10 najlepších filmov o financiách tejto dekády

HABERL
19. decembra 2019

Z nasledujúcich filmov sa môžete dozvedieť veľa zaujímavých informácií o investovaní, odkladaní si peňazí a o správe finančných prostriedkov. Filmy nám neslúžia iba na zábavu, poskytujú nám hodnotné informácie, napríklad o stratégiách, ktoré vám dopomôžu k lepšej správe vlastných prostriedkov, ktoré vieme využiť rovnako v súkromnom ako aj profesionálnom živote. Či už sa dnes večer […]

Filmy

Z nasledujúcich filmov sa môžete dozvedieť veľa zaujímavých informácií o investovaní, odkladaní si peňazí a o správe finančných prostriedkov. Filmy nám neslúžia iba na zábavu, poskytujú nám hodnotné informácie, napríklad o stratégiách, ktoré vám dopomôžu k lepšej správe vlastných prostriedkov, ktoré vieme využiť rovnako v súkromnom ako aj profesionálnom živote.

Či už sa dnes večer chystáte pozrieť si nejaký thriller, drámu, dokumentárny film, komédiu, alebo film, ktorý vám dokáže priblížiť princíp bublín na trhu s nehnuteľnosťami, akciovými trhmi a následky finančnej korupcie a krízy, prinášame vám zoznam najlepších filmov o financiách za posledných 10 rokov. Medzi tieto filmy rozhodne patria: “Zo zákulisia krízy”, “Vlk z Wall Street”, “Moneyball”, “Stávka na neistotu”, “Deň pred krízou”, “Hra s Ohňom: Dokument”, “Gembler”, “Manažéri”, “Vymedzený čas” a “Veľká kríza”.

Zo zákulisia krízy (Inside Job) – 2010

Tento film pojednávajúci o finančnej kríze vyhral v roku 2011 Cenu Akadémie v kategórii najlepší dokumentárny film. “Zo zákulisia krízy” je rozhodne jedným z najlepších filmov o Veľkej recesii. Film nám v sérii dôležitých rozhovoroch o tom, čo viedlo k pádu našej ekonomiky v roku 2008 ukazuje najmä nekonečnú chamtivosť, ktorá je na Wall Street všadeprítomnou.

Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street) – 2013

Poznáte ten pocit, kedy sa vám adrenalín rozlieva po celom tele počas jazdy na horskej dráhe? “Vlk z Wall Street” je dynamická dráma, pri ktorej sledovaní budete chcieť každú chvíľu vyskočiť z gauča. V priebehu filmu sa spoznáte s Jordanom Belfortom, investičným bankárom z Wall Street a budete sledovať jeho postup zo života strednej triedy až k životu strávenému v zámku a na jachte, ktoré si mohol dovoliť vďaka manipulácii akciového trhu. Jeho chamtivosť ho nakoniec doviedla k finančnému krachu a bola jedným z faktorov, prečo skončil vo väzení.

Podobné: Ako funguje zložené úročenie a ako ho vypočítať?

Vo filme je zobrazené nadmerné míňanie peňazí a luxusný život bankárov, no hlavným posolstvom je nenaplnený život bohatého muža, ktorému peniaze neprinášajú také šťastie ako predpokladal. V tejto komédii je vyobrazených mnoho finančných lekcií, z ktorých by ste sa mali poučiť.

Moneyball – 2011

Nick Loper, zakladateľ stránky SideHustleNation.com, ktorá poskytuje potrebné informácie ľuďom, ktorí by si radi zarobili nejaké peniaze navyše alebo, by vo svojom voľnom čase chceli začať podnikať, vysvetľuje: „Najprv vám bude pripadať, že film Moneyball je iba o baseballe, no keď sa nad ním zamyslíte v celom filme v skutočnosti ide o to, ako byť produktívnejší a získať viac s málo zdrojmi.“ Film Moneyball bol natočený podľa knižnej predlohy napísanej Michaelom Lewisom: “Moneyball: Umenie vyhrať nespravodlivú hru” a približuje nám, ako manažér baseballového tímu Oakland Athletis dokázal vybudovať súťaživý tím s obmedzeným rozpočtom a to vďaka revolučnej stratégie, pomocou ktorej vyberal hráčov, ktorí spochybňovali štandardný spôsob prijímania nových hráčov. Najdôležitejšou finančnou lekciou, ktorá bola v tomto filme vyobrazená, je to, ako vám skladanie rozpočtu a zbavenie sa nepotrebných výdavkov pomôže na ceste k vašim cieľom.

Nick Loper vysvetľuje, že existuje niekoľko paralel medzi týmto filmom a svetom osobných financií: “Ak na miesto výhry v baseballových zápasoch, bude naším cieľom finančná sloboda a možnosť robiť kedy chceme, čo chceme, potom nasledovanie konvenčných postupov a rád nie je tou najlepšou cestou. Predpokladám, že domácnosti dokážu dosiahnuť víťazstvá podobné ako je zobrazené vo filme Moneyball a taktiež sa dokážu vyhnúť neúspešnému životu, jednoducho strategickým a úmyselným investovaním.”

Stávka na neistotu (The Big Short) – 2015

Aj napriek tomu, že milióny Američanov sa snažia zabudnúť na finančnú krízu, ku ktorej došlo v roku 2008, filmy ako “Stávka na neistotu” nám pomáhajú vysvetliť, ako praskla bublina na trhu s nehnuteľnosťami, a aké dôsledky ju nasledovali a to všetko vo svetle chamtivosti skorumpovaných veriteľov.

Krista Goodrich, spoluautorka knihy “Investorka” vysvetľuje: “Tento film je naozaj zábavný a poskytuje nám veľa vysvetlení toho, čo sa vlastne odohrávalo za chrbtom verejnosti a čo v neposlednom rade viedlo ku kolapsu mnohých veľkých finančných inštitúcií. Je taktiež skvelou pripomienkou toho, že ľudia sa v každej ekonomike delia na víťazov a porazených.”

Deň pred krízou (Margin Call) – 2011

Keď ľudia spomínajú na finančnú krízu, ku ktorej došlo v roku 2008, a ktorá zanechala milióny Američanov bez práce, bez domova a bez peňazí, väčšinou ani nevedia, čo sa vlastne stalo a prečo sa to stalo. Na všetky tieto otázky dokáže odpovedať film “Deň pred krízou”. Tento thriller sa odohráva vo finančnom svete a prináša nám pohľad ako vyzerá 24 hodín v takomto prostredí tesne pred tým, ako praskne bublina s nehnuteľnosťami. Ukazuje, čo všetko dokáže istá skupina ľudí z investičných spoločností bez ohľadu na finančné alebo morálne následky urobiť, keď zistí, že ich aktíva, ktoré boli zabezpečované hypotékami zrazu nemajú žiadnu hodnotu.

Hra s OHŇOM: Dokument – 2019

Prvý film o Hnutí FIRE, ktoré sa usiluje o finančnú nezávislosť a predčasný odchod do dôchodku, sleduje cestu viacerých jednotlivcov k dosiahnutiu finančnej nezávislosti a predčasného odchodu na dôchodok. Tento dokument spochybňuje mnohé spoločenské normy, ktoré sa týkajú bežného zamestnania s pravidelným pracovným časom od 9:00 ráno do 17:00 večer, počas obdobia 40 rokov a odchodu na dôchodok vo veku 65 rokov a viac.

Steffa Mantilla, majiteľka blogu osobných financií – Plantsonify, ktorým sa pokúša vzdelávať ľudí o tom ako sa môžu dostať z dlhov a získať určitý majetok, vysvetľuje, že film vyzýva svojich divákov, k tomu aby zvážili možnosť vzdania sa nadmerne konzumného životného štýlu, výmenou za menšie finančné obmedzenia a väčšiu flexibilitu. Ďalej uviedla, že väčšina ľudí nikdy neprestane rozmýšľať o tom, koľko peňazí budú potrebovať, ak sa rozhodnú opustiť svoje zamestnanie alebo si nájsť pozíciu, ktorá je horšie platená. Tento dokumentárny film sa pokúša pomôcť divákom v tom, že si im ukáže spôsobom, ako si uvedomiť fakt, že finančná nezávislosť a predčasný odchod na dôchodok je možný aj v dnešnom svete.

Gembler (The Gambler) – 2014

Hranie hazardných hier rozhodnutie nie je múdrym finančným zvykom a ani tento film sa ho nesnaží ukázať v pozitívnom svetle. V skutočnosti tento film ilustruje práve ničivé následky, ktoré si sebou nesie nadmerné riskovanie s peniazmi. Finančné lekcie vyobrazené v tomto filme však nie sú iba o hazarde.

Jarek Grochal, zakladateľ ďalšieho blogu o osobných financiách Time in the Market, nám pripomína kľúčovú scénu celého filmu, kde jedna z postáv, ktorú zosobňuje John Goodman, vysvetľuje, že ľudia by si mali odkladať peniaze kvôli tomu, aby mali neskôr možnosť urobiť slobodné rozhodnutie. Je oveľa jednoduchšie opustiť vaše zamestnanie, s ktorým nie ste spokojný, ak máte 40 rokov a každý rok ste si odložili okolo 30% vášho príjmu, ako keď tieto peniaze miniete na veci, ktoré si ani nebudete na konci roka pamätať.

Manažéri (The Company Men) – 2010

Ak sa pokúšate dosiahnuť vrchol, zvyčajne sa neobzeráte naspäť, no v živote rozhodne neexistujú žiadne záruky. Toto je jedna z lekcií, ktoré si divák odnesie po zhliadnutí filmu “Manažéri”. Tento nezávislý film nám ponúka pohľad na problémy, s ktorým sa snažia vysporiadať traja muži počas obdobia, kedy dochádza k znižovaniu počtu zamestnancov v spoločnostiach a hromadného prepúšťania. Tieto hlavné postavy čelia mnohým útrapám počas celého roka a finančný tlak je hlavným problémom, ktorý im znepríjemňuje život.

Vymedzený čas (In Time) – 2011

Staré príslovie “čas sú peniaze”, sa stáva realitou pre hlavné postavy v tomto sci-fi thrilleri, v ktorom ľudia prestávajú starnúť, keď dosiahnu vek 25 rokov a majú na ramene stopky, ktoré im odpočítavajú, ako dlho budú ešte medzi živými. Hlavná zápletka spočíva v tom, že tento čas môžu ľudia prenášať jeden na druhého, čím sa čas stáva menou, s ktorou táto spoločnosť obchoduje. V tomto filme môžu bohatí žiť večne, čo môže byť prekliatím alebo požehnaním.

Podobné: Svetový dlh dosiahol nový rekord. Aké je tak riešenie pre zadlženú globálnu ekonomiku?

Jim Wang, zakladateľ blogu o financiách Wallet Hacks, poznamenal, že existuje určitá paralela medzi týmto filmom a odchodom do dôchodku v skutočnom svete. Mnoho ľudí čelí rovnakému problému, keď odídu na dôchodok a stratia svoju identitu po tom, čo opustia (svoje zamestnanie) to, čím boli posledných 40 rokov. Máte peniaze na všetko, čo chcete, no vyskytne sa istá prázdnota, ktorú kedysi vypĺňala vaša práca. Je ťažké prísť na to, čo budete robiť ďalej.

Veľká kríza (Too Big to Fail) – 2011

Keď sa ekonomika pred desiatimi rokmi zrútila, neboli zasiahnutí iba spotrebitelia. Veľké aj malé spoločnosti sa pokúšali dať dokopy svoje roztrieštené financie. V tomto veľmi dôležitom filme, ktorý pojednáva o recesii, ku ktorej došlo v roku 2008, sa dozvedáme viac o niektorých dôležitých inštitúciách, ktorých krach, by predstavoval úplný ekonomický chaos. Organizácie, ktoré “boli príliš veľké na, to aby zlyhali” dostávali od vlády pomocné finančné prostriedky, ktoré zabránili ich krachu. Medzi tieto firmy patrí napríklad AIG, JPMorgan Chase, Citigroup a tri veľké automobilové spoločnosti. Jednoducho povedané, táto poučná dráma nám vysvetľuje spôsob, akým funguje americká ekonomika.

https://www.youtube.com/watch?v=E7YSrmRe9zY

Zdroj: www.culturalweekly.com, www.tradingwalk.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.