3 najlepšie možnosti ako investovať do umenia

HABERL
4. apríla 2017

Dopyt po alternatívnych investíciách dosahuje už niekoľko rokov vkuse rastúce čísla. Štatistiky celkom jasne potvrdzujú, že podiel investícií do alternatívy stúpa každý rok o niekoľko desatín percenta. V hre sú rôzne investičné formy od veteránov po značkové destiláty, no jedným z hlavných cieľov sa stávajú práve umelecké diela. Umelecké diela sú bohatými investormi vyhľadávané od počiatkov obchodovania. Nielenže […]

Dopyt po alternatívnych investíciách dosahuje už niekoľko rokov vkuse rastúce čísla. Štatistiky celkom jasne potvrdzujú, že podiel investícií do alternatívy stúpa každý rok o niekoľko desatín percenta. V hre sú rôzne investičné formy od veteránov po značkové destiláty, no jedným z hlavných cieľov sa stávajú práve umelecké diela.

Umelecké diela sú bohatými investormi vyhľadávané od počiatkov obchodovania. Nielenže disponujú estetickou hodnotou a stávajú sa nenahraditeľnou súčasťou zbierky, ale ponúkajú aj finančný potenciál. Ten sa spája najmä so stabilitou ich hodnoty, ktorá je ovplyvnená dianím na finančných trhoch minimálne, čím eliminuje investičné riziká. Ak k tomu prirátame aj tri efektívne možnosti ako do vzácnych diel investovať, umenie splní sen nejedného investora.

1. Priamy nákup umeleckých diel – Najlepšou možnosťou ako sa dostať k umeleckým dielam je ich priamy nákup. Ten môžete uskutočniť v aukčnej sieni, na internete alebo od mladých začínajúcich autorov. Každý z nich má svoje za a proti, no odporúčame využívať aukcie, kde zoženiete diela s najvyšším potenciálom a zároveň najvyššou garanciou pravosti.

2. Investovanie do umeleckých fondov – V prípade umeleckých fondov ide o premyslený spôsob zhodnocovania svojich peňazí. Ako investor vložíte peniaze do súkromného fondu, v ktorom sa vám o vklady starajú privátni poradcovia. Takéto fondy ponúkajú mnoho výhod, no ich problémom je vysoký vstupný kapitál, často rátaný vo výške niekoľkých desiatok tisíc. 

3. Spolupráca investičných partnerstiev – Obľúbenou možnosťou, vďaka ktorej sa môže investor na umení nabaliť, je vstup do investičného partnerstva. To funguje na báze spojenia dvoch alebo viacerých investorov, ktorí sa spoja s cieľom spoločne investovať do umeleckých fondov alebo si spoločným silami zaobstarať nejaký cenný kúsok z aukcie.

Umenie láka čoraz viac investorov

Čím viac bude neistota na trhoch s akciami, komoditami alebo cennými papiermi investorov trápiť, tým skôr sa budú obracať na alternatívne investície. Pri pohľade na posledné plusové čísla v štatistikách je jasné, že už sa tak dlhšiu dobu deje. Práve umenie má na tom výrazný podiel a jeho sľubná budúcnosť vyzerá viac než reálne. Mnohí odborníci sa totiž zhodujú, že podiel investícií v tomto segmente bude po rekordnom minulom roku opäť značne rásť.  

Niekoľko investičných rekordov z roku 2016:

– na minuloročných aukciách sa vydražili diela za rekordných 12,45 mld.USD

– najviac aukčných obchodov sa uskutočnilo v Číne pred USA a Veľkou Britániou

– najdrahší nákup umeleckého diela (obraz od Moneta) dosiahol až 81,5 mil.USD

– nákupy diel od jedného autora dosiahli historické maximum, celkovo 355 mil.USD

– zo 6300 svetových aukčných siení draží umelecké diela on-line už 97% z nich

Slovenskí investori sú stále príliš konzervatívni a preto u nás riadny investičný trh s umením prakticky neexistuje. Analytici však upozorňujú, že situácia sa lepší a isté náznaky oživenia tu sú. Rastúci dopyt po umeleckých dielach kupovaných za účelom zhodnocovania investícií je totiž v dnešnej neistej ekonomickej dobe rozumným riešením, ktoré bude skôr či neskôr lákať aj našich finančníkov.

Zdroje : artprice.com, moneycrashers.com, artsy.net, huffingtonpost.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.