dovoliť čakať na očakávané zotavenie trhu. Čo ak to nepôjde tak, ako si naplánujete? V tom prípade budete musieť predávať svoje akcie so stratou len preto aby, ste mali z čoho žiť. A presne tomu sa chce Jim Allen vyhnúť. Tvrdí, že sa nepokúša žiadne akcie ani kúpiť, ani predať a iba s kľudom čaká na lepšie časy. Nakoniec poznamenal: “Myslím, že sa všetko vráti k normálu. Len zatiaľ nevieme kedy.”

Zdroj: www.cnbc.com, www.wsj.com

V prípade akýchkoľvek otázok ohľadom investícií nás neváhajte kontaktovať na emailovej adrese info@haberl.sk, alebo Nám napíšte priamo na stránke.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.