Treba desiatky miliárd dolárov pre Ukrajinu. Inak ekonomicky skolabuje

HABERL
26. apríla 2022
ukrajina

Očakáva sa, že verejný dlh Ukrajiny v roku 2022 vzrastie na 60 percent HDP z približne 50 percent v roku 2021.

Úrady zaviedli núdzové opatrenia na stabilizáciu trhov a ekonomiky, ale riziká poklesu sú „nadmieru vysoké“, tvrdí náš analytik, Martin Krištoff.

 

Okoľko sa prepadnú ruská a ukrajinská ekonomika?

Podľa odhadov sa očakáva, že ekonomika Ukrajiny tento rok poklesne o viac ako 45 percent, čo sa však môže meniť v závislosti od dĺžky a intenzity trvania vojnového konfliktu. Na druhej strane by sa Ruská ekonomika kvôli sankciám ostatných krajín mala prepadnúť za rok 2022 o viac ako 10 percent, pričom produkcia krajín východnej Európy vrátane Moldavska, Bieloruska a Ukrajiny sa podľa očakávaní zníži o 30,7 percenta.

Ktoré segmenty ukrajinskej, ale aj ruskej ekonomiky vojna najviac zasahuje?

Rusko-ukrajinský konflikt vyvolal „otrasy“ na finančných trhoch a dramaticky zvýšil neistotu ohľadom oživenia globálnej ekonomiky. Konflikt má silný vplyv na už tak veľké napätie v automobilovom priemysle dôsledku problémov v dodávateľských reťazcoch a vysokých cien komodít. Ukrajinské automobilové závody zásobujú veľké automobilky v západnej Európe, z ktorých už niektoré oznámili zastavenie tovární alebo plánujú odstávky kvôli nedostatku čipov.

Letecké spoločnosti a spoločnosti námornej nákladnej dopravy budú tiež trpieť vyššími cenami paliva. Európske krajiny, USA a Kanada zakázali prístup na svoje územia ruským leteckým spoločnostiam a Rusko naopak zakázalo európskym a kanadským lietadlám vstup do svojho vzdušného priestoru. To znamená vyššie náklady, keďže letecké spoločnosti budú musieť využívať dlhšie trasy. V konečnom dôsledku majú letecké spoločnosti malý priestor na zvyšovanie nákladov, keďže naďalej čelia nižším príjmom v dôsledku vplyvu pandémie.

Zasiahnutá bude aj železničná nákladná doprava pretože európskym spoločnostiam je zakázané obchodovať s ruskými železnicami, čo pravdepodobne naruší činnosť nákladnej dopravy medzi Áziou a Európou, ktorá prechádza cez Rusko. Očakáva sa tiež, že suroviny pre petrochemické produkty budú drahšie a prudko rastúce ceny zemného plynu ovplyvnia …

Celý článok si prečítate na: 

HNonline.sk – Treba desiatky miliárd dolárov pre Ukrajinu. Inak ekonomicky skolabuje

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.