Všetko čo potrebujete vedieť o kryptomenách

HABERL
5. decembra 2019

Finančný svet sa nestále mení a je v procese zabúdania starých spôsobov obchodovania a vítania nových. Ak by ste sa mohli vrátiť v čase, zistili by ste, že kedysi si ľudia vymieňali jeden tovar za druhý.

Crypto

Ak ste boli farmárom, vymenili ste svoje produkty za niečo iné, napríklad nové nástroje od kováča. Alebo poľovnícke nástroje, alebo hocčo iné. Táto forma obchodu však mala určité nedostatky a ľudia čoskoro pocítili, že produkty, ktoré si medzi sebou navzájom vymieňajú nemajú rovnakú hodnotu. A z tohto dôvodu bola vynájdená mena.

Meny boli v minulosti vyrábané z kovov a to najčastejšie z medi, striebra, mosadze a niekedy aj zlata. Každá mala svoju špecifickú cenu a bola vymenená za komoditu, ktorá zodpovedala hodnote meny. Ľudia s týmto objavom boli spokojní, no nie navždy.

O veľa rokov neskôr, keď sa začala internetová éra, museli sa ľudia zapodievať a vyriešiť potrebu novej formy obchodovania tovarov a služieb. Musel sa nájsť spôsob, ktorým by sa zabezpečilo obchodovanie v zámorí alebo medzi dvoma rôznymi lokalitami. Áno, existuje bezdrôtový prevod peňazí prostredníctvom bánk a iných mobilných služieb, ale kryptomeny jednoznačne zmenili spôsob, akým sa obchoduje. O chvíľu si povieme prečo.

Čo presne máme rozumieť pod pojmom kryptomena?

Kryptomena je nezávislým výmenným prostriedkom, s ktorým sa obchoduje na internete. Sú to digitálne peniaze, pomocou ktorých môžu ľudia nakupovať a predávať svoje tovary a služby cez internet. Pre vykonanie každej finančnej transakcie, táto forma meny závisí od kryptografických funkcií. A to jej dodáva imunitu, transparentnosť a decentralizáciu, čím sa stáva vhodnou na použitie kdekoľvek a s kýmkoľvek.

Ako kryptomena funguje?

Kryptomeny pozostávajú z viacerých štruktúr vo forme tzv. žetónov alebo mincí. Bitcoin je pravdepodobne najznámejším druhom kryptomeny. Ako ďalšie príklady si môžeme uviesť napríklad Ethereum, Litcoin, Zcash, Dash, Monero, Ripple a mnoho ďalších.

Bitcoin, ktorá je doteraz najpopulárnejším druhom kryptomeny na svete, funguje prostredníctvom viacerých aplikácií vo virtuálnom svete. Každý bitcoin predstavuje počítačový súbor, ktorý je uložený v aplikácii digitálnej peňaženky na zariadení, ktoré je pripojené k internetu. Prostredníctvom tejto aplikácie môžete odosielať a prijímať bitcoiny. Každý jeden z obchodov je zaznamenaný na verejnej účtovnej knihe, ktorá sa nazýva blockchain, čím je mena z veľkej časti chránená pred podvodníkmi.

Ako môžete získať kryptomenu?

V ideálnom prípade existujú tri rôzne spôsoby, ako získať kryptomenu. Prvým spôsobom je nákup kryptomeny pomocou skutočnej hotovosti, prostredníctvom certifikovaných stránok, kde sa porovnáva hodnota kryptomeny a je dovolený jej predaj. Bitcoin mal nedávno hodnotu okolo 9 500 amerických dolárov, avšak jeho cena už za 24 hodín môže byť určite rozdielna.

Druhým spôsobom, ako môžete získať kryptomeny, je predať produkty alebo nechať ľudí, aby vám zaplatili pomocou Bitcoinov, alebo akejkoľvek inej kryptomeny. V takomto prípade sa bude hodnota vašich položiek rovnať ekvivalentnej hodnote kryptomeny.

Posledným spôsobom, ako sa dostať ku kryptomene je vytvoriť ich pomocou vášho počítača. Tento proces však vôbec nie je taký jednoduchý, ako vám môže zdať, pretože ak by to bolo jednoduché, tak by si kryptomeny vytváral každý. Uveďme si príklad: Proces výroby Bitcoinov sa volá ťažba. Ťažba sa vykonáva na veľmi výkonných počítačoch, ktoré vykonávajú zložité výpočty. Tieto výpočty sú stále ťažšie a ťažšie, čím sa proces ťaženia predlžuje. Ak začnete s ťažením Bitcoinov dnes, bude vám trvať roky, kým jeden Bitcoin vytvoríte. Z tohto dôvodu sa väčšina ľudí zdrží “ťaženia“ Bitcoinov a rozhodne sa ich kúpiť. Ťaženie Bitcoinov, by vás aj tak stálo o veľa viac ako je hodnota jedného Bitcoinu, čím by sa celý obchod stal nevýhodným.

Výhody využívania kryptomien pri obchodovaní

Po prvé, môže to by bezpečné. Obchodovanie s kryptomenami je tou najspoľahlivejšou formou obchodovania. Je to výlučne preto, že obchod je zaznamenaný na verejnej účtovnej knihe, ku ktorému má prístup ktokoľvek. Z tohto dôvodu môžete obchodovať iba s majetkom, ktorý reálne vlastníte. A preto nikto nemôže obchodovať s falošnými mincami, skopírovanými mincami, alebo mincami, ktoré boli vytvorené na počítači.

Druhým dôvodom je, že kryptomeny majú vysokú peňažnú hodnotu. Ako už bolo spomenuté, hodnota jedného Bitcoinu sa pohybuje v tisícoch amerických dolárov. A to je veľké číslo, aj napriek tomu, že ich cena je volatilnou.

Tretí dôvod je, že kryptomeny nie sú ovplyvnené žiadnou inou menou. Väčšina peňazí, ktoré ľudia v súčasnosti používajú, je ovplyvnená inými menami. Americký dolár je ústredným bodom väčšiny svetových mien. Jeho rast a pokles na trhu mení hodnotu každej jednej meny, ktorá je na neho naviazaná. To však v prípade kryptomien neplatí. Aj napriek rôznym poklesom a rastom iných mien, kryptomeny zostávajú neochvejné, nakoľko sú ich výkyvy nezávislé od výkyvov iných mien.

Ďalším dôvodom je, že kryptomeny nie sú obmedzované žiadnymi zákonmi. Na rozdiel od väčšiny svetových mien sú kryptomený držané a presúvanú výlučne vo virtuálnom svete, čo znamená, že žiadna vláda nemá právo na obmedzovanie obchodov. Vďaka tomu môžete pomocou Bitcoinov obchodovať z ktorejkoľvek časti sveta. Jediným zákonom, ktorým sa táto forma obchodovania riadi, je to, že človek nesmie používať falošné Bitcoiny.

A posledným dôvodom prečo by ste mali obchodovať pomocou kryptomien je to, že poplatky za presun sú nižšie. Počiatočný výmenný poplatok je o niečo vyšší, no zvyšné poplatky za prevod sú veľmi nízke. Ak budete porovnávať prevod peňazí rovnakej hodnoty do kryptomeny alebo nejakej inej svetovej meny, zistíte, že sa vám viac oplatí previesť peniaze do kryptomeny. Je to preto, že kryptomeny nie sú závislé od bankových poplatkov. Váš prevod nie je podmienený viacerými formalitami, s ktorými sa musíte vysporiadať pri prevode peňazí do niektorej zo svetových mien. Medzi takéto formality patrí napríklad preukázanie pôvodu peňazí. Ak máte peniaze na to, aby ste kúpili kryptomeny, následne tak môžete urobiť hneď.

Riadenie rizika pri nákupe kryptomeny

Vzhľadom na to, že vo svete Bitcoinov stále pretrvávajú nejasnosti a obavy, je pomerne bežné, že aj opatrní obchodníci začínajú pociťovať znepokojene ohľadom budúcnosti ich investície. Príručky obchodovania s kryptomenami naznačujú, že pokušenie môže narásť, no ak sa mu vyhnete a nepodľahnete mu, výsledky môžu stáť za to. Mnohí argumentujú tým, že existuje istá predispozícia pre chamtivosť, ktorá riadi investovanie pod vplyvom emócií. Výsledkom takýchto investícií môže byť predaj alebo nákup kryptomeny, ktorý nemusí byť výhodný.

Podobné: Ako fungujú dlhopisy?

Mnoho odborníkov súhlasí s tým, že kľúčom k riadeniu rizika a zabráneniu investovania pod vplyvom emócií je vyhnúť sa investovaniu všetkých dostupných peňazí do jednej meny alebo na jednom konkrétnom trhu. Samotná povaha kryptomien naznačuje, že veľká investícia do jednej kryptomeny, napríklad Bitcoinu, by mohla predstavovať pre obchodníka výraznú stratu.

Veľké straty môžu viesť k pochybnostiam a ľútosti. Aby sa zabránilo týmto emóciám, obchodníci sa musia odosobniť od procesu investovania. Môže vám trvať istú dobu, kým sa naučíte investovať bez toho aby ste boli ovplyvnení negatívnymi či pozitívnymi emóciami.

Používanie správnych nástrojov

Niektoré informované zdroje a širšia obchodná verejnosť naznačujú, že používanie nástrojov a aplikácií na riadenie investícií vám môže pomôcť pri investíciách, ktoré sú ovplyvnené vašimi emóciami. Nárast záujmu o automatizované služby a robotov ukazuje, že investori vážne uvažujú o zjednodušovaní svojich investičných stratégií. Z tohto dôvodu je sotva prekvapujúce, že mnohí investori sa začínajú pri rozhodovaní spoliehať na robotov.

Vylúčenie seba samého z procesu rozhodovania by mohlo byť zaujímavých spôsobom, ako sa vyhnúť ovplyvneniu emóciami. Roboty a programy, ako napríklad aplikácia Bitcoin Code, sa dajú používať pri správe investícií. Spoliehaním sa na tento špeciálny program, ktorý investuje vo vašom mene, dosahuje proces investovania ktorý nebude ovplyvnený vašimi negatívnymi myšlienkami alebo zvýšenou chamtivosťou. Hoci nie všetci obchodníci a investori používajú aplikácie a robotov, môže to byť však nový a rozhodne zaujímavý spôsob, ako si natrénujete, otestujete a pomocou, ktorého pochopíte, prečo je potrebné odosobnenie sa od investícií.

Kryptomeny budú predstavovať ekonomiku budúcnosti a ak nechcete ostať pozadu, je treba zvážiť vložiť časť investovaných finančných prostriedkov možno do nich. Môže ísť o lukratívny spôsob, ako si môžete peniaze odložiť a investovať. Nezabudnite však investovať múdro a taktiež na to, že kryptomeny majú mnohé výhody ale aj nevýhody, medzi ktoré patrí napríklad neistota a rozsiahla volatilita. Mnoho ostrieľaných investorov do kryptomien vám poradí, aby ste sa, predtým ako začnete investovať do kryptomien, naučili odosobniť sa od trhu a ako nenechať vaše emócie, aby vaše investície ovplyvňovali.

Zdroj: Coinbase

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.