10 akcií technologických spoločností, do ktorých sa oplatí v roku 2020 investovať

HABERL
17. decembra 2019

Druhé desaťročie druhého tisícročia bolo charakterizované rýchlym rastom veľkých technologických spoločností, ktorý sa prejavil aj v tom, že sme po prvýkrát zaregistrovali na Wall Street biliónové impériá.

akcie

Ako postupne vstupujeme do roku 2020, tak päť najhodnotnejších spoločností, ktoré sú obchodované na amerických burzách podniká v technológiách.

Protimonopolné regulácie sú stále viac realistickejšie, no predstava, že by tieto regulácie mohli položiť Silicon Valley na kolená je len čistou fantáziou. V nasledujúcich desiatich rokoch budú technológie zohrávať čoraz väčšiu úlohu v našich každodenných životoch a rovnako aj na trhoch. Prinášame zoznam 10 najlepších technologických akcií, ktoré by ste mali kúpiť v roku 2020.

Technologický sektor

Akcie patriace do technologického sektoru súvisia s výskumom, vývojom a distribúciou technologicky založeného tovaru a služieb. Tento sektor zahŕňa podniky, ktoré vyrábajú elektroniku, vytvárajú rôzne softvéry, počítače alebo výrobky a služby, ktoré súvisia s informačnými technológiami. Technologický softvér ponúka široké spektrum produktov a služieb, ktoré využívajú rovnako zákazníci ako aj ďalšie spoločnosti. Spotrebný tovar ako osobné počítače, mobilné zariadenia, domáce spotrebiče, televízie, atď. sa neustále zdokonaľuje a ja ponúkaný spotrebiteľom s novými funkciami.

Podobné: 6 technologických trendov, ktoré menia dopravný priemysel

Spoločnosť Microsoft

Spoločnosť Microsoft je jednou z prvých spoločností na svete, ktorá dosiahla hodnotu 1 bilióna amerických dolárov. Softvérový gigant, ktorý sídli americkom meste Redmonde, štáte Washington patrí aj štvrť storočia potom, čo predstavil osobné počítače k najlepším technologickým akciám, ktoré sa v roku 2020 oplatí kúpiť. To dokazuje nadčasovosť a dlhovekosť spoločnosti Microsoft, no rovnako aj správnosť ich rozhodnutia investovať do tabletov prostredníctvom Surface, videohier s Xboxom a sociálnych sietí prostredníctvom LinkedIn. Pravidelný softvérový upgrade Windows-u zaručil spoločnosti stály zisk, ktorý spoločnosť získava aj vďaka skvelému rozhodnutiu urobiť z balíka Microsoft Office predplatnú službu. Tržby spoločnosti Microsoft v minulom štvrťroku vzrástli o 59%.

Spoločnosť Dell Technologies

Ďalšou známou spoločnosťou, ktorá vznikla ešte v 90. rokoch minulého storočia a pomohla priniesť počítače do každodenného života je Dell, ktorá sa po rokoch rozvoja a diverzifikácie stala dostatočne atraktívnou na to, aby ste do nej v najbližšom roku investovali. Dell sa nezaoberá len výrobou počítačov, no svoje pôsobenie rozšíril aj do výpočtových stredísk, úložísk, serverov a cloudu, čo predstavuje diverzifikované portfólio plné mierne rastúcich obchodných jednotiek.

Obchodom s komerčnými počítačmi sa zjavne darí, nakoľko divízia klientskych riešení v predchádzajúcom štvrťroku vykázala nárast až o 65%. Najdôležitejšie ale je, že spoločnosť Dell od roku 2018 vlastní zhruba 80% podiel v spoločnosti VMWare, ktorej kapitalizácia je na úrovni okolo 60 miliárd amerických dolárov. Hodnota podielu spoločnosti Dell je vo výške 48 miliárd amerických dolárov, no aj napriek tomu sa obchoduje za 36 miliárd amerických dolárov.

Spoločnosť Adobe

Už druhý rok po sebe sa spoločnosti Adobe darí presadzovať na americkom trhu ako jednej z firiem, ktorej akcie sa jednoducho oplatí kúpiť. Do decembra 2019, sa hodnota akcií spoločnosti zvýšila o 35%. Spoločnosť Adobe stojí za skupinou ikonických aplikácií, medzi ktoré patrí napríklad Photoshop, InDesign, Illustrator, Acrorbat a Premiere. Jednoducho povedané, ide o softvérové aplikácie, bez ktorých nemôže fungovať mnoho priemyselných odvetví a profesionálov, a model softvér ako služba, ktorý Adobe využíva, generuje spoločnosti pravidelné výnosy s vysokou maržou, čo je čistým snom investora. Spoločnosť Adobe má momentálne hodnotu 150 miliárd amerických dolárov a jej predaje každoročne rastú okolo 20%. Pamätajte ale na to, že technologické akcie zvyknú so sebou niesť vyšší risk aj zisk.

Spoločnosť AT&T

Komunikačný a mediálny gigant AT&T taktiež patrí k zabehnutým spoločnostiam, no nerastie rovnakým tempom ako Adobe alebo Microsoft. Na celom území Spojených štátov amerických má AT&T viac ako 100 miliónov zákazníkov, ktorí platia za televíziu, mobilné služby alebo internet. Po tom, čo AT&T odkúpila aj spoločnosť WarnerMedia, ktorá je materskou spoločnosťou hollywoodského štúdia Warner Bros., ako aj firiem DC Comics, HBO, CNN, TBS, TNT a mnohých iných, sa stala aj gigantom v poskytovaní zábavných služieb. Očakáva sa, že počas roka 2020 bude mať voľný tok hotovosti vo výške asi 28 miliárd amerických dolárov.

Spoločnosť Facebook

Nakoľko sa Facebook vyskytoval na zozname najlepších akcií, do ktorých je potrebné investovať v roku 2020, prirodzene sa musel dostať aj na zoznam najlepších technologických akcií pre nadchádzajúci rok. Obchoduje sa za 32-násobok svojich príjmov, to však nie je žiadnym prekvapením v spoločnosti, ktorej zisky by sa mali v budúcom roku zvýšiť o 42%. Aj keď Facebook vyhlasuje, že každý mesiac dosahuje zhruba 2,5 miliardy aktívnych užívateľov, toto číslo medziročne rastie približne o 8%. Takmer 2,8 miliardy ľudí využíva aspoň raz mesačne služby buď Facebooku, Whatsappu, Messengeru alebo Instagramu.

Aj keby sa podarilo Demokratom vyhrať v amerických prezidentských voľbách v nasledujúcom roku a následne, by sa pokúsili o rozdelenie Facebooku, investori by z tejto situácie stále mohli profitovať, nakoľko by sa Wall Street naskytla príležitosť správne ohodnotiť každý jeden jej obchodný segment.

Spoločnosť STMicroelectronics

Ak ste nepočuli o švajčiarskej spoločnosti STMicroelectronics, ktorá vyrába polovodiče a ktorej hodnota sa odhaduje na 22 miliárd amerických dolárov, je na čase to zmeniť. Investori, ktorí vykonali náležitý prieskum a chcú investovať do najlepších technologických akcií už o nej ale isto niečo vedia. Čipy vyrobené v tejto spoločnosti pomáhajú poháňať niektoré zaujímavé trhy a to vrátane automobilové priemyslu, kde sú tieto čipy využívané na rýchlejšiu adaptáciu elektrických vozidiel. Spoločnosť STMicroelectronics taktiež vyrába produkty podporujúce bezdrôtové nabíjanie, dotykové displeje pre smartfóny a taktiež sa zaoberá riešením problémom napájania dátových centier, ktoré sú potrebné pri prechode na 5G sieť.

Nakoľko sa akcie tejto spoločnosti obchodujú pri nízkych hodnotách pomeru cien voči očakávaným ziskom pri hodnote 0,45, analytici očakávajú, že zisky z jednej akcie každým rokom v priebehu nasledujúcich piatich rokoch porastú až o 49%, čo zvýši pomer ceny voči zisku na akciu.

Spoločnosť Alibaba Group Holding

Ak sa pravidelne snažíte nájsť najlepšie technologické spoločnosti, ktorých akcie treba kúpiť, je pravdepodobné, že budete očakávať aby jedna alebo dve z nich vykázali pôsobivý rast. Aj napriek tomu, že hodnota spoločnosti Alibaba, ktorá je napodobeninou spoločnosti Amazon v Číne, klesla o 70 miliárd amerických dolárov, stále patrí medzi najpredávanejšie rastové akcie. V minulom štvrťroku tržby spoločnosti Alibaba vzrástli rýchlejšie, ako jej americkej obdoby Amazonu, a to o 40%. Na rozdiel od spoločnosti Amazon, ktorý primárne ťaží z poskytovania tzv. “cloud-computingu”, zahŕňajúc poskytovanie služieb, aplikácií alebo programov uložených na zdielaných serveroch, ku ktorým môžu užívatelia pristupovať prakticky odkiaľkoľvek, hlavný zisk spoločnosti Alibaba generuje maloobchodná elektronická divízia, pričom sú tieto zisky využité na financovanie ďalších obchodných aktivít, medzi ktoré patrí aj stále sa rozširujúce oddelenie “cloud-computingu”.

Spoločnosť IAC/Interactive Corp.

Spoločnosť IAC, ktorá má hodnotu okolo 18 miliárd a sídli v New Yorku, patrí medzi mediálnych a internetových gigantov a funguje takmer ako nejaká verejne obchodovaná liaheň. Mediálna legenda, bývalý generálny riaditeľ a súčasný predseda spoločnosti IAC – Barry Diller, zhromaždil pre akcionárov obrovský majetok, pričom v roku 1995 sa akcie spoločnosti predávali po dvoch amerických dolároch a ich súčasná cena je 215 amerických dolárov. Podiel IAC v spoločnostiach ako je Match Group a ANGI Homeservices má väčšiu hodnotu ako samotná IAC.

Spoločnosť 58.com

Aj napriek tomu, že sa rozhodne nemôže rovnať so spoločnosťou Alibaba, čínska spoločnosť 58.com sa taktiež zaraďuje na zoznam technologických spoločností s najlepšími akciami pre rok 2020. V skutočnosti, nízka pozornosť môže byť práve faktorom, ktorý je zodpovedný za veľmi nízky pomer ceny voči očakávaným výnosom danej spoločnosti (PEG), ktorý dosahuje hodnotu 0,7. Očakáva sa, že v najbližších rokoch zisky spoločnosti narastú, nakoľko rastúca stredná vrstva v Číne naďalej zvyšuje dopyt po pracovných miestach, produktoch, nehnuteľnostiach a iných službách. Ak by prezident Donald Trump, v snahe podporiť národnú ekonomiku, ukončil v roku 2020 obchodnú vojnu s Čínou, akciám spoločnosti WUBA, by to len pomohlo.

Podobné: Očakávania Wall Street pre rok 2020

Spoločnosť Rubicon Project

Ako poslednú vám uvádzame spoločnosť Rubicon s hodnotou okolo 400 miliónov amerických dolárov, ide o volatilné, no pomerne sľubné akcie v digitálnom reklamnom priestore. Softvér tejto spoločnosti pomáha automatizovať nákup a predaj digitálnej reklamy hromadne, a to prostredníctvom mobilnej aplikácie a širšieho webového priestoru. Programová inzercia si svoju popularitu ešte len získava, ale spoločnosť Rubicon sa dostala z klesajúcich tržieb v roku 2018, k nárastu o takmer 20% za rok 2019. Firma Rubicon ešte nie je historicky zisková, ale analytici očakávajú, že v roku 2020 sa trafí do čierneho a v roku 2021 jej zisky porastú. Táto firma má zo všetkých spoločností na tomto zozname najvyšší pomer rizika a zisku, takže pre všetkých investorov nie je ideálna.

Zdroj: www.bloomberg.com, www.msn.com

 

[elementor-template id=“14516″]

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.