9 spôsobov ako investovať do nehnuteľností bez toho, aby ste ich museli kupovať

HABERL
20. októbra 2019

1) Investujte do realitných fondov obchodovaných na burze (ETF) Fond obchodovaný na burze, známy aj ako ETF, predstavuje súbor akcií alebo dlhopisov nachádzajúcich sa v jednom fonde. Fondy obchodované na burze sa podobajú indexovým a podielovým fondom v tom, že majú podobnú diverzifikáciu a celkové náklady sú pomerne nízke. Ak sa chystáte investovať do nehnuteľností, […]

1) Investujte do realitných fondov obchodovaných na burze (ETF)

Fond obchodovaný na burze, známy aj ako ETF, predstavuje súbor akcií alebo dlhopisov nachádzajúcich sa v jednom fonde. Fondy obchodované na burze sa podobajú indexovým a podielovým fondom v tom, že majú podobnú diverzifikáciu a celkové náklady sú pomerne nízke.

Ak sa chystáte investovať do nehnuteľností, ale zároveň chcete svoje portfólio diverzifikovať, môže byť investovanie do fondov obchodovaných na burze tým správnym krokom. Napríklad, fond spoločnosti Vanguard s označením VNQ, predstavuje realitný fond obchodovaný na burze, ktorý investuje do akcií vydaných realitnými investičnými trustmi, známymi aj ako REIT, ktoré nakupujú kancelárske budovy, hotely a iné druhy nehnuteľností. IYR je ďalší realitný fond obchodovaný na burze, ktorý funguje veľmi podobne a zameriava sa na domáce realitné akcie a realitné investičné trusty. Existuje mnoho ďalších fondov obchodovaných na burze, ktoré sa orientujú na nehnuteľnosti, preto najprv vykonajte náležitý prieskum a zvážte svoje možnosti.

2) Investujte do realitných podielových fondov

Rovnako ako do realitných fondov obchodovaných na burze, môžete investovať aj do realitných podielových fondov. Taylor Schulte zo spoločnosti Defina Financial v San Diegu tvrdí, že nedá dopustiť na realitný podielový fond známy pod menom DFREX. A prečo? Vďaka nízkym nákladom a doterajším výkonom, si je istý budúcou výkonnosťou tohto fondu. Okrem nízkych nákladov, je podľa Schulteho ďalším plusom to, že stratégia, ktorú DFREX využíva je vyvinutá analytikmi ekonómami, ktorí sa výskumu venovali celé desaťročia a získali viaceré Nobelove ceny.

Ďalším realitný fond, ktorý by ste rozhodne mali zvážiť je TIREX. Vďaka aktívam v hodnote viac ako 1,9 miliardy amerických dolárov, širokej diverzifikácii nehnuteľností a nízkym poplatkom je dobrou voľbou.

Podobné: Ako zarobiť investovaním do rezidenčných nehnuteľností

3) Investujte do realitných investičných trustov (REIT)

Spotrebitelia investujú do realitných investičných trustov z toho istého dôvodu, prečo investujú do realitných fondov obchodovaných na burze a podielových fondov: chcú investovať do nehnuteľností bez toho, aby ich museli vlastniť. Realitné investičné trusty vám to umožnia a zároveň diverzifikujete svoje podiely na základe triedy nehnuteľností, do ktorých realitný investičný trust investuje.

Finančný poradca Chris Ball zo spoločnosti BuildFinancialMuscle.com vyhlásil, že osobne investuje do realitných investičných trustov kvôli diverzifikácii a “nekorelácii” s inými druhmi akcií. Hovorí, že sa mu páčia výsledky a to aj napriek rôznym výkyvom na realitnom trhu, smerom nahor a nadol. Týmto spôsobom podľa neho investuje do nehnuteľností, bez toho aby sa musel stať ich prenajímateľom. Ball tiež tvrdí, že veľa jeho klientov s touto stratégiou súhlasí a následne do realitných investičných trustov investuje.

S ohľadom na to, zvyčajne odporúčame klientom, aby sa držali ďalej od neobchodovaných realitných investičných trustov a investovali iba do verejne obchodovaných realitných investičných trustov. Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) nedávno varovala pred neobchodovanými realitnými investičnými trustmi, pričom upozornila na nedostatok likvidity, vysoké poplatky a nedostatočnú transparentnosť, čo dokopy tvorí značné riziko.

4) Investujte do spoločnosti podnikajúcej v oblasti nehnuteľností

Existuje mnoho spoločností, ktoré vlastnia a spravujú nehnuteľnosti, bez toho aby fungovali ako realitný investičný trust. Rozdiel je ale v tom, že nájsť ich je dosť komplikované a v porovnaní s realitnými investičnými trustmi, môžu vyplácať nižšie dividendy .

Medzi spoločnosti, ktoré podnikajú v oblasti realít patria napríklad hotely, prevádzkovatelia letovísk, spoločnosti prevádzkujúce výmenné rezidenčné pobyty a stavitelia komerčných nehnuteľností. Uistite sa, že pred nákupom akcií jednotlivých spoločností ste vykonali náležitý prieskum. Táto investičná príležitosť môže byť pre vás vhodná ak chcete investovať do konkrétneho typu nehnuteľností a máte čas na vykonanie prieskumu historických údajov, histórie spoločnosti a ďalších podrobností.

5) Investujte do výstavby domov

Ak sa pozriete na rast trhu s nehnuteľnosťami za posledné desaťročia, môžete si všimnúť, že sa tak dialo najmä vďaka obmedzenému počtu nehnuteľností. Z tohto dôvodu mnohí predpokladajú, že v nasledujúcich desaťročiach sa bude stavať stále viac a viac nehnuteľností.

V tomto prípade je ľahké pochopiť, prečo je rozumné investovať do výstavby. Celé odvetvie staviteľov domov bude musieť postaviť nové štvrte a rekonštruovať tie staré, takže teraz môže byť ten správny čas pre vašu investíciu. Medzi veľkých staviteľov domov patrí napríklad LGI Homes, Lennar, D.R. Horton a Pulte Homes.

6) Najmite si správcu nehnuteľnosti

Mnoho investorov chce vlastniť fyzickú nehnuteľnosť, ktorú môže vidieť a dotknúť sa jej, no zároveň sa o ňu nechce starať. V takomto prípade si potom najímajú správcov nehnuteľností, ktorí sa o danú nehnuteľnosť starajú, vyberajú nájom a podobne.

Lee Huffman, autor cestovateľských článkov a článkov o životnom štýle pre BaldThoughts.com, povedal, že vlastní nehnuteľnosť v Severnej Karolíne, ktorú prenajíma, no v skutočnosti žije v Kalifornii. Aj keď sa zo začiatku snažil spravovať svoje nehnuteľnosti na diaľku, nakoniec sa rozhodol pre správcov nehnuteľností.

Napriek tomu, že zaplatí okolo 8-10% z nájomného svojmu správcovi, bolo to pre neho “jedno z najlepších rozhodnutí, aké kedy urobil.” Správca sa stará o prenájom nehnuteľnosti, drobné opravy, preverovanie potencionálnych nájomcov, vyberanie nájomného a tak sa Huffman môže sústrediť na svoju prácu, rodinu a koníčky. Kľúčom tejto stratégie, je nákup nehnuteľností, ktoré budú mať vysokú hodnotu, aby ste mohli správcovskú firmu vyplatiť a zároveň dosiahli určitú mieru návratnosti vašej investície.

7) Investujte do realitných zmeniek

Realitné zmenky sú typom investície, ktorú môžete podniknúť, ak máte záujem investovať do nehnuteľností, no zároveň sa chcete vyhnúť stavaniu domov. Ak investujete do realitných zmeniek prostredníctvom banky, obvykle kupujete dlh za cenu, ktorý je oveľa nižší, ako to čo by zaplatil maloobchodný investor.

Rôzni jednotlivci v minulosti investovali do realitných zmeniek prostredníctvom individuálneho investora, ktorého osobne poznajú a vedia, že nakupuje a renovuje nehnuteľnosti. Ich skúsenosti boli pozitívne. Na ich mieste, by sme ale najprv vykonali náležitý prieskum, aby sme vedeli, do čoho sa vlastne púšťame.

8) Poskytujte pôžičky

Ak sa vás neoslovil žiaden z doterajších spôsobov ako investovať do nehnuteľností a nemáte dostatok finančných prostriedkov na poskytovanie normálnych pôžičiek, jednoznačne zvážte poskytovanie tzv. “hard money“ pôžičiek. Jim Wang zo spoločnosti WalletHacks.com uviedol, že v súčasnosti investuje do nehnuteľností týmto spôsobom, nakoľko chce investovať na trhu s nehnuteľnosťami, no zároveň sa nechce stať prenajímateľom. Tiež hovorí, že návratnosť jeho investícií by nestála za ten čas, ktorý by im musel obetovať.

Hard money pôžičky sú v podstate priamou pôžičkou realitnému investorovi. Wang ponúka pôžičky na nehnuteľnosti investorom, ktorých osobne pozná a vykazuje 12% návratnosť svojich investícií. Wang ďalej poznamenal, že mu takýto systém vyhovuje, pretože investorom je niekto, koho pozná, nakoľko si nie je istý, či by požičal aj cudziemu.

V oboch prípadoch je požičiavanie finančných prostriedkov priamo realitným investorom ďalšou stratégiou, ktorú by ste mali zvážiť, ak sa chystáte investovať do nehnuteľností, ale nechcete sa stať prenajímateľom.

Podobné: Klady a zápory investovania do nehnuteľností

9) Investujte do nehnuteľností online

V neposlednom rade, nezabudnite na všetky tie nové spoločnosti, ktoré chcú pomôcť investorom. Webové portály ako Fundrise a Realty Mogul vám umožnia investovať do komerčných alebo rezidenčných nehnuteľností a na oplátku dostanú istú časť z vašich ziskov.

Investovanie za pomoci akejkoľvek spoločnosti je podobné investovaniu do realitných trustových fondov, pretože sa vaše finančné prostriedky budú spájať s finančnými prostriedkami iných investorov, ktorý použili rovnakú platformu. Peniaze, ktoré investujete, môžu byť využité na nákup rezidenčných nehnuteľností, komerčných nehnuteľností, bytových domov alebo iných nehnuteľností. A čo je hlavné, zisk generujete z dividend, distribúcií a dlhodobého oceňovania nehnuteľností, do ktorých ste investovali.

Hoci žiadna z daných spoločností nie je na trhu dlho, obom sa darí veľmi dobre. Spoločnosť Fundrise v roku 2017 z investovaných prostriedkov, bez poplatkov vykázala návratnosť v priemere 11,4% a 9,11% v roku 2018. Najlepšie na tom celom je to, že aby ste mohli investovať prostredníctvom týchto spoločností, nemusíte byť akreditovaným investorom.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.