200 rokov varšavskej burzy

HABERL
5. júna 2018

Státisíce investorov, milióny uzavretých obchodov a miliardy preinvestovaných dolárov. Na to všetko stačilo varšavskej burze 200 rokov pôsobenia na medzinárodnej finančnej scéne, počas ktorých sa vyprofilovala na jednu z najvýkonnejších búrz cenných papierov v celej Európe. Burza v poľskej metropole síce nepatrí k najväčším a najvyhľadávanejším, no počas 2 storočí svojho pôsobenia (vrátane 40-ročnej nútenej […]

Státisíce investorov, milióny uzavretých obchodov a miliardy preinvestovaných dolárov. Na to všetko stačilo varšavskej burze 200 rokov pôsobenia na medzinárodnej finančnej scéne, počas ktorých sa vyprofilovala na jednu z najvýkonnejších búrz cenných papierov v celej Európe.

Burza v poľskej metropole síce nepatrí k najväčším a najvyhľadávanejším, no počas 2 storočí svojho pôsobenia (vrátane 40-ročnej nútenej prestávky) stihla viac ako ktorékoľvek iné burzy v známych finančníckych baštách. Možno aj preto stále láka desiatky spoločností (nielen) zo strednej Európy, ktorí na nej úspešne zhodnocujú svoj kapitál.

História vzniku a fungovania varšavskej burzy

Príbeh vzniku varšavskej burzy sa začal písať 12. mája 1817, kedy sa oficiálne otvorili brány prvej burzy cenných papierov u našich poľských susedov. Pár mesiacov ešte nabiehala na svoj režim, aby už od budúceho roka umožnila právoplatné obchodovanie s dlhopismi. Na začiatku 20. storočia sa začala zameriavať aj na akcie, s čím prišla prvá väčšia expanzia. Tá však trvala len do konca 2. sv. vojny, pretože s príchodom socialistického systému bola zrušená.

Druhé otvorenie varšavskej burzy po páde režimu

Činnosť varšavskej burzy bola znovu obnovená až v 90. rokoch, odkedy patrí k najrýchlejšie rastúcim burzám strednej a východnej Európy. Netrvalo dlho a počet účastníkov, ktorí na nej obchodovali, presiahol stovku. Postupne sa na ňu začali zameriavať aj zahraničné spoločnosti, čo len podporilo jej slušné hospodárske výsledky a expanziu na medzinárodnom poli.

Míľniky varšavskej burzy po opätovnom otvorení:

16. apríl 1991 – na novej Varšavskej burze cenných papierov prebieha prvý obchodný deň
1997 – počet kótovaných spoločností po prvýkrát prekonáva stovku
1998 – realizujú sa prvé obchody s warrantmi a futures kontraktmi
2003 – na varšavskú burzu vstupuje rakúska banka Creditanstalt, prvá zahraničná spoločnosť
2003/2005 – burza sa otvára opciám na indexy a jednotlivé akcie

Obchodovanie prebieha v súčasnosti na 3 trhoch:

WSE – hlavný trh, ktorý bol spustený súčasne s opätovným otvorením burzy
NewConnect – od roku 2007 dopĺňa hlavný trh ako priestor pre začínajúce spoločnosti
Catalyst – najmladší z trhov fungujúci od septembra 2009 umožňuje obchody s dlhopismi

Ďalšie fakty o obchodovaní na varšavskej burze:

– väčšinovým vlastníkom varšavskej burzy je aj v súčasnosti štát
– počet kótovaných spoločností sa aktuálne blíži k piatim stovkám
– najväčšiu skupinu zahraničných investorov tvoria Angličania a Česi
– takmer všetky obchody na burze prebiehajú výhradne elektronicky
– hlavným indexom sledujúcim top 20 akciových titulov je WIG 20

Úspechy varšavskej burzy sú naďalej lákadlom pre investorov z rôznych krajín. K tým už od roku 2006 patria aj slovenské a české spoločnosti, ktoré na nej zvyknú obchodovať s akciami aj dlhopismi. Tento trend by mal pokračovať aj napriek chvíľkovým pádom, ktoré zatiaľ rastu jednej z najvýkonnejších búrz v Európe neuškodili.

Zdroj: www.bloomberg.com, www.stockmarketclock.com, www.tradingeconomics.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.