Ako sa stať konzervatívnym investorom a vybudovať si konzervatívne portfólio? (trend.sk)

HABERL
2. decembra 2022
konzervatívny investor a konzervatívne portfólio

Za posledné desaťročie zažili investori historicky nízku úroveň volatility. Je to do značnej miery spôsobené bezprecedentnou fiškálnou intervenciou, ktorú použil Federálny rezervný systém a všetky centrálne banky sveta v dôsledku Veľkej hospodárskej krízy.

Fed a ostatné centrálne banky v podstate zaplavil kapitálové trhy obrovským množstvom likvidity a Fed udržiaval sadzbu federálnych fondov blízko nuly asi 10 rokov.

Výsledné prostredie, ktoré sa všeobecne považovalo za neudržateľné bolo vynikajúce pre dlžníkov, ale mimoriadne náročné pre sporiteľov. Fed spustil krátkodobú kampaň na normalizáciu sadzieb v roku 2017, ale pandémia COVID-19 ho prinútila vrátiť sa k svojim krokom a vrátiť referenčnú sadzbu späť na nulu, kde zostala takmer dva roky.

Teraz, v čase prudko rastúcej inflácie, Fed agresívne zvyšuje sadzby a zdá sa, že je pripravený pokračovať ďalej v zvyšovaní. Tento dramatický nárast sadzieb mal výrazný domino efekt na úvery všetkých typov aktív. Podnietilo to aj zvýšenú volatilitu akciových trhov a rozsiahlu ekonomickú neistotu, pričom obe tieto situácie zhoršila vojna na Ukrajine.

Potreba správneho chápania konzervatívnej investície

Konzervatívne investovanie, ak je správne pochopené a uplatňované, nie je stratégiou s nízkym rizikom a nízkou návratnosťou. Investori musia pochopiť dve definície, aby ocenili vhodné prostriedky na konzervatívne investovanie.

1. Konzervatívna investícia je taká, pri ktorej je najväčšia pravdepodobnosť zachovania kúpnej sily vlastného kapitálu s najmenším rizikom.

2. Konzervatívne investovanie je pochopenie toho, čo je to konzervatívna investícia a následné špecifické kroky potrebné na správne určenie, či konkrétne investície sú alebo nie sú skutočne konzervatívnymi investíciami.

Ako vybudovať konzervatívne portfólio?

1. Vytvorte si hotovostnú rezervu

Investovanie je spôsob, ako vybudovať bohatstvo. Musíte si však vytvoriť primeranú hotovostnú rezervu predtým, ako vložíte svoje peniaze do aktív vystavených kolísaniu cien, potenciálnej strate kapitálu a zablokovaniu likvidity.

Celý článok si prečítate na trend.sk.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.