Ako inflácia energií a potravín zasahuje peňaženky Slovákov (hnonline.sk)

HABERL
30. augusta 2022
inflácia energií a potravín

Inflácia ovplyvnila správanie spotrebiteľov na celom svet, dosahuje historicky najvyššie úrovne za posledných viac ako 40 rokov, a extrémne siahla do peňaženiek všetkých Slovákov.

Miera inflácie v eurozóne, podľa posledných dát v medziročnom vyjadrení na základe údajov z Eurostatu vzrástla v júli z 8,6 % na 8,9 %, čo jasne presahuje cieľ Európskej centrálnej banky (ECB) vo výške 2 %. Dokonca ECB zo strachu, že rast cien sa vymkne spod kontroly, zvýšila v júli úrokové sadzby o 50 bázických bodov, čím porušila svoje vlastné usmernenia a prisľúbila ďalšie zvyšovanie sadzieb, aby zabránila nástupu ťažko prelomiteľnej inflačnej špirály. ECB však dala jasne najavo, že obavy z inflácie prevyšujú nad obavami z poklesu ekonomiky, čo naznačuje, že tvorcovia politiky sú ochotní zvýšiť sadzby, aj keď to poškodí rast.

Extrémny rast inflácie na Slovensku

Na území Slovenskej republiky je rast inflácie ešte o niečo výraznejší. V júli inflácia vzrástla o 0,8 % na 13,6 %, z júnovej úrovne 13,2 %. Nachádza sa tak vysoko nad priemerom eurozóny. Rast cenovej hladiny bol za posledné štyri mesiace najmiernejší, ale …

Celý článok si prečítate na HNonline.sk.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.