Ako a kam investovať v roku 2023? (trend.sk)

HABERL
1. januára 2023
Kam investovať v roku 2023

Oplatí sa nakupovať akcie, dlhopisy, zlato alebo nehnuteľnosti? Martin Krištoff, portfólio manažér našej spoločnosti, sa vyjadril na Trend.sk k téme ako a kam investovať v roku 2023.

Martin Krištoff, Portfolio manager, Haberl Wealth Management

Kľúčovou hybnou silou pre akciové trhy sú úrokové sadzby. Sprísnenie menovej politiky bude diktovať kurz trhu, ktorý bude opäť závisieť od toho, ako rýchlo sa inflácia v nasledujúcom roku ochladí a ako na to budú reagovať centrálne banky jednotlivých krajín. Zmena agresívnej rétoriky, či už Fedu alebo ostatných centrálnych bánk by mohla znamenať obrat na akciových trhoch, no nemusí to byť tak rýchlo ako v roku 2020, keďže popredné ekonomiky budú s veľkou pravdepodobnosťou v recesii.

„Zmena agresívnej rétoriky centrálnych bánk by mohla znamenať obrat na akciových trhoch“

Martin Krištoff, Portfolio manager, Haberl Wealth Management

Prvých šesť mesiacov bude pravdepodobne sprevádzaných miernou recesiou, no na prelome tretieho a štvrtého kvartálu očakávame výraznejšie zotavenie sa z „medvedieho trhu“. No v nasledujúcom období je potrebné byť obozretnejší, pretože konečné slovo budú mať nakoniec aj tak centrálne banky na čele s Fedom. Zdá sa, že oživenie trhu z minima z polovice októbra 2022 bolo založené na očakávaní, že Fed bude znižovať sadzby skôr. V podstate sa trh zotavil, pretože investori sa pozerali za očakávaný vrchol tohto cyklu zvyšovania sadzieb. Ak však sadzby zostanú vyššie dlhšie, ako sa vo všeobecnosti očakáva, nedávne oživenie možno nebolo opodstatnené. Ak zoberieme do úvahy všetky premenné, rok 2023 bude bez výraznejších vzostupných alebo klesajúcich trendov. Dnešné nižšie ceny budú …

Celý článok si prečítate na trend.sk.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.