Sporenie ako dlhodobá investícia

Budúcnosť je neistá a turbulentná, viac ako kedykoľvek predtým. Poradíme vám, ako si vytvoriť dlhodobé rezervy, a byť pripravený pre každý prípad.

Sporenie ako investícia

Viacerí svetoví finančníci a ekonómovia dnes hovoria o tom, že globálnu ekonomiku čakajú ťažké časy

To, že sa nedarí ekonomike, však ešte neznamená, že sa nemôže dariť vám. Ak budete pripravení, ani kríza pre vás nemusí byť vôbec tragickou udalosťou, ale naopak príležitosťou, vďaka ktorej budete bohatší. Pozrime sa na to, prečo je investovanie dobrý nástroj na sporenie, či vytvorenie dlhodobých rezerv – a to, nielen v časoch prosperity, ale aj počas krízy.

Investovaním chránite úspory pred infláciou

Povedzme, že si plánujete nasporiť na nové auto, byt či dovolenku. Máte predstavu o dnešnej cene, a viete približne, ako dlho si na danú vec budete sporiť. Vašim nepriateľom je však infláciaVec, na ktorú sporíte stále zdražuje.

Napríklad cena auta, bytu alebo dovolenky pred 30 rokmi bola omnoho nižšia ako je dnes. Preto je nesmierne dôležité, aby zhodnocovanie vašich úspor bolo vyššie, ako je inflácia.

To však v banke nie je možné, pretože úroky sú vo väčšine prípadov omnoho nižšie ako je inflácia. Avšak investovaním do relatívne bezpečných nástrojov, ako je napríklad indexový fond S&P 500, by sa vaše investície od marca 2010 do marca 2020 priemerne zhodnotili o 7,09% za rok. Tento zisk investorov, bol približne 3x vyšší ako bola priemerná inflácia v rovnakom období.

Na investovaní sa dá zarobiť, aj počas krízy

Ekonomická kríza so sebou prináša výnimočnú investičnú príležitosť, ktorá sa zvyčajne vyskytne len raz za 7 až 10 rokov. V tomto období investori zarábajú najviac, pretože spravidla dokážu lacno nakúpiť akcie, teda podiely vo firmách, ktoré vyrábajú tovary a služby nevyhnutné k nášmu životu.

Ako na kríze môžu zarobiť investori, ktorí pravidelne investujú, si ukážeme na ilustračnom príklade. Pozrite si jednoduchý graf, ktorý zachytáva prepad hodnoty akcií nemenovanej akciovej spoločnosti.Pri investovaní do akciových fondov platí ten istý princíp. Investori len miesto akcií, nakupujú podiely v akciovom fonde, avšak zisk z investície je rovnaký.

Po kríze prichádza rast

Na historickom grafe najstaršieho existujúceho fondu spoločnosti Pioneer investment môžete vidieť najväčšiu hospodársku krízu v roku 1928, druhú svetovú vojnu, pád dvojičiek, hypotekárnu krízu a mnoho ďalších menších kríz.

Ako môžete vidieť, nech už bola kríza spôsobená čímkoľvek, vrátane druhej svetovej vojny, po kríze sa trhy vždy spamätali a opäť stúpli na svoje nové maximálne rekordy.

Investovať dokáže každý už od 10 €

Investovať v zásade dokáže každý, vrátane študenta privyrábajúceho si brigádou. Minimálna čiastka na investovanie je 10 eur. Avšak výška investovania by mala zodpovedať vášmu príjmu a cieľu vášho sporenia.

Investovaním do akciového fondu výrazne rozložíte riziko. Akciové fondy fungujú tak, že zhromaždia peniaze od mnohých malých investorov a na základe dôkladných analýz nakúpia akcie vybraných spoločností. Ak by aj niektorá firma mala zlé výsledky alebo skrachovala, nahradia ju iné firmy vo fonde, ktoré túto stratu nahradia.

Pri akciových fondoch máte tú výhodu, že vám stačí aj malá investícia na to, aby ste si kúpili akcie od významných spoločností. Napríklad investovať do indexového fondu S&P 500 je možné už pri sume 10 €, pričom si takto kupujete podiel v 500 akciových spoločnostiach. Ak by ste si chceli nakúpiť priamo akcie, tak je absolútne nemožné si za 10 EUR nakúpiť akcie od 500 významných spoločností.

Investujte aj vy s výnosom, ktorý sa len tak nevidí

Akciové fondy majú niekoľko ochranných mechanizmov

Bežnou otázkou je, či celý fond neskrachuje a neprídete tak o peniaze. Proti tomu má fond hneď niekoľko ochranných mechanizmov:

Fond neskrachuje, kým ľudstvo funguje

Ten najdôležitejší je, že globálny fond nemôže skrachovať, kým ľudstvo bude fungovať. Musíme sa obliekať, umývať, kupovať si lieky, a mnoho ďalšieho, a tak stále budú existovať firmy, ktoré budú zarábať.

Aby skrachoval globálny fond, musela by skrachovať celosvetová ekonomika, a úplne by museli stratiť hodnotu peniaze. Potom by však nemali žiadnu hodnotu, ani peniaze uložené v banke.

Fond vaše podiely nevlastní

Ďalším dôležitých faktorom je, že fond má oddelený majetok od majetku investora. Investičný fond vaše peniaze len spravuje. Robí to tak, že vám nakupuje podiely vo firmách. Fond vaše podiely nevlastní. Vy sám ste vlastníkom podielov v akciových spoločnostiach, a fond len eviduje na vašom účte, koľko čoho vlastníte.

Fond drží časť peňazí v hotovosti

Podľa zákona, ďalším ochranným prvkom fondu je, že musí držať časť peňazí v hotovosti. Ak sa rozhodnete pre predaj svojich podielov, a keby v danej chvíli nebol záujemca o vaše podiely na burze, tak ich musí kúpiť fond. Toto sa týka všetkých otvorených podielových fondov.

Ochrana zo strany štátu

V neposlednom rade, ochranou zo strany štátu je zriadenie garančného fondu. Ak by fond, alebo obchodník s cennými papiermi, u ktorého máte vedený účet, nebol schopný vyplatiť investorovi hodnotu investície, investor by bol odškodnený z garančného fondu investícií, ktorý dozoruje NBS.

Investovať môžete kedykoľvek a koľko chcete

Pri sporiacich plánoch je štandardné, že si posielate peniaze na investičný účet 1x mesačne.

Na frekvenciu investovania, však nie je žiadne obmedzenie. Ak vám to vyhovuje, môžete posielať peniaze viackrát mesačne a výška čiastky sa môže meniť ako vám okolnosti umožňujú.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.