Ako konečne začať investovať v roku 2020

HABERL
17. januára 2020

Ak ste už nejakú dobu uvažovali o tom, že investujete do akcií, no stále ste tak neurobili môže byť rok 2020 rokom, kedy premeníte svoje zámery na eura. Výsledky prieskumu uskutočneného spoločnosťou Metlife, ktorého sa zúčastnilo viac ako 8 000 dospelých Američanov ukázal, že v roku 2019 sa viac ako polovica Američanov (55%) nezúčastnila na […]

investovanie

Ak ste už nejakú dobu uvažovali o tom, že investujete do akcií, no stále ste tak neurobili môže byť rok 2020 rokom, kedy premeníte svoje zámery na eura. Výsledky prieskumu uskutočneného spoločnosťou Metlife, ktorého sa zúčastnilo viac ako 8 000 dospelých Američanov ukázal, že v roku 2019 sa viac ako polovica Američanov (55%) nezúčastnila na akciovom trhu. Oveľa viac oproti starším Američanom, však investuje generácia Z (ľudia vo veku od 18 do 24 rokov) a generácia Milénia (ľudia vo veku 25 až 34 rokov).

Mnoho ľudí sa jednoducho bojí. David Day, ktorý pracuje ako certifikovaný finančný plánovač pre spoločnosť Gold Medal Waters, sídliacu v Colorade, uviedol: “Dnes sa na trhu stretávame s toľkými možnosťami, že to môže byť pre mnohých ochromujúce,” … “Ak máte k dispozícii príliš veľa možností, z ktorých si máte vybrať, zostanete paralyzovaný a nakoniec neurobíte nič.” Odborníci sa zhodujú na tom, že podmienky na akciovom trhu možno nie sú dokonalé, ale určite sa oplatí investovať.

Podľa Rona Guayana, finančného plánovača v spoločnosti Rivermark Wealth Management, by ste nemali strácať čas tým, že sa budete snažiť vstúpiť na trh v ten pravý čas. Podľa jeho slov, “najlepší čas, kedy treba investovať je vtedy, keď máte peniaze. Čakanie, kým dôjde k poklesu na trhu je hra, ktorú hrajú tí, čo prehrávajú.” Prinášame vám pár rád od finančných poradcov pre ľudí, ktorí sa po prví raz rozhodli investovať.

Pochopte, čo všetko ste ochotný riskovať

Ide o pomerne jednoduchý proces, ak ste konzervatívny alebo agresívny investor, no môže to byť trošku komplikovanejšie, najmä ak ste v minulosti neinvestovali veľa alebo ste investovali do fondu s cieľovým dátumom, ktorý bol súčasťou vášho vyraďovacieho účtu. V takýchto prípadoch ste pravdepodobne nemuseli brať na riziko žiaden ohľad.

Podobné: 10 najlepších filmov o financiách tejto dekády

Je to ale trochu iné, keď vy sám vyberáte fondy alebo tvoríte portfólio, ktoré vám sadne. Aktuálny býčí trh stále nestráca svoju paru. V prostredí ekonomicky zdravého trhu, ktorý neustále prináša dobré zisky mnohým investorom, môže byť pravdepodobnejší vznik nereálnych očakávaní mladých ľudí, ktorí si predstavujú, že už nikdy nedôjde k poklesom na trhu a že investovanie samo o sebe vlastne nie je také riskantné.

Na chvíľu sa zamyslite nad tým, koľko ste ochotný riskovať, ak dôjde k náhlemu poklesu na trhu a vy prídete o časť svojej investície. Ak si nie ste istý, existujú rôzne testy, ako je napríklad tento Test hodnotenia tolerancie rizika, ktorý bol vytvorený profesormi finančného plánovania, Dr. Ruthom Lytton z Technickej univerzity vo Virgínii a Dr. Johnom Grablom z Univerzity v Georgia.

Online investičné nástroje vám môžu investovanie značne uľahčiť

Guay odporúča investorom, ktorí hľadajú jednoduchý spôsob ako začať investovať, aby si otvorili spravovaný účet pomocou služieb online investičného poradcu, (ktoré sú taktiež nazývané aj robo-poradcovia), ako je napríklad Betterment. Odvádzajú pomerne slušnú prácu, keď investorovi pomáhajú zamerať sa na jeho cieľ a to napríklad vytvorením pohotovostného fondu, ktorý tvorí kľúčovú zložku finančného zdravia, alebo investujú všetky finančné prostriedky na zálohu za prvú nehnuteľnosť alebo iný veľký nákup. Gaup uviedol: “Mnohokrát chcú investori hneď začať nakupovať akcie, bez toho, aby vedeli ako budú prípadné výnosy ďalej využívať.” Je potrebné mať jasný cieľ, ktorý bude určovať ako a kam investujete.

Niekoľko robo-poradcov, vrátane spoločnosti Betterment a investičných aplikácií ako Stockpile a Stash, ponúkajú čiastočné investovanie do akcií, ktoré investorom umožňuje kúpiť iba časť akcie alebo fondu obchodovaného na burze a nie celú akciu. Ryan Firth, finančný plánovač spoločnosti Mercer Street sídliacej v Texase hovorí, že takýto druh služby značne uľahčuje investovanie pre investorov, ktorí majú limitované finančné prostriedky.

Mnoho z týchto platforiem taktiež uľahčuje investorom zvyknúť si na to, že je potrebné investovať hoci aj v malých sumách, no pravidelne. Jednou zo stratégií ako to dosiahnuť, môže byť odloženie 100 dolárov v priebehu každého druhého týždňa. Je to ideálna stratégia pre investorov s dlhým časovým horizontom a dlhodobým cieľom, ako je napríklad sporenie na dôchodok.

Odstraňuje emócie z investičnej rovnice. Zabezpečí, že neustále investujete, týždeň čo týždeň, bez ohľadu na to, čo sa deje na trhu. Taktiež vám to zabráni v predávaní v dobe minimálnych trhových cien a v nakupovaní počas maximálnych trhových úrovní.

Ak sa rozhodnete pre možnosť „urob si všetko sám“, hľadajte diverzifikované a nízko-nákladové fondy

Samozrejme, že môžete investovať aj sami bez hocikoho pomoci. Stačí ak sa zaregistrujete a vytvoríte si účet prostredníctvom sprostredkovateľa ako Fidelity alebo Charles Schwab. John Crumrine, certifikovaný finančný plánovač pracujúci pre spoločnosť Brunswick Financial, odporúča investorom, ktorí to idú po prvý raz vyskúšať bez pomoci poradcov, aby si to zbytočne nekomplikovali. Poznamenal, že “najjednoduchším spôsobom ako investovať a udržať si diverzifikované portfólio, je investovať do čo najobsiahlejších indexových fondov, aké nájdete.”

Je rozumné, ak investorov vo veku 20 až 30 rokov investuje väčšinu alebo dokonca aj všetky svoje volné finančné prostriedky do akcií, nakoľko má oveľa dlhší časový rámec, v ktorom sa môže zotavovať z prípadných strát. Odborníci investorom odporúčajú, aby sa namiesto vyberania jednotlivých akcií začali obzerať po fonde obchodovanom na burze (ETF) alebo po indexovom fonde, ktorý je určitým typom podielového fondu. Crumrine odporúča aby ste hľadali niečo podobné Fidelity Total Market Index Fundt alebo Schwab Total Stock Market Index, ktoré pokrývajú prakticky celý americký akciový trh. Podobnou možnosťou je ešte Vanguard Total Stock Market ETF.

Taktiež môžete hľadať zmiešané indexové fondy. Podľa certifikovanej finančnej poradkyne Sary Behr zo spoločnosti Simplify Financial Planning, tento typ fondov zahŕňa rôzne druhy akcií a niekedy dokonca aj dlhopisy, ktoré spoločne napomáhajú vytvoreniu diverzifikovanej investičnej možnosti. Dobrým príkladom takéhoto fondu je Vanguard Balanced Index Fund, ktorý tvoria zo 60% akcie a zo 40% zas dlhopisy.

Pri investovaní sa pokúšate vytvoriť vyvážené a diverzifikované portfólio, čo bude znamenať, že vaše peniaze budú investované do rôznych druhov aktív, medzi ktoré patria napríklad akcie aj dlhopisy. Chcete nastaviť svoje investície takým spôsobom, že ak sa jednému sektoru trhu prestane dariť a začne klesať vám to veľmi neublíži, pretože ste investovali aj do iného sektora, ktorému sa mimoriadne darí. Z tohto dôvodu možno budete musieť investovať do viac ako len jedného fondu.

Jednoducho povedané, neodkladajte vašu investíciu, len kvôli tomu, že sa pokúšate nájsť ten perfektný investičný fond. Day vysvetľuje, že podľa neho je “investícia sama o sebe dôležitejšia ako rozdiely medzi fondom A a fondom B.”

Nezabúdajte na poplatky

Či už investujete prostredníctvom robo-poradcov alebo využívate služby sprostredkovateľa, mali by ste si byť vedomý toho, koľko budete za svoje investície platiť. Podľa prieskumu z roku 2018 si viac ako tretina amerických investorov myslí, že neplatia žiadne poplatky. Realita je však taká, že drvivá väčšina platí a tieto poplatky môžu byť poriadne vysoké. V niektorých prípadoch sú dokonca vyššie ako výnosy z investície. Robo-poradcovia ponúkajú mnoho užitočných nástrojov. No poplatky sú zvyčajne o niečo vyššie, obyčajne sa pohybujú medzi 0,25% a 1% z vašich aktív. Poplatok je účtovaný za pomoc pri nastavovaní a spravovaní vašich finančných prostriedkov.

Podobné: Ako funguje zložené úročenie a ako ho vypočítať?

Väčšina fondov a dokonca aj niektorí poskytovatelia investičných služieb majú stanovené minimálne počiatočné investičné sumy, ktoré sa pohybujú v rozmedzí 100 až 3 000 amerických dolárov. Napriek tomu existujú aj také, ktoré túto minimálnu investíciu nemajú stanovenú. Ak nemáte dostatok finančných prostriedkov na to, aby ste mohli investovať aspoň túto minimálnu sumu, mali by ste si nastaviť trvalý príkaz a učiniť pravidelné prevody peňazí na účet, až pokým nedosiahnete sumu, ktorá je na splnenie tejto požiadavky potrebná.

Zmiernite svoje očakávania

Randy Gardner, profesor finančného plánovania na Americkej vysokej škole finančných služieb a finančný tréner v spoločnosti Garrett Planning Network, tvrdí že mladí ľudia, by sa mali naučiť byť trpezlivejší, nakoľko vždy chcú vidieť okamžité výsledky. Ďalej uviedol, že každý chce investovať do ďalšieho Microsoftu, Applu alebo Googlu, a hoci sa na trhu vyskytujú aj akcie s mimoriadne vysokými ziskmi a taktiež boli roky, kedy sa akciovému trhu veľmi darilo (vrátane minulého roka, kedy index S&P 500 stúpol o 28,9%), akciový trh sa stále vracia na svoj historický priemer okolo 10%.

Podľa Gardnera, “sme boli vyškolení na to, aby sme očakávali vysoké zisky a ak ich nedostaneme sme veľmi sklamaní. Mnoho ľudí prestáva veriť trhom, pretože im neprinášajú výnosy tak rýchlo, ako dúfali.” Crumrine pripomína, aby sme nezabúdali na opätovné investovanie výnosov, ktoré z investícií získame. Reinvestovanie je jedným z kľúčových aspektov, ktoré pomáhajú dosiahnuť rovnováhu.

zdroj: www.cnbc.com, www.msn.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.