Klady a zápory investovania do nehnuteľností

HABERL
19. septembra 2019

Rozmýšľate či je investovanie do nehnuteľností to pravé pre vás? Rozhodnite sa sami. Prezident Donald Trump, ktorý sa stal známym a bohatým vďaka svojim investíciám do nehnuteľností, povedal: „Z môjho uhla pohľadu sú hmatateľné, spoľahlivé, krásne a umelecké. Nehnuteľnosti jednoducho milujem.” Bez ohľadu na to, čo si myslíte o jeho politickej kariére musíte uznať, že […]

nehnuteľnosti

Rozmýšľate či je investovanie do nehnuteľností to pravé pre vás? Rozhodnite sa sami.
Prezident Donald Trump, ktorý sa stal známym a bohatým vďaka svojim investíciám do nehnuteľností, povedal: „Z môjho uhla pohľadu sú hmatateľné, spoľahlivé, krásne a umelecké. Nehnuteľnosti jednoducho milujem.” Bez ohľadu na to, čo si myslíte o jeho politickej kariére musíte uznať, že v investíciách do realít je veľmi zručný – rozhodne sa naučil ako využiť všetky výhody a nevýhody investovania do nehnuteľností vo svoj prospech.

Žena Roberta Kiyosakiho – Kim, tiež pozná a miluje nehnuteľnosti. S Robertom sa rozhodli koncom 80. rokov investovať to malých rodinných domov. Keď boli pripravení prejsť aj na väčšie nehnuteľnosti, kúpili bytový dom so šiestimi bytovými jednotkami. Aktuálne vlastnia viac ako tisíc bytových jednotiek. Ako môžete vidieť, začali v malom a s postupom času rástli. Takmer každý úspešný investor v oblasti nehnuteľností, ktorého poznáme, začínal rovnako. Čoskoro zistíte prečo. Je dôležité si uvedomiť, že existuje oveľa viac možností ako iba investícia do tradičných rodinných domov.

Aby bolo jasné, keď hovoríme o nehnuteľnostiach, máme na mysli prenájom nehnuteľností, ktorý predstavuje pozitívny peňažný tok – rodinné domy, duplexy, triplexy, bytové domy, administratívne budovy, maloobchody, nákupné centrá, úschovne, sklady, mobilné domy (viac o nich o chvíľku!) atď.

Výhody investovania do nehnuteľností

Zoznámme sa s mnohými dôvodmi, prečo investovať do nehnuteľností:

1. Nepoužívajte svoje vlastné peniaze

Myslíte si, že musíte minúť všetky svoje úspory alebo spustiť GoFundMe (Zasponzoruj ma), aby ste mohli kúpiť nehnuteľnosť? Zamyslite sa znova! Tu je vysvetlenie konceptu použitia peňazí iných ľudí v skratke: Keď zaplatíte 10%-30% ceny ako zálohu, tak banka, úverová inštitúcia alebo súkromník vám poskytne zvyšok financií pre vašu investíciu. To znamená, že môžete vlastniť nehnuteľnosť za 100 000 amerických dolárov len za 10 000 až 30 000 eur. Kde inde môžete uskutočniť obchod ako je tento?

2. Peňažný tok

Ak ste kúpili nehnuteľnosť výhodne a viete ako ju spravovať, tak vám môže ponúknuť mnoho príležitostí pre mesačný príjem. Toto sa nazýva peňažný tok, a tento neprestajný tok príjmov, ktorý každý mesiac z tejto investície jednotlivci získavajú, je dôvodom prečo tak veľa investorov má záujem práve o nehnuteľnosti. Keď nehnuteľnosť kúpite a prenajímate, vyberáte každý mesiac nájom a platíte výdavky (ako hypotéka alebo akékoľvek opravy). Ak ste nehnuteľnosť kúpili za dobrú cenu, máte dlhodobého nájomcu a získaný nájom predstavuje viac ako vaše výdavky, tak tento kladný peňažný tok predstavuje váš zisk. Krása, no nie?

3. Nárast hodnoty

Z prenájmu nehnuteľnosti môžete mať dva druhy ziskov. Už sme si povedali niečo o hotovostnom toku, tým druhým je nárast hodnoty. Ak sa hodnota vašej nehnuteľnosti zvýši a vy sa rozhodnete ju predať, tento nárast hodnoty nehnuteľnosti je váš zisk. Pamätajte, že aj keď nekupujete nehnuteľnosť s plánom ju rýchlo predať a na tomto predaji zarobiť (ako v tých televíznych programoch, kde opravujú staré domy a ihneď ich predávajú na trhu s cieľom zarobiť), stále by ste mali byť pripravený opustiť trh.

4. Menej úspechov a neúspechov

Neužívate si stresujúcu jazdu na horskej dráhe zakaždým, keď vidíte zmeny na trhu s akciami? Nehnuteľnosť s kladným peňažným tokom nepodlieha denným výkyvom na trhu, pretože ide zvyčajne o dlhodobú investíciu. A ako možno viete, keď trh s nehnuteľnosťami padá, je to ten najlepší čas na nákup – môžete sa tak ocitnúť v jedinečnej pozícii, keď budete z poklesu trhu nadšení a všetci okolo vás budú nervózni, pretože strácajú peniaze. Je to úžasný pocit, verte mi.

5. Daňové zvýhodnenie

K dispozícii sú rôzne daňové úľavy za poskytovanie bývania pre nízkopríjmové skupiny, obnovenie historických budov, a niekoľko ďalších investícií do nehnuteľností. Daňová úľava sa odpočíta priamo z výšky daní, ktoré štátu dlhujete. Taktiež môžete získať ročné odpočty odpisov, čo väčšinou predstavuje percento z hodnoty nehnuteľnosti, ktoré si môžete odpísať ako výdavok. A nakoniec, v niektorých krajinách možno daň zo zisku z predaja nehnuteľnosti odložiť na neurčito, pokiaľ sa daný zisk reinvestuje do ďalších nehnuteľností. Aký krásny bonus!

6. Menej hektické investovanie

Pokiaľ ide o investovanie do nehnuteľností, neexistuje žiaden dôvod prečo robiť unáhlené rozhodnutia. Zvyčajne máte čas vykonať náležitý prieskum, zanalyzovať čísla, porovnať ich a následne vykonať najlepšie možné investičné rozhodnutie. Nájdite si pre to čas a počkajte na tu správnu príležitosť, kedy investovať.

Nevýhody investovanie do nehnuteľností

Boli by sme zaujatí, ak by sme Vám nespomenuli pár nevýhod, ktoré investovanie do nehnuteľností prináša. Koniec koncov, chceme Vám ponúknuť kompletný obraz ohľadom týchto investícií, pred tým ako sa do nich pustíte:

1. Časové oneskorenie

Ponuky, jednania, hodnotenia, prehliadky, financovanie – to všetko si vyžaduje značný čas. Preto je trpezlivosť veľkou cnosťou. Po tom, čo to raz prežijete, budete vedieť čo pri ďalších obchodoch očakávať. Pri tom prvom, sa sústreďte osobitne na každú fázu obchodu a využite všetok čas na vykonanie ďalších prieskumov, aby ste si boli istí, že ste neprehliadli nič dôležité.

2. Trh nie je likvidný

Jednoducho nemôžete rýchlo vstúpiť a odstúpiť od investície do nehnuteľnosti, čo sťažuje rýchlu premenu nehnuteľného majetku na hotovosť. Pamätáte na výhodu číslo 6, že čas je na vašej strane? To však neplatí ak sa snažíte vašu nehnuteľnosť rýchlo predať.

3. Náročné a/alebo časovo náročné investície

Zo štyroch tried aktív (podnikanie, nehnuteľnosti, cenné papiere, komodity), sú nehnuteľnosti druhou najkomplikovanejšou na spravovanie. Nehnuteľnosti musia byť spravované každým dňom, vrátane obsadenosti a nevhodných nájomcov. Preto navrhujem, aby ste začínali v malom, pretože to zaberá menej času a je menej nákladné robiť chyby, keď ešte nemáte tak veľa nehnuteľností.

Pre úspech začínajte v malom

Teraz, keď ste oboznámení s výhodami a nevýhodami investovania do nehnuteľností, je čas vysvetliť si prečo každý úspešný investor, ktorého poznáme začínal v malom. Ak ste už investovali do realít, domnievame sa, že ste taktiež začínali v malom.

Je toho veľa, čo sa musíte naučiť a preto budete robiť chyby. Ale to je súčasť procesu. Zo začiatku je jednoduchšie vyriešiť chyby, ktoré ste spravili na menších nehnuteľnostiach s nižšou hodnotou.

Čo je tá minimálna hranica, aby ste mohli byť ziskový? Kim Kiyosakiová k tomuto vysvetleniu používa príklad investorky, ktorá je jej srdcu blízka a drahá – jej švagriná Tenzin. Bola budhistickou mníškou s Jeho Svätosťou Dalajlámom. Nikdy však nezložila sľub chudoby, nakoľko nie je potrebný, ale žila dosť skromným životným štýlom.

Po absolvovaní nákladných lekárskych vyšetrení si uvedomila, že peniaze v jej živote zohrávajú pomerne veľkú rolu a začala hľadať svoju cestu k peniazom a investíciám.

Jej hľadanie ju zaviedlo k lacnému a relatívne jednoduchému spôsobu ako sa dostať k investíciám do realít – mobilné domy. Mobilné domy nie sú veľmi bežné v mnohých mestách po celom svete. Sú vyrobené vo fabrikách a dajú sa prepraviť kam len chcete.

Tenzin zistila, že si môže mobilný dom kúpiť za zhruba 3 000 amerických dolárov a získať kladný peňažný tok na hodnote 200 dolárov mesačne. To je celkom slušný príjem.

Taktiež zistila, že v Kalifornii, kde žije, sa mobilný dom považuje za motorové vozidlo a nie nehnuteľnosť. Nemusí teda prejsť celým procesom vybavovania dokumentov ako pri nehnuteľnostiach.

Jednoducho zájde na Ministerstvo motorových vozidiel a vypíše papiere. Keďže je mníškou s mnohými povinnosťami, z ktorých nemá žiaden príjem – toto je pre Tenzin riešením ako si zarobiť na slušný život.

A tu to máte – všetky najvýznamnejšie výhody a nevýhody investovania do nehnuteľností vysvetlené v jednom článku. Ak sa dokážete popasovať s vyššie uvedenými zápormi (ktoré rozhodne nie sú neprekonateľné – iba na ich prekonanie potrebujete nejaké skúsenosti a vzdelanie), stanete sa finančne nezávislým jednotlivcom.

Zdroj: MSN, NYTimes

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.