Kolaudácia projektu Terra Opoy

HABERL
25. júla 2022

Projekt Terra Opoy nachádzajúci sa v obci Opoj je skolaudovaný. Vyspovedali sme projektového manažéra divízie HABERL Real Estate Lukáša Svobodu, ktorý má tento projekt na starosti.

Terra Opoy je začiatkom premeny a modernizácie obce Opoj. Milo prekvapí svojim moderným dizajnom, veľkorysými terasami, predajňou potravín COOP Jednota priamo v objekte, či podzemnou garážou.

V akom štádiu je momentálne projekt Terra Opoy? Čo sa tam deje?

Projekt Terra Opoy je vo finálnej fáze svojej realizácie. Z pohľadu výstavby to znamená dokončovacie práce štandardov v jednotlivých bytoch – interiérové dvere a podlahy. Ostatné stavebné objekty, ako trafostanica, parkoviská a komunikácie, boli skolaudované, a už slúžia svojim účelom. Ešte prebiehajú v okolí bytového domu drobné sadové úpravy.

Ako prebiehala výstavba? Išlo všetko podľa plánu?

Výstavba projektu bola vzhľadom k okolnostiam veľmi namáhavá. Už počas prípravných prác na stavbe sme sa museli vysporiadať s prvou vlnou pandémie COVID-19. Táto situácia sa samozrejme s ďalšími vlnami opakovala, čo sa odrazilo na miernom spomalení stavebných prác, ale hlavne na bezprecedentnom zvyšovaní cien materiálov. Tieto situácie bolo samozrejme potrebné riešiť aj vzhľadom na ekonomiku projektu ako takého, čo bola neľahká úloha. Po všetkých vlnách COVID-19 sme sa ešte museli popasovať so situáciou, ktorú priniesol vojnový konflikt na Ukrajine. Opäť sme boli svedkami akútneho nedostatku skoro všetkých materiálov spojeného s opätovným zdražovaním. Všetky tieto situácie boli obrovskými výzvami.

Čo považujete za miľníky v tomto projekte?

Medzi miľníky určite považujem vydanie stavebného povolenia a začiatok výstavby. V tomto momente sa začala reálne napĺňať vízia stavby. Po ukončení železobetónových konštrukcií bolo prvý krát vidieť „objem“ stavby.

Osobne je pre mňa vždy najkrajším momentom, keď sú byty uzatvorené oknami a pracuje sa na inštaláciách. V tomto momente už vidíte reálne kontúry jednotlivých bytov, po ktorých sa môžete prechádzať a predstavujete si ich budúci „život“. Samozrejme nemožno opomenúť demontáž lešenia, kde sa ukazuje dizajn fasády a krásne nové farby.

V čom je projekt iný ako naše ostatné projekty?

Projekt Terra Opoy prináša na predmestie Trnavy kvalitné bývanie vysokého štandardu, za ktorým si stojíme. Bytový dom je postavený, napriek všetkým okolnostiam, z kvalitných materiálov a dispozície bytov budú poskytovať komfortné bývanie pre svojich obyvateľov.

Snažili sme sa, aby si každý vo svojom byte našiel to svoje. Či už to budú priestranné loggie, príprava na klimatizáciu, príprava pre exteriérové žalúzie na každej loggii, šatníky v 2 izbových bytoch, či pekné výhľady z terás na štvrtom poschodí. Myslím si, že sme nastavili kvalitný štandard bytového domu na predmestí.

Súčasťou bytového domu je aj Coop Jednota. V akom je štádiu?

COOP Jednota finalizuje svoje zariadenie predajne. Predajňa COOP Jednota v Opoji by mala slúžiť ako vzor nového dizajn manuálu pre ostatné nové predajne COOP Jednota na západnom Slovensku, čomu sme veľmi radi, keďže pôjde o „výkladnú skriňu“ v rámci ich predajní.

Taktiež už prebehli aj náborové kampane pre zamestnancov z blízkeho okolia. V priestoroch predajne sa už nachádzajú chladiace boxy, regále a pokladne. Ukončujú sa práce na svietidlách, maľujú sa sociálne zariadenia pre zamestnancov a podobné „drobnosti“.

Kedy bude prebiehať kolaudácia? Držíme sa plánu?

Kolaudačné konanie prebehlo dňa 02.06.2022 ku všetkým objektom. Môžeme konštatovať, že všetky obslužné stavebné objekty sú medzičasom právoplatne skolaudované. Hlavný objekt je právoplatne skolaudovaný ku 14.07.2022. Čo sa plánu týka môžeme hovoriť o splnení pôvodných plánov.

Čo sa bude diať po kolaudácii?

Po kolaudácií a po úspešnom zariadení všetkých bytov bude prebiehať postupne proces podpisovania kúpnych zmlúv s klientami a ich následné odovzdanie. Máme za sebou prvé predobhliadky už hotových bytov. Momentálne prebiehajú úkony spojené s vydaním súpisného čísla.

Kedy sa môžu noví majitelia bytov nasťahovať?

Predpokladaný termín odovzdávania bytov je na programe v auguste 2022.

Vyšiel nám náš harmonogram a investičný úmysel? 

Harmonogram výstavby bol určite ovplyvnený dianím na stavebnom trhu za posledného 1,5 roka kvôli Covid-opatreniam. Samozrejme sme sa stretli aj s Covidom priamo na stavbe. Toto spojené s výpadkami dodávok materiálu a pracovnej sily počas Covidu, ale aj počas mimoriadnej situácie, ktorá nastala toho roku od Februára, sme sa dostali do niekoľkotýždňového sklzu. Avšak, tento sklz neovplyvnil náš investičný úmysel a ani predpokladaný exit z projektu.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.