Ekonomické následky koronavírusu

HABERL
25. februára 2020

Americké a medzinárodné spoločnosti varujú pred možnými ekonomickými následkami nového koronavírusu, ktorý vypukol v Číne a varujú, že znížené toky tovaru a ľudí do a z druhej najväčšej ekonomiky sveta budú mať hmatateľný vplyv na obchody a dostupnosť výrobkov na celom svete. Scott Minerd, predseda spoločnosti Guggenheim Investments vo svojej výskumnej správe uviedol: “Aj keď […]

Koronavirus

Americké a medzinárodné spoločnosti varujú pred možnými ekonomickými následkami nového koronavírusu, ktorý vypukol v Číne a varujú, že znížené toky tovaru a ľudí do a z druhej najväčšej ekonomiky sveta budú mať hmatateľný vplyv na obchody a dostupnosť výrobkov na celom svete.

Scott Minerd, predseda spoločnosti Guggenheim Investments vo svojej výskumnej správe uviedol: “Aj keď nenastane pandémia, je iracionálne myslieť si, že vypuknutie koronavírusu nebude mať vplyv na to, čo sa deje vo svete,” … “Vplyv tohto všetkého na zisky spoločností a voľný peňažný tok bude dramatický.”

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas víkendu vydal varovanie, že vypuknutie koronavírusu bude mať “relatívne veľký vplyv na hospodárstvo a spoločnosť.” Dodal však, že tento stav bude krátkodobý a kontrolovateľný. Si taktiež uviedol, že vláda zintenzívni svoje úsilie pre zmiernenie ekonomických dopadov nového vírusu. V posledných týždňoch jeho krajina prijala niekoľko opatrení, ktoré majú podporiť národné hospodárstvo.

Riaditeľka Medzinárodného menového fondu, Kristalina Georgieva v nedeľu vyhlásila, že globálny poskytovateľ pôžičiek poslednej inštancie je pripravený poskytnúť ďalšiu podporu, a to najmä chudobnejším krajinám, prostredníctvom odpustenia dlhov a nových grantov.

Mnohí maloobchodníci podnikajúci v silno zasiahnutých oblastiach Číny a okolo mesta Wuhan, o ktorom sa predpokladá, že je ohniskom nákazy, museli svoje obchody zatvoriť. Na celom svete bolo potvrdených viac ako 75 000 nakazených prípadov, pričom zomrelo najmenej 2 000 ľudí v Číne, ale aj mimo nej. Niektoré továrne, vrátane takých, ktoré vlastnia spoločnosti Ford, Toyota a Volkswagen, začali v posledných dňoch znova fungovať a pokračovať vo svojej výrobnej činnosti, čo by malo opäť nakopnúť globálne dodávateľské reťazce, ktoré závisia od čínskych výrobkov a medziproduktov.

Podobné: Ďalšie fronty americkej obchodnej vojny sa presunú do Európy a Británie

Podľa prieskumu zverejneného začiatkom tohto týždňa, ktorý vykonala Americká obchodná komora, takmer 4 z 5 amerických spoločností pôsobiacich v Číne tvrdí, že v súčasnosti nemajú dostatočný počet zamestnancov na to, aby mohli prevádzkovať celú výrobnú sieť. Takmer 3 z 5 spoločností sa zase domnievajú, že dopyt po ich výrobkoch bude v najbližších mesiacoch nižší oproti normálu. “Najväčším problémom je nedostatok pracovníkov, nakoľko bolo vydaných mnoho obmedzení týkajúcich sa cestovania a karantény,” uviedol vo svojom vyhlásení začiatkom tohto týždňa Ker Gibbs, prezident Americkej obchodnej komory v Šanghaji, pričom poznamenal, že “vo väčšine závodov je nedostatočný počet pracovníkov aj napriek tomu, že majú továrne povolenie fungovať v normálnom režime. Bude to mať vážne dopady na globálne dodávateľské reťazce a tieto dopady sa už postupne začínajú vynárať.”

Spoločnosť Apple vo svojom pondelkovom liste pre investorov varovala, že “prežívame pomalší návrat k normálnym podmienkam ako sme pôvodne očakávali”, nakoľko čínske továrne zostávajú aj naďalej zatvorené alebo sú, kvôli predĺženiu voľna v rámci osláv lunárneho nového roka, pozadu s výrobou. Vláda nariadila predĺženie doby, kedy ľudia sa nemusia vrátiť naspäť do práce po oslavách čínskeho Nového roka, ako jedno z opatrení v snahe obmedziť šírenie vírusu.

Spoločnosť Apple dospela k záveru, že pravdepodobne nedosiahne očakávané príjmy za najbližší štvrťrok, pričom varovala, že celosvetová ponuka iPhonov bude dočasne obmedzená” a že “všetky naše obchody v Číne a mnoho ďalších partnerských obchodov bolo zatvorených”. Čína je hlavným vývozcom nielen finálnych produktov, ale aj mnohých súčastí, od ktorých závisia medzinárodné dodávateľské reťazce. Nedostatok výrobkov, najmä počítačov, smartfónov a elektroniky, bol pomerne očakávaný, nakoľko sa Čína pokúša zastaviť šírenie vírusu.

Táto situácia môže uškodiť investíciám a akciovým indexom po celom svete a takýto vývoj má taktiež potenciál obmedziť dostupnosť produktov v Spojených štátoch amerických, Číne a v zahraničí. Mark Vitner, generálny riaditeľ a hlavný ekonóm spoločnosti Wells Fargo Securities, minulý týždeň uviedol: “Zo všetkých odvetví majú práve počítače a elektronika najpevnejšie vzťahy s Čínou a celkovo s Áziou,” pričom poznamenal, že nedostatok elektroniky v Spojených štátoch amerických je pravdepodobne v rovnakom rozsahu, v akom bola pozastavená výroba po lunárnom Novom roku.

Spoločnosť Under Armour v minulom týždni naznačila, že v dôsledku vypuknutia nákazy očakáva straty vo výške 50 až 60 miliónov amerických dolárov. Podobne predpokladá straty aj spoločnosť Ralph Lauren, vo výške až 70 miliónov amerických dolárov, pričom vedúci predstavitelia spoločností venujúcich sa cestovnému ruchu a pohostinstvu, ako sú napríklad spoločnosti Hilton, Royal Caribbean Cruises, TripAdvisors a Expedia vydali v posledných dňoch vyhlásenia, v ktorých predpovedajú rôzne stupne spomalenia obchodov.

“Mnoho spoločností môže zastávať lepšiu pozíciu na to, aby takéto krátkodobé prerušenia dodávok tovaru vydržali,” uviedol Vitner a poukázal na prebytky zásob, ktoré si spoločnosti budovali počas minuloročného obchodného napätia medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou. Ďalej poznamenal: “Na konci dňa je však kritická situácia stále kritickou. Aj keď ste boli ovplyvnený iba v malom rozsahu, stále to môže mať výrazný vplyv na vaše podnikanie.”

Predseda Federálneho rezervného systému – Jerome Powell adresoval znepokojenie ohľadom ekonomických dopadov koronavírusu počas minulo-týždňového vystúpenia pred Výborom pre finančné služby, pričom zákonodarcom povedal, že “je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že koronavírus ovplyvní aj Spojené štáty americké,” no je ešte príliš skoro na to, aby mohol povedať, ako to celé dopadne.

V Zápisnici z januárového zasadnutia Federálneho výboru pre voľný trh, ktorá bola uverejnená minulý týždeň, opísali Powell a jeho kolegovia koronavírus ako “nové riziko, ktoré si vyžaduje dôkladné sledovanie”. Analytici však mali problémy s presnou predpoveďou toho, ako vážne budú Spojené štáty americké postihnuté prepuknutím vírusu, sčasti preto, že situácia sa aj naďalej vyvíja, keďže je nepravdepodobné, že narušenie dodávateľského reťazce pocítia bežní ľudia okamžite a sčasti aj preto, že neexistuje mnoho historických dát, o ktoré by sme sa mohli opierať.

Prezidentka Federálnej rezervnej banky v Clevelande v nedávnom rozhovore pre agentúru Bloomberg uviedla: “Je to veľmi zložitá situácia. Údaje o súkromnom sektore, ktoré som videl, sa zakladajú na skutočnosti, aká platila v prípade vypuknutia epidémie SARS. No svet sa od roku 2003 zmenil,” … “Jednou z vecí čo sa zmenila je fakt, že Čína je dnes oveľa väčšou súčasťou globálnej ekonomiky ako tomu bolo v roku 2003.” Prepuknutie epidémie SARS v rokoch 2002 a 2003 je v súčasnosti základom, s ktorým pracuje väčšina ekonómov. Avšak podľa údajov Svetovej banky, čínska ekonomika bola v roku 2018 osemkrát väčšia ako v roku 2003. Analytici varujú, že nie je možné prehliadať stupeň jej prepojenosti so zvyškom sveta.

V často citovanej správe z roku 2004 vydanej Národnou akadémiou vied sa odhaduje, že ekonomické náklady prepuknutia epidémie SARS dosiahli hodnotu 56 miliárd dolárov. Najviac zasiahnuté boli Čína a Hongkong, ktoré prišli o 1%, respektíve 2,6%, hrubého domáceho produktu. Americká ekonomika prišla iba o 0,07%. Počet infikovaných ľudí koronavírusom však prekonal počet infikovaných vírusom SARS a predstavuje väčšie riziko pre medzinárodné dodávateľské reťazce. Riaditeľ Národnej hospodárskej rady USA – Larry Kudlow začiatkom tohto mesiaca naznačil, že v dôsledku koronavírusu by mohol byť americký hospodársky rast znížený o 0,2 percentuálnych bodov.

“Po zohľadnení následkov koronavírusu sa zdá, že ekonomika začne novú dekádu nie zrovna najlepšie,” poznamenal tím vedcov z Oxford Economics vo svojej piatkovej správe, v ktorej zároveň predpovedal, že americká ekonomika počas prvých troch mesiacov roku 2020 porastie iba o 0,4%, a to je čiastočne spôsobené aj vypuknutím koronavírusu. Ak bude táto predpoveď pravdivá a bude platná aj v najbližších mesiacoch, tak zažijeme najhoršiu štvrťročnú výkonnosť za posledných päť rokov.

Vo štvrtok Ben May, ktorý je riaditeľom globálneho makro výskumu v Oxford Economics uviedol: “Bude potrebné ešte niekoľko mesiacov zbierať údaje o náročnom stave priemyslu a obchodu, aby sme mohli dospieť k jasným záverom o vplyve prepuknutia vírusu na globálny ekonomický rast,” … “Vzhľadom na oneskorené zverejňovanie údajov, je možné, že si správny obraz dokážeme spraviť až v máji tohto roka.”

Podobné: Čo znamená Brexit pre ekonomiku krajiny, ktorú vedie finančný sektor?

V Oxford Economics ďalej predpovedajú: „V prípade, že nebude koronavírus pozastavený a premení sa na globálnu pandémiu, v roku 2020 by sa globálny ekonomický rast mal znížiť o 1 bilión amerických dolárov. Podľa predpovedí analytikov, by v takomto prípade vstúpili Spojené štáty americké, rovnako ako aj Európa “do technických recesií”. Aj naďalej však tvrdia, že v prípade koronavírusu nebude naplnený najhorší možný scenár. A americké akciové indexy sa ukázali pozoruhodne odolné a to aj napriek tomu, že spoločnosti pokračujú v upozorňovaní investorov o krátkodobej ziskovosti, nakoľko sa koronavírus aj naďalej šíri.

Vo svojej správe zo začiatku týždňa, Peter Oppenheimer zo spoločnosti Goldman Sachs varoval investorov pred tým, že nie je možné úplne vylúčiť korekcie trhu, ktoré budú spôsobené vírusom. Oppenheimer ďalej poznamenal: “Domnievame sa, že väčšie riziko toho, že koronavírus môže mať vplyv na zisky je pri súčasnom nastavení cien podceňované, čo znamená, že aj riziko korekcie trhu je veľmi vysoké,” … “Pravdepodobnosť trvalého medvedieho trhu je pomerne nízka, no za to je vysoká pravdepodobnosť, že korekcii trhu nastane.”

zdroj: www.bloomberg.com, www.wsj.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.