Uber je oficiálne na burze – štart ale nedopadol dobre

HABERL
10. júna 2019

Pasovali ju za nováčika roka a za budúcnosť v oblasti dopravy. Mala zarábať miliardy a stať sa jednou z najhodnotnejších značiek na svete. Dosiahnutie odvážnych cieľov sa ale nečakane oddialilo. Spoločnosti Uber totiž nevyšiel vstup na burzu. O dlho očakávanom vstupe Uberu na burzu sa hovorilo ako o udalosti roka. 10. máj 2019 mal byť pre rodiaceho sa dopravného giganta […]

Uber

Pasovali ju za nováčika roka a za budúcnosť v oblasti dopravy. Mala zarábať miliardy a stať sa jednou z najhodnotnejších značiek na svete. Dosiahnutie odvážnych cieľov sa ale nečakane oddialilo. Spoločnosti Uber totiž nevyšiel vstup na burzu.

O dlho očakávanom vstupe Uberu na burzu sa hovorilo ako o udalosti roka. 10. máj 2019 mal byť pre rodiaceho sa dopravného giganta novým štartom na ceste za ovládnutím investičného sveta. Po vstupe na burzu sa však megalomanské plány americkej spoločnosti schladili, aspoň na istý čas určite.

Kto je Uber a čo prináša na trh:

– spoločnosť bola založená Travisom Kalanickom a Garrettom Campom v San Franciscu

– na americkom trhu pôsobí od roku 2009, na medzinárodnú scénu vstúpila o 2 roky neskôr

– od konkurencie ju odlišuje možnosť on-line privolania taxíka pomocou mobilnej aplikácie

– preprava pomocou Uberu je momentálne možná vo viac ako 300 mestách po celom svete

– už v roku 2014 sa dokázala zaradiť medzi top 50 najvplyvnejších spoločností v celej USA

– v súčasnosti eviduje takmer 100 miliónov zákazníkov s každoročným nárastom o pár %

– 10. mája 2019 oficiálne vstúpila na burzu ako spoločnosť s najvyšším IPO od roku 2014

Vstup na burzu bol plný očakávaní

Spomenuté úspechy vzbudzovali u väčšiny investorov istotu úspechu aj po príchode na burzu. Už pár týždňov pred týmto dňom sa šepkalo o tom, že IPO Uberu (počiatočná ponuka) sa má stať jednou z najvyšších za posledné roky. Predpovede sa nakoniec naplnili. Vyššie IPO mala naposledy v roku 2014 spoločnosť Alibaba. Investori sa tak pripravili na rýchle zhodnotenie akcií a s tým spojený rekordný rast výnosov. No márne.

Pád hodnoty akcií hneď na začiatku

Uber nie je prvý príklad zlyhania pri vstupe na burzu. V tomto prípade ale s touto možnosťou rátali iba tí najväčší pesimisti. Eufória medzi investormi totiž prevládala napriek nie najlepšej ekonomickej bilancii firmy. Tá si na prekvapenie všetkých nakoniec vypýtala daň aj na burze. Akcie začali hneď padať a po prvom dni boli o 7,6 % lacnejšie. Nasledujúci deň skončil ešte horšie. Pád bol vyčíslený na 11 %. Cena akcií tak hneď v prvých dňoch padla z počiatočných 45 dolárov pod kritických 40 dolárov.

Počiatočná ponuka akcií Uberu:

– spolu až 190 628 298 akcií

– 180 000 000 akcií pre verejnosť

– zvyšok akcií pre spoločnosť PayPal

– počiatočná cena za 1 akciu 45 USD

Sľubná budúcnosť zatiaľ nenaplnená

Zlyhanie na burze je ďalšou prekážkou Uberu k naplneniu svojich veľkých cieľov. Medzi ne patrí aj možná pozícia jednotky na dopravnom a mobilnom trhu. S tým by sa mala zvyšovať aj trhová hodnota značky. To by mohlo z alternatívneho osobného prepravcu spraviť nástupcu Applu či Microsoftu. Prvým krokom k tomu však bude zhodnocovanie akcií na burze. A to sa po zlých úvodných dňoch rozbieha veľmi pomaly.

Menej trpezliví kritici už nad Uberom ako možnej jednotky vo svojom obore vyniesli verdikt. Neúspešný štart na burze ich presvedčil o neschopnosti tejto firmy naplniť očakávania. Podľa mnohých je však na takéto závery priskoro. Dopyt po nových službách a novinkách v oblasti mobilných technológií je totiž taký vysoký, že Uber môže kedykoľvek raketovo nastúpiť.

Zdroje: www.cnbc.com, www.marketwatch.com, www.ft.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.